Öne Çıkanlar İngilterede sigara Erdoğan Sıcak öldü kktc ingiltere sigarasız nesil sigara yasagı hayat boyu sigara londra bayram Müzik dünyasının İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt

Bu haber kez okundu.

ABD'de oylar yeniden sayılacak mı

ABD'de seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump’a kaybeden Demokrat Hillary Clinton’ın destekçileri 3 kritik eyalette oyların yeniden sayılmasını daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. 

Trump Pennsylvania’da 68 bin, Wisconsin’de 27 bin, Michigan’da 11 bin oy farkla seçimleri kazanmış durumda. Eğer bu eyaletlerde Clinton kazanırsa, Trump 46 delege kaybedecek ve Clinton da 46 delege kazanacak.

Yeşiller Partisi’nin lideri ve aynı zamanda başkan adayı olan Jill Stein de aynı eyaletlerde yeniden sayım yapılması için kampanya başlattı. Stein'in kampanya için 48 saatte 3 milyon dolarlık bağış topladığı belirtiliyor.

Yeniden sayım isteyenler, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğini öne sürerek de bu isteklerini gerekçelendiriyor.

New York Magazine'de yayımlanan bir araştırmaya göre Clinton, Wisconsin'in ilçelerinde optik tarama ya da kağıt bazlı oylarda, elektronik makinelerle verilen oylara nazaran yüzde 7 daha iyi performans gösterdi.

Araştırmacılar, bu vesileyle Clinton'ın 30 bin oyunun çalınmış olabileceğini, bunun da Wisconsin'deki mevcut durumu değiştirmeye yeteceğini ileri sürüyorlar.

ABD'de başkan ve başkan yardımcıları, yalnızca ulusal çaptaki halk oylaması ile belirlenmiyor. "Seçiciler Kurulu" (Electoral College) denen ve halk oyu ile seçildikten sonra yalnızca 1 kere toplanan bir meclis, adayların kazandıkları delegelerden oluşuyor. Aslında ABD Başkanı da, bu Kurul tarafından seçiliyor.

Clinton'ın ulusal çapta daha fazla oy (2 milyon kadar) almasına rağmen başkanın Trump olması, bu sistemden kaynaklanıyor. Çünkü her eyalete düşen delege sayısı farklı.

Ancak bu Seçiciler Kurulu'nda "sadakatsiz seçiciler" (faithless electors) kendi başkanlarına "ihanet" edebiliyorlar. Yani Kurul'da çoğunluk Trump delegesi olmasına rağmen, bu delegelerden bazıları Clinton'ı seçebilir.

ABD tarihinde topluca oy değiştiren seçiciler bulunuyor. Örneğin 1836 yılındaki seçimlerden sonra oluşturulan Kurul'da bulunan 23 Virginia seçicisi, topluca taraf değiştirmişti.

Trump hakkında da, "ABD'nin çıkarlarına aykırı" olduğu söylenerek, Kurul üzerinde baskı oluşturma isteniyor. Ancak uzmanlar, bu Kurul'da başkanın değişmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu belirtiyorlar.

YABANCI MÜDAHALE

Eğer Clinton bu üç eyaleti kazansaydı delege sayısını 274’e çıkartacaktı, bu da Başkan olmak için gerek 270 rakamından fazla.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.