Öne Çıkanlar ingiltere maç ne zaman Türkan Akbaş londra Balkan Ninnisi Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab George Floyd Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu

Bu haber kez okundu.

ABD Başkanı FBI Başkanının görevine son verdi

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün, Başkan Donald Trump, FBI Başkanı James Comey'e görevine son verildiğini bildirdi" denildi.

Sürpriz hamle, Comey'nin geçtiğimiz hafta yapılan Kongre oturumu sırasında Hillary Clinton'ın elektronik postaları hakkında "hatalı bilgi" verdiğinin ortaya çıkmasının ardından geldi.James Comey, Trump'ın seçim kampanyası yetkililerinin Rusya ilişkisini içeren iddialar üzerine açılan soruşturmayı da yürütüyordu.

Comey'nin kovulduğunu, FBI ajanlarına yaptığı bir konuşma sırasında önüne uzatılan bir nottan öğrendiği bildirildi.

56 yaşındaki James Comey'in, dört yıl önce atandığı bu pozisyonda normal şartlar altında altı yılı daha vardı.

'FBI'ı etkili bir şekilde yönetmeye yetkin değilsin'

Donald Trump, Comey'e gönderdiği ve işine son verildiğini açıkladığı mektubunda, bu tasarrufta Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın tavsiyesinin rol oynadığını da belirtti.

Trump'ın Comey'e gönderdiği mektupta, "FBI'ı etkili bir şekilde yönetmeye yetkin değilsin" ifadesi yer aldı.

Comey, Clinton tarafından yenilginin sorumlusu olarak gösterilmişti

Görevden alınan FBI Başkanı James Comey'nin ismi, Clinton ve Trump arasındaki seçim yarışında iki kez gündeme gelmişti.

Comey, önce Temmuz ayında daha sonra da seçimlere az bir süre kala Ekim ayı sonunda Hillary Clinton'ın elektronik postalarının soruşturulduğunu duyurmuştu.

3 Mayıs'ta Amerikan Senatosu'nun Adalet Komisyonu önüne çıkan James Comey, Clinton kampanyasının baş yöneticisi olan Huma Abedin'in "yüzbinlerce gizli yazışmayı" eşine ilettiğini açıklamıştı.

Ancak söz konusu elektronik postaların sayısının ancak "bir avuç" olduğu ve çoğunun gizlilik öğesi içermediği ortaya çıktı.

Comey, Hillary Clinton tarafından seçim yenilgisinin sorumlusu olarak gösterilmişti.

Cumhuriyetçiler ne düşünüyor ?

Senato İstihbarat Komisyonu'nun başı olan Richard Burr, Comey'nin görevden alınması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Zamanlama ve neden konusu beni düşündürdü" dedi.

Michigan eyaletinden muhafazakar Kongre üyesi Justin Amash ise, Rusya iddialarını araştırmak üzere bağımsız bir komisyon kurulması için plan hazırlığında olduğunu açıkladı.

Amash, Trump'ın görevden alma mektubunda yer alan ve Trump'ın kendisinin soruşturma altında olmadığını belirten cümleyi ise "acaip" olarak tanımladı.

Rusya soruşturmasının üstü kapatılmaya mı çalışılıyor ? BBC Washington muhabiri Anthony Zurcher'in analizi

Donald Trump ve Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri, James Comey'nin kovulmasını, Hillary Clinton'ın elektronik postaları ile ilgili soruşturmada çuvallaması üzerinden paketledi. Üstelik bunu yaparken kullandıkları dil de Clinton taraftarlarının bile destekleyebileceği türdendi.

Ancak açık konuşmak gerekirse, demokratlar bunu yutmuyor. Clinton gerekçesiyle sis perdesi yaratılmak istendiğini, asıl amacın Trump'a yakın isimlerlerin Rusya ilişkisi iddialarına yönelik başlatılan FBI soruşturmasını kapatmak olduğunu düşünüyorlar.

Demokratlar, bundan sonra en azından, bu iddialarla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması isteğini yüksek sesle dile getirecektir. Ve dahası bazı Cumhuriyetçiler de buna destek verme eğiliminde olacaktır. Başkan Trump'ın Comey'e görevden alındığını açıkladığı mektubunda, "kendisinin soruşturma altında olmadığı" cümlesine yer vermesi de amacına hizmet etmişe benzemiyor.

Demokratlar şimdiden, Comey'e, görevden alındığı sırada soruşturmanın hangi aşamada olduğunu Kongre önünde açıklaması için feryada başladı.

Trump yönetimi devraldıktan hemen sonra FBI Başkanı Comey ile Beyaz Saray'da bir etkinliklte el sıkışmış ve "benden daha ünlü hale geldi" demişti. O gün için abartı olan bu ifade artık o kadar da abartı gibi gelmiyor kulağa.,

Kaynak: BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.