Öne Çıkanlar Emeklilik 24 haziran seçimleri ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi Kıbrıs Kültür Gezisi Trs Aytac Cash Carry Birleşik Krakllık gıda sektköründe Aytac uk

Bu haber kez okundu.

Kimyasal silah depoları IŞİD'in elinde

Amerikan New York Times gazetesi, Irak ve Suriye'de terör örgütü IŞİD'le mücadelede önemli bir iddia ortaya attı. New York Times'a göre, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde kalan terk edilmiş kimyasal silah depoları, IŞİD'in eline geçti. Söz konusu depolarda binlerce hardal gazı mermisi, sarın gazı taşıyan roketler, siyanid ve siklon gibi zehirli gaz içeren kimyasal silah kalıntısı bulunuyor. New York Times'ın haberine göre, ABD 2003 yılında Irak'ı işgal ettiğinde Saddam Hüseyin tarafından aktif olarak yürütülen bir kimyasal silah programı bulunmuyordu. Ancak ABD ordusu, Irak-İran savaşı dönemindeki kimyasal silah depolarına ulaştı. ABD'li askerler tarafından keşfedilen Saddam Hüseyin'in "ölümcül mirası" yıllarca Pentagon tarafından bir sır olarak saklandı. Pentagon'un Saddam Hüseyin'in aktif olmayan kimyasal silah programını bir sır gibi saklamasının nedeni ise, Irak'ta bulunan kimyasal silahların Batı menşeili olmasıydı. Suriye'deki gibi Sovyet yapımı değildi.
ABD İLK KEZ 2009'DA HABERDAR ETTİ
Irak'ı 2003 yılında işgal eden ABD, Saddam Hüseyin'in "ölümcül mirası"ndan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü ise, 2009'da haberdar etti. ABD'nin 2010 yılında Irak'tan tamamen çekilmesi sonrasında ise, Irak'ta aktif olmayan kimyasal silahların bulunduğu depolar IŞİD'in şimdi hüküm sürdüğü bölgelerde kaldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jan Psaki'ye göre, IŞİD'in eline geçtiği iddia edilen kimyasal silah materyallerinin askeri açıdan bir değeri bulunmuyor. Silah uzmanları da, Saddam Hüseyin döneminden kalma kimyasal silah kalıntılarının sevkiyatının çok zor olduğunu belirtiyor. New York Times'taki haberde ise, kimyasal silah kalıntılarının o kadar masum olmayabileceği iddia ediliyor. Irak'ta IŞİD'den önce faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Sünni militanlar, ABD ve Irak askerlerine kimyasal silahlı küçük çaplı saldırılar düzenledi.
KİMYASAL GAZLA SALDIRI
Irak'ta görev yapan ABD askeri James F. Burns, Sünni militanlar tarafından patlayıcı maddeyle saldırıya uğradıklarını belirtiyor. Söz konusu saldırıda küçük bir patlama meydana geldi. Burns, patlamadan kalan kalıntıyı askeri araca koyarak, incelemek üzere üsse götürdü. Araçla seyir halindeyken çürük bir meyve kokusu oldu. Araçta bulunan askerlerde baş ağrısı ve daha sonra baş dönmesi oldu. Askerlerde minik benekli kızarıklıklar oluştu. Doktorlar, ilk aşamada askerlerin uyuştucu madde aldığını düşündü. Ancak daha sonra yapılan deyatlı incelemelerde, bu vakayla ilgili gizlilik kararı alındı. Askerlerin kimyasal silahlara maruz kaldıkları bilgisi de, ailelerine haber verilmedi. New York Times'ın haberine göre, Irak'ta 17 ABD askeri ve 7 Irak polisi sinir gazı, hardal gazı gibi zehirli gazlara maruz kaldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.