Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Balkan Ninnisi Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru

Bu haber kez okundu.

Barzani ve Talabani arasındaki stratejik anlaşma sona erdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) içinde 10 sene öncelikle imzalanan ve hükümet kurma meselesi için tesirli bulunan "Stratejik Anlaşma’nın" sona ereceği iddia ediliyor. İki parti içinde 2006 yılında imzalanan anlaşma, ayrı bakanlıkların birleştirilmesi, seçimlere birlikte girilmesi ve Bağdat’ta da tek ses olmayı içeriyor. Terör örgütü IŞİD’in saldırıları, alanda yaşanan ekonomik kriz ve Erbil-Bağdat petrol sevkiyatı ve ödeneğin gönderilmesini gerekçe işaret eden KYB’li yetkililer, anlaşmanın sonlanacağı sinyallerini verirken KDP yöneticileri, sözleşmenin yürürlükte olduğunu ve Kürt halkının yararına olduğunu savunuyor. Partiler içinde artan anlaşmazlıklara ait açıklamalarda bulunan KYB Merkez Kurul Sözcüsü Latif Nirweyi, son hükümetin kurulması, valiliklerin seçimi bunun şeklinde birtakım konuların işbirliğini tekrar gözden geçirilmesini lüzumlu kıldığını vurguladı. Nirweyi, bilhassa IKBY bütçesinin, Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki nedeni ile kesilmesinin bardağı taşırdığını ileri sürdü. Ödeneğin gönderilmemesinin fazla aşırı ziyan verdiğini kaydeden Nirweyi, "Kürdistan bütçesinin kesilmesinin faturası bize çıkarılıyor. KDP bize sormadan Duhok ve Erbil’de valileri atadı. Şimdi de Süleymaniye Valiliği meselesi için Goran Hareketi’ni aleni destekliyor. Bu girişimler, ilişkilere direk ziyan veriyor" diye konuştu. Nirweyi, şunları kaydetti: "Şunu fazla aşırı iyi biliyoruz ki, Kürdistan’daki krizin çözülmesi için her iki partinin birlikte devinim etmesi gerekiyor. Ama bilakis KDP, yaşanan bütün krizlerden bizim partimizi mesul tutuyor. Bize oranla son iki sene bünyesinde KDP’nin aldığı kararlar, tam olarak partimizin çıkarlarına ziyan vermektedir. Bağdat’ın Kürdistan bütçesini kesmesi ve Rojava’da yaşanan vakalara ilişkin, KDP bizden değişik kararlar aldı. Bu da ilişkilerimizin giderek zayıflamasına sebep oldu." KYB’nin tersine KDP anlaşmanın zayıflamadığını savunuyor. KDP Süleymaniye Sorumlusu Halo Ahmet, iki parti arasındaki anlaşmanın yürürlükte olduğunu belirtti. Bugüne kadar yaşanan bütün başarısızlıklardan her iki partinin mesul olduğunu anlatım eden Ahmet, dile getirdi: "Partiler içinde değişik görüşlerin olması gayet normaldir fakat Irak ve öteki alanlarda gelişen vakalara karşı her iki partinin politbüro üyeleri tek ses olma kararını vermiştir. Biz bu işte insanların kişisel görüşlerine değil, resmiyetine bakarız. Resmi şekilde bu anlaşma yürürlüktedir. Stratejik anlaşmanın yapıldığı çağın şartları ile bugünün şartları tıpkı değil. Bu anlaşma takribî 10 sene öncelikle yapıldı. Bu sebepten iki partinin de ilişkilerini gözden geçirmesi gayet normaldir. Tüm bunlara karşın bizim için ciddi bulunan iki partinin çıkarları değil, halkımızın çıkarlarıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.