Öne Çıkanlar ingiltere İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Min-Jae Kim Timur Öztürk AVRUPA SPOR İsrafil Erbil

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de protestolar büyüyor

İngiltere'de 7 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde 331 sandalye kazanarak Liberallerle beş yıllık koalisyonu sona erdiren ve tek başına iktidar olan Muhafazakâr Parti protesto ediliyor. Başkent Londra’daki Başbakanlık binası önünde toplanan yaklaşık 1000 kadar eylemci Başbakan David Cameron ve Muhafazakâr Parti aleyhinde sloganlar attı, "Cameron defol, Kesintileri durdur, Başbakanlığı işgal edelim, Cameron istifa" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

İngiliz polisi Downing Street’teki Başbakanlık konutu etrafında ve parlamento çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Başbakanlık önündeki polis barikatını yıkmaya çalışan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Bir grup göstericinin polise pet şişe ve sopa fırlatması nedeniyle ortam iyice gerildi.Polis barikatını aşamayan göstericiler daha sonra Muhafazakâr Parti merkez binasına doğru yürümek istedi. Yürümek isteyen gruba polisin müdahalesi sert oldu. Polis, bazı göstericileri coplayarak yerde sürükledi. Eylemciler de polise şişe, teneke kutu ve sis bombası atarak karşılık verdi. Olaylarda 17 kişi gözaltına alındı. Aralarında polislerin de bulunduğu yaklaşık 10 kişi yaralandı.

Polis, Parlamento Binası’nın yer aldığı Whitehall bulvarını bir süre trafiğe kapadı.Reuters’a konuşan sol görüşlü Yeşil Parti’ye mensup bir aktivist “Bugünkü eylemler birçok kişinin seçim sonuçlarından memnun olmadığını gösteriyor. Oy kullananların yüzde 75’i muhafazakârlar için oy vermedi. Mecliste orantısal temsil hakkına ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Üç lider istifa etti

Başbakan Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti oyların yüzde 37’sini alarak parlamentoda 331 sandalyeye sahip oldu. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin parlamentodaki sandalye sayısı 232'ye düştü. 2010'da parti 258 milletvekili çıkarmıştı.

Mevcut koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti de büyük oy kaybıyla 8 vekil çıkardı. Liberaller 5 yıl önce 57 vekil çıkarmıştı.İskoçya'nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi (SNP), bölgesindeki 59 vekilden 56'sını kazanarak büyük başarı elde etti. Önceki seçimde SNP yalnızca 6 vekil çıkarmıştı.

Meclise girmeyecek olan Kuzey İrlanda partisi Sinn Fein 4, Plaid Cymru 3 vekil çıkardı. AB ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ve Yeşiller partisi birer vekil çıkardı. Kalan 15 oyu diğer partiler paylaştı.İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage ve Liberal Demokrat parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından partideki görevlerinden istifa etti.

Kaynak: Reuters, DHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.