Öne Çıkanlar ingiltere londra kktc avrupa türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gazete İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Avrupa Birliği Kumar Bağımlılığı Tedavisi

Bu haber kez okundu.

Buckingham Sarayı, yeşil enerji yasasında yapılan değişikliğin yasanın özüne dokunmadığında ısrarlı

Kraliçe'nin avukatları İskoçya'nın yeşil enerji yasasında değişiklik yaptırdı. İskoçya Parlamentosu'na sunulan bir yasa tasarısının, avukatlarının müdahalesi üzerine, Kraliçe'ye ait toprakların yeşil enerjiyi teşvik amaçlı önlemlerden muaf olmasını sağlayacak şekilde değiştirilerek onaylandığı anlaşıldı. Yapılan değişiklik, kraliyete ait toprakların, Kraliçe'nin onayı olmadan yeşil enerjiyi teşvik amacıyla kamulaştırılamayacağı anlamına geliyor.Saray ile İskoçya hükümeti arasında bu konuda yapılan yazışmalar önce Guardian gazetesine sızmıştı.

Buckingham Sarayı, yapılan değişikliğin yasanın özüne dokunmadığında ısrarlı.

İskoçya hükümeti de Kraliçe'nin yasaların üzerinde olmadığını söylüyor ama çıkarlarını ilgilendiren konularda yasal olarak onayının alınması gerektiğine işaret ediyor ve değişiklikliği İskoçya Parlamentosu'nun da kabul ettiğini vurguluyor.Fakat, Liberal Demokrat İskoçya Parlamentosu üyesi Willie Rennie, ayrıntıları ancak Bilgi Edinme Özgürlüğü kapsamında öğrenilen bu tür lobi faaliyetlerinin, aslında açık bir şekilde bildirilmesi ve şeffaf olması gerektiğini söyleyerek müdahaleyi eleştirdi. "İskoçya'nın arkasından iş çevriliyor" diye konuştu.


Yasa ve değişiklik neyle ilgili?


Isıtma Ağları Yasası, evler ve binaların fosil yakıtla çalışan kombiler yerin altına borular döşenerek ısıtılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.Saray ile İskoçya hükümeti arasındaki yazışmaların temelinde "Kraliçe'nin onayı" diye bilinen bir mekanizma yatıyor. Buna göre Kraliyet'in kendi çıkarlarını ilgilendirebilecek yasaları önceden görme ve itirazını seslendirmesi mümkün oluyor.Burada Kraliyet açısından kaygı yaratan şeyin, tasarıda düzenlenen "zorla kamulaştırma" ya da müsadere düzenlemesi olduğu anlaşılıyor.Bu, hükümetin önemli kamu yararı görülen durumlarda, örneğin büyük altyapı projeleri gerektirdiğinde, bir toprak ya da mülke sahibinin rızası olmadan el koyabilmesini sağlayan bir yasal süreç.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.