Öne Çıkanlar ingiltere İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Min-Jae Kim Timur Öztürk AVRUPA SPOR İsrafil Erbil

Bu haber kez okundu.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Erdoğan'dan özür diledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür diledi. Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.

BIDEN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Joe Biden, cuma günü Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Suriye'deki kriz ortamından ABD'nin bölgedeki müttefiklerini sorumlu tutup, "Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar" demişti.Biden, müttefiklerin silahlı muhalif grupları desteklediği iddiasını da gündeme getirip, "Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihadistlerin aşırı unsurlarını kabul ettiler.İşte şimdi olan ise birden bire herkes uyandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz" demişti.

Biden’ın konuşmasının haber olmasının hemen ardından Beyaz Saray Sözcülüğü cuma gecesi “damage control” (hasar kontrolü) stratejisi izleyerek Hürriyet’e acil bir yazılı açıklama göndermiş ve Biden’ın, konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Başkan Yardımcısı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aslında “hayranlık” duyduğunu söylemişti. Erdoğan ise bu sabah konuyla ilgili bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada “Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur” diyerek “En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerine ‘Biz yanlış yaptık’, ‘Böyle bir duruşumuz oldu’, ‘Siz haklıydınız’, asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden, eğer Harvard’da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir” diye konuşmuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.