Öne Çıkanlar acun ılıcalı WHO İngiltere vizesiyle Cindy Crawford londra Istanbul Photo Awards 2023 Photo Awards 2023 sergisi Türkmenköy londra ateşkes TURTA londra Sun Express londra

Bu haber kez okundu.

Britanya’nın Unutulmuş Askerleri Kıbrıslı Türkler ve Anma Günü 

1940’da hızlı bir şekilde kurulan Kıbrıs Alayı önce Britanyalı subaylarca yönetiliyordu. Savaş uzayınca, Kıbrıslı Türkler ve silah arkadaşları Kıbrıslı Rumlar subay ve astsubaylığa terfi ettirildi ve nihayetinde Yarbay Ömer Faik Müftüzade OBE, QGM, alayın Britanyalı olmayan ilk komutanı oldu.II. Dünya Savaşı ve diğer çatışmalarda Britanya’ya hizmet edenler için Kraliyet Lejyonu tarafından düzenlenen Anma Günü (Remembrance Sunday) törenlerinde, bu yıl ilk defa Kıbrıslı Türkler de Londra ve Girne’de aynı anda olmak üzere çelenkler sunacak.  

Kuzey Londra ve Kuzey Kıbrıs’ta fotoğraf çekimi, 14 Kasım 2021, Pazar. Saat: 10.30-11.30 Britanya / 12.30-13.30

Kıbrıs, 11.00’da (13.00 Kıbrıs) iki dakikalık saygı duruşunun ardından çelenk bırakmaEn son yapılan bir çalışmaya göre, bu küçük adanın 200 kadar üyesi özgürlük için canlarını feda etti ve Polonya’dan İtalya ve Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada mezarları var. Kıbrıs Alayı’nda (Cyprus Regiment) 5000’e kadar Kıbrıslı Türk olduğu düşünülüyor. Ayrıca hemşire olan veya Kraliyet Askeri Kadın Birliği’ne (Women's Royal Army Corps) katılan birçok kadın var.

Winston Churchill, 1943’te Kıbrıs’a yaptığı kısa ziyarette, “Libya’dan Dunkirk’e birçok yerde onurlarıyla hizmet eden Kıbrıs Alayı’nın askerleri”ne övgüde bulunmuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Faik Müftüzade’nin oğlu Hakkı Müftüzade ile birlikte 14 Kasım Pazar günü Girne’de çelenk bırakacak.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA) başkanı Ayşe Osman ise Kuzey Londra’da, Haringey’de çelenk bırakacak. Osman ve Britanya Kıbrıs Türk toplumu Sapper Patrick  Azimkar’ı da anacak. Baba tarafından Kıbrıs Türk kökenli olan Wood Greenli Azimkar, yakın arkadaşı Sapper Mark Quinsey ile beraber 2009’da, Kuzey İrlanda’da görev başındayken Gerçek IRA (the Real IRA) tarafından öldürülmüştü.Kıbrıslı Türklerin II. Dünya Savaşı’ndaki rolüne artan bu ilgiye karşılık, T-VINE Dergisi bir dizi özel makale yayınlayacak. Bunlar arasında Yarbay Müftüzade’ye adanmış The Soldier Who Never Died (Hiç Ölmeyen Asker) ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun babası olan ve Almanya’da savaş esiriyken ölen İzzet Dervish gibi, Ergazi köyünden gönüllü askerlerle ilgili bir makale de var.
 


14 Kasım 2021, Pazar, Anma Günü’nde düzenlenecek olan çelek bırakma törenlerine fotoğrafçı gönderebilirsiniz. Detaylar aşağıdadır:

Haringey, Kuzey Londra, 10.30’da başlıyor (Britanya saati): Church Hall of St. Michael's Church’te saat 10.30’da çok dinli bir tören gerçekleştirilecek. Adres: Bounds Green Road, London N22 8HE  

Bunun arkasından, Haringey Civic Centre’in karşısında bulunan Wood Green War Memorial’a anma töreni için kısa bir yürüyüş yapılacak. Adres: 242 High Road, London N22 8JX. Yol 10.30’dan itibaren kapalı olacak. 11.00’da iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

CTCA bu törende Ayşe Osman tarafından temsil edilecek.

Girne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 12.30’da başlıyor (Kıbrıs saati): Tören Eski İngiliz Mezarlığı’nda düzenlenecek. Adres: Bedrettin Demirel Caddesi, Girne 99300. Bu mezarlıkta, Kıbrıs Olayları (1955-59) sırasında öldürülen Britanyalı 371 asker ve 62 polis için iki anıt bulunuyor.

Tören yerel saatle 12.30’da başlayacak ve yol bu saatten itibaren kapalı olacak. 13.00’da iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Hakkı Müftüzade törene katılarak şehitliğe çelenk bırakacak. Etkinlikte Britanya Kraliyet Lejyonu, Birleşik Krallık ve Polis sancakları yer alacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.