Öne Çıkanlar Londra IOD Yöneticiler Emeklilik 24 haziran seçimleri son haber ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi Kıbrıs Kültür Gezisi uygur londra İngiltere Uygur

Bu haber kez okundu.

Kobani'ye Peşmerge geçişleri neden olmuyor

Ankara kulislerine göre güvenlik ve imaj, Peşmerge'nin geçişinin hala başlamamış olmasının iki nedeni. Güvenlik açısından iki teknik konu üzerinde duruluyor. Bunların ilki, geçecek olan peşmergelerin arasında Türkiye açısından güvenlik sorunu yaratacakların yer almaması. Bir başka deyişle, terör örgütü sızıntısı olmaması. Buna önlem olarak, Irak Kürdistan Yönetimi Ankara'ya Peşmergelerin isimlerini bildirdi. Türk güvenlik güçleri de halen geçiş yapacak olan Peşmergeler hakkındaki tahkikatı sürdürüyorlar. Güvenlik konusundaki ikinci soru işareti ise geçiş sırasındaki güvenliğin nasıl sağlanacağı üzerinde düğümleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin buna çözüm önerisi ise, sınır boyunca yer alan askeri yasak bölgenin genişletilmesi. 
Askeri kaynaklara göre, hükümete asker tarafından sınır güvenliği konusunda yeni bir öneri götürüldü. Öneri, sınırdaki birinci derece askeri bölgenin genişletilmesini içeriyor. Sınırda halen birinci ve ikinci derecede güvenlik bölgeleri bulunuyor. Birinci derece güvenlik bölgesinin kontrolü Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülüyor. Bu bölgenin bittiği yerde başlayan ikinci derece güvenlik bölgesinin kontrolünü ise polis ve jandarma sağlıyor. Askerler, ikinci derece güvenlik bölgesinin de "birinci dereceye" dahil edilmesini istiyorlar. Böylece, sınırda genişliği yaklaşık 10 kilometreye varan bölgenin kontrolü askerlere geçmiş olacak. Peşmergelerin geçişi de bu bölge üzerinden sağlanacak. Bölgenin tümü birinci derece askeri yasak bölge olacağından da, peşmerge geçişi sırasında ne görüntü alınabilecek, ne de güvenlik konusunda bir zafiyet yaşanacak. Askerin "güvenlik bölgesi genişletilsin" talebi ise sadece Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirilebiliyor. Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında bu talebin ele alınması bekleniyor. Ancak Bakanlar Kurulu dışında, aynı konunun 30 Ekim'de yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'in ilk kez başkanlık edeceği Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da görüşülüleceği ve MGK sonrasında karara bağlanabileceği de ifade ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.