Öne Çıkanlar ingiltere Londra IOD Yöneticiler cemal kaşıkçı kktc 24 haziran seçimleri Ambargoed Emeklilik maç saat kaçta sağlık durumu son haber

Bu haber kez okundu.

FIFA Kongresi'nde yeni başkan seçildi

İsviçre’nin Zürih şehrinde yapılan 65. FIFA Kongresi, hafta içinde yapılan rüşvet operasyonlarının gölgesinde geçti. Oylamada 79 yaşındaki Sepp Blatter ile 39 yaşındaki Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarıştı. İlk tur oylamasında Blatter 133, Ali bin el-Hüseyin 73 oy aldı, 3 oy ise geçersiz sayıldı. Oylama ikinci tura kaldı. İkinci tur oylaması öncesi Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin adaylıktan çekildiğini belirtti. Böylece 5. kez yeniden FIFA  başkanlığına seçilen Blatter, görevine 4 yıl daha devam etme hakkı kazandı. Blatter seçimin ardından yaptığı konuşmada, kendisine destek verenlere  teşekkür ederek, “Önümüzdeki 4 sene içerisinde çözülmesi gereken birçok problem  var. Organizasyonda ve yönetim kurulunda yaşanan sorunları çözmeye çalışacağız”  ifadelerini kullandı.
‘Çözüm bulmamız gerekli’
Blatter, FIFA’nın daha şeffaf olması gerektiğini vurgulayarak, “Sporun ruhunu yaralayan yolsuzluk, şike ve ırkçılık devam  ediyor. Bunları ancak güçlerimizi birleştirerek çözebiliriz. Futbolda huzurun sağlanması için herkesin tatmin olacağı bir çözüm bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında ‘Disiplin, Saygı ve Fair-Play’ anlayışlarını FIFA’nın karakteristik özellikleri olarak öne çıkaran tartışılan başkan, “Futbolun üzerine sıçrayan çamurla itibarının düşmesine izin vermemeliyiz. Çünkü bu yanlış olur” değerlendirmesini yaptı.
FIFA’ya gerçekleştirilen rüşvet operasyonu hakkında da konuşan  Blatter, “Gözaltına alınanlar suçlu bulunabilir. Böyle bir durumda, onların  FIFA’nın tamamını temsil etmediği, kurumun saygı, disiplin ve takım ruhuyla  örülen kurallarını unutan bireyler olduğu hatırlanmalı” yorumunu yaptı.
Turnuvalara ipotek
FIFA’ya yapılan operasyonda yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Rüşvet davasında 2021’e kadar olan tüm turnuvaların ipotek altına alındığı kaydedildi.
İlk etapta Brezilya futbolunun iç dinamiklerine karışıldığı vurgulandı. Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin’in, 2013 ile 2022 arasındaki yayın hakları konusunda 986 bin euroluk rüşvet aldığı kaydedildi.
Esas bomba, Jack Warner’ın hesaplarına yatırılan rüşvetlerle patladı. Karayip ve Trinidad-Tobago’nun 2002’den 2014’e kadar olan tüm Dünya Kupası elemeleri maçlarındaki yayın hakları için Warner, 4.7 milyon doları hesabına aldı. Benzer şekilde Jeffrey Webb de Dünya Kupası Elemeleri hakları için Traffic ABD’den 23 milyon euroluk anlaşmanın içinden 3 milyon dolar rüşvet aldı. Bu paranın bir kısmı Webb’in evinin havuzunu yapan şirketin ABD’deki hesaplarına aktarıldı, bir kısmı ise Gürcistan’da yer alan banka hesaplarına yatırıldı.
Son olarak, Kuzey ve Orta Amerika Konfederasyonu Genel Sekreteri Enrique Sanz, 2013 Gold Cup, 2013-15 Şampiyonlar Ligi’nin hakları için 1.1 milyon dolar, ayrıca 2015, 2017, 2019, Gold Cup ve altı sezonluk Şampiyonlar Ligi’nin hakları için 2 milyon dolar rüşvet aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.