Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa maç hangi kanalda kktc türkiye maç ne zaman koronavirüs gazete londra turk

Bu haber kez okundu.

Eski Yunan Bakan Türkiye'yi Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olarak görüyorum dedi

AB'nin temellerinin atıldığı 1957 Roma Anlaşması'nın 60. yıldönümü nedeniyle Roma'ya gelen Varoufakis, DiEM25 hareketinin "Yeni Avrupa Anlaşması" başlıklı programını tanıttı.Varoufakis Cumartesi günü duyuracakları Yeni Avrupa Anlaşması ile "AB'yi dağılmaktan kurtarma" amaçlı somut öneriler sunacaklarını söyledi.

Eski Yunanistan Maliye Bakanı, önerilerinin yalnızca AB üyesi ülkeleri değil, İngiltere'nin birlikten ayrılması (Brexit) sonrası üye olmayan ülkeleri de kapsayacağını belirtti.

'Türkiye-Yunanistan sınırının kalktığını görmek istiyorum'

Roma'daki Yabancı Basın Derneği'nde düzenlenen basın toplantısının ardından sorularımızı yanıtlayan Varoufakis, "Türkiye için de benzer bir öneriniz olabilir mi? Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki pozisyonunuz nedir?" sorumuza şu yanıtı verdi:

"Bu konuda çok taraflıyım. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınırın kalktığını görmek istiyorum. Ülkelerimizin mümkün olduğunca birbirine yakınlaşmasını istiyorum. Çıkarlarımızın ortak olduğuna inanıyorum, eğer bunu göremiyorsak nedeni yeterince sofistike olmamamızdır.

"Türkiye'yi Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olarak görüyorum. Fakat Türkiye'deki siyasi durumun da Avrupa'daki siyasi durumun da değişmesi gerekli."

Varoufakis, "Ankara ile bazı AB ülkeleri arasında kriz yaşanırken Türkiye'nin AB üyeliği hala mümkün mü?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Neyin mümkün olup olmadığı ortak iradeye bağlıdır. Bana göre bizim amacımız Türkiye'nin de içinde olduğu pan-Avrupacı bir demokrasi olmalıdır. Maalesef AB çok da demokratik değil, ben bunu şahsen tecrübe ettim.

"Ülkelerimiz demokratik, Almanya demokratik, Fransa demokratik, Yunanistan demokratik fakat AB kurumları demokrasinin olmadığı bir alan, Türkiye de gittikçe demokrasiden uzaklaşıyor. AB'nin de Türkiye'nin de demokratikleşmesinin ve demokratik bir birlikte buluşmasının çok önemli olduğuna inanıyorum."

'Avrupalı liderler neyi kutlayacak?'

Yanis Varoufakis basın toplantısı sırasında da AB kurumlarına eleştiri getirirken, AB'nin dağılması değil yenilenmesi taraftarı olduğunu vurguladı.

Varoufakis, Roma Anlaşması'nın 60. yıldönümü için yarın Roma'da yapılacak AB liderleri zirvesine atıfla, "Yarın televizyonlarını açıp liderlerinin Roma'da kutlama yaptığını gören Avrupalılar, 'Tam olarak neyi kutluyorlar?' diye düşünecekler. Avrupa'nın dağılmasını mı? Yabancı düşmanı milliyetçiliği körükleyen tavırlarını mı?" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.