Öne Çıkanlar Pandemiye Vladimir Putin Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri

Bu haber kez okundu.

Aleksis Çipras, hükümet programını açıkladı

Yunanistan Başbakanı Çipras, hükümetin programını açıkladı. Seçim vaatlerinden taviz verilmeyeceğini belirten Çipras, mali tedbirler kapsamında hükümete ait 3 uçaktan birinin satılacağını, yüksek gelirlilerden yüksek vergi alınacağını söyledi.Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yeni hükümetin seçim öncesi vaatlerinin tamamını eksiksiz olarak yerine getirmekte kararlı olduğunu söyledi.Parlamentoda başlayan yeni hükümet için yapılacak güven oylaması tartışmaları öncesinde hükümetin programını açıklayan Çipras, "Herkes bilsin ki Yunan halkının 25 Ocak'ta bize verdiği yetkiyi müzakere etmiyoruz. Hükümetin geri alınamaz kararı, seçim öncesi vaatlerini tutarak bunların tamamının uygulanmasıdır. Bu taahhüdümüz, vatandaşlarımızı doğrudan ilgilendiren tüm konularda müzakere edilemez çekirdeği oluşturmaktadır" dedi.Çipras, Yunanistan'ın kritik ve tarihi anlar yaşadığını belirterek, hedefinin ülkedeki insani krizle mücadele etmek ve ülkenin diğer Avrupa ülkeleriyle yeniden eşit duruma getirilmesi ve kalkınmanın sağlanması olduğunu belirtti. Bunun için, AB ile müzakerelerin yanı sıra ülkeyi bugünkü duruma getiren statükoyla da mücadele edeceğini söyleyen Çipras, "Bu uzun süreli olacak. Zorlukların farkındayız. Ancak, hükümetin sadece kendisini seçen Yunan halkına karşı yükümlülükleri bulunuyor, başka kimseye karşı herhangi bir yükümlülüğümüz yok. Hükümet, seçim öncesi vaatlerini eksiksiz yerine getirecek" diye konuştu.Memorandumlarla belirlenen kalkınma programının sürdürülmesi durumunda Yunanistan'ın daha kötü duruma düşeceğini ve borcun sürdürülebilirliğinin tamamenortadan kalkacağını belirten Başbakan Çipras, bu konuda Yunanistan ile AB arasında yeni bir anlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Hükümetin arzusunun, Yunanistan ile Avrupalı ortakları arasında borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik yeni bir işbirliği ve kalkınma programı hazırlanması için 2015 Haziran ayına kadar bir "köprü programı" uygulanması yönünde olduğunu ifade eden Çipras, "Niyet varsa bu konuda yarın bile anlaşma sağlanabilir" ifadesini kullandı.Çipras, önceki hükümetler tarafından imzalanan memorandumların Yunan halkının oylarıyla feshedildiğini ve artık kendileri için böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ileri sürdü. Yunanistan'ın, Avrupalı ortaklarıyla kalıcı bir anlaşma arzu ettiğini belirterek, karşılaşılan zorluklara rağmen bunun başarılacağı konusunda iyimser olduğunu ifade eden Çipras, şöyle devam etti:

 "Bu şekilde bir anlaşma aynı zamanda, Avrupa'nın demokratik kurallara, geleneklere ve halk iradesine bağlı kaldığının ifadesi olacaktır. Avrupa karanlık geçmişin yanlışlarını tekrarlamamalı. Bir halkı küçük düşürerek rezil edemez. Avrupa, halklar arasında nefret duygusunun yeniden körüklenmemesi ve karşılıklı anlayış ve dayanışmanın hakim olması için canavarlar dönemini yeniden yaşamamalı."

UÇAK SATACAK, YÜKSEK GELİRLİDEN YÜKSEK VERGİ ALACAK

Yeni hükümetin öncelikli hedefinin ülkedeki mali krizin açtığı yaraları sarmak ve insani krizle mücadele etmek olduğunu bildiren Başbakan Çipras, bu kapsamda radikal kararlar alındığını anlattı.

Çipras, öncelikli olarak uygulanacak tedbirleri şöyle sıraladı: 

"Bakanlıklar çok sayıdaki danışmanlar ve geçici olarak işe alınan memurlardan arındırılacak. Bakanların kullandığı otomobillerin sayısı yarıya indirilecek ve milletvekillerine tahsis edilen araçlar iptal edilecek. Hükümete ait üç özel uçaktan biri satılacak. Başkanlık konutundaki ve bakanlıklardaki personel sayısı yüzde 30 oranında azaltılacak. Bakanların korumakla görevli polisler vatandaşları korumak için caddelerde ve semtlerde görevlendirilecek. İşten çıkarılan kamu çalışanları yeniden işe alınacak ve çalışma koşulları ve önceki hükümetler tarafından memorandumlar gereği kısıtlanan özlük hakları yeniden belirlenecek. Kamu ihaleleri yeniden gözden geçirilecek ve vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, gümrüklerde kontroller yoğunlaştırılacak. Vergi mükelleflerine 12 bin euro'ya kadar muafiyet getirilecek ve yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alınacak.

ASGARİ ÜCRET 750 EURO OLACAK

Asgari maaş bir yıl içerisinde aşamalı olarak 750 euro'ya çıkarılacak.Kapatılan Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (ERT) yeniden yapılandırılarak faaliyete geçirilecek. Ülkede bulunan yasal göçmenlerin insan hakları kapsamında Yunan vatandaşlığına geçmelerindeki zorluklar ortadan kaldırılacak. Emekli maaşlarında daha fazla kesinti olmayacak ve düşük maaşlılara yılbaşında bir maaşlık ikramiye verilecek. Ülkenin doğal zenginliklerinden elde edilecek gelirler için özel bir fon kurulacak ve burada biriken meblağ öncelikli olarak sosyal sigorta kurumlarına destek olarak kullanılacak."

Çipras ayrıca, önceki hükümetler tarafından imzalanan memorandumlarla ilgili parlamento çerçevesinde idari soruşturma başlatacaklarını ve Yunanistan'ın milli servetinin ve doğal kaynaklarının özelleştirilmesi durdurularak, bu konuda atılacak adımlarda ülkenin ve halkın çıkarlarının göz önüne alınacağını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.