Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri ingiltere türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax London Clinic

Bu haber kez okundu.

Mehmet Gaygusuz İngiltere seçimlerinde Türklerin gururu oldu

Avrupa Ajansı (AVA) Haber Merkezi /Londra-İngiltere'de, Başbakan David Cameron'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti dün yapılan genel seçimde tahminlerin ötesinde bir başarı elde etti. Seçimi kazanan Muhafazakarlar, son tahminlere göre 650 üyeli Avam Kamarası'nda 329 sandalye kazanabilir. Bu da Muhafazakar Parti'nin parlamentoda çoğunluğu sağlayacağı anlamına geliyor. Cameron Twitter hesabından "Herkes için parlak bir geleceğe" yazdı. Genel seçimde en büyük çıkışı ise geçtiğimiz yıl İskoçya'nın bağımsızlığı için kampanya yürüten İskoç Ulusal Partisi (SNP) yaptı. SNP şu ana kadar İskoçya'da 56 milletvekili çıkardı. İskoçya 650 üyeli Avam Kamarası'na 59 milletvekili gönderiyor. Dünkü seçime kadar bu milletvekillerinden 41'i, ana muhalefetteki İşçi Partisi'ndendi. Muhafazakar Parti ( Conservative Party) başarısı konuşulurken İngiltere’de yaşayan Türkleri sevindiren hem iyi hem de kötü bir gelişme yaşandı. Önce kötü haber. Değişik partilerden aday olarak seçime giren Türk Milletvekili adaylarının hiçbiri seçimi kazanamadı. İyi haber ise neredeyse Türk oyu olmayan bir şehirden İngilizlerin oyu ile belediye başkanı seçilen Mehmet Gaygusuz’dan geldi.

 

 

İngiltere’nin en eski yerleşim yerlerinden olan St Albans şehrindeki secimleri kazanan Mehmet ( Salih) Gaygusuz tarih yazdı. Londra’ya yakın olan St Albans şehrind ilk defa bir Türk Belediye başkanı seçildi. St.Albans Kasabasına 43 yıl once gelen Mehmet Gaygusuz, şunları söyledi: “Bu tarihi değerleri olan eski St Albans şehrinin ilk yabanci belediye başkanlığı görevini kazandım. Hiçbir Türk seçmenim yok. Bir Türk kökeenli aday olarak tamamen İngiliz seçmenlerle seçildim. Böyle bir göreve layık görüldüğüm icin seçmenlerime minnetdarım.”

 

Karadenizli belediye başkanı 

1972 yılında Trabzon’dan İngiltere’ye gelip daha sonra St Albans şehrine yerleşen Mehmet Gaygusuz 3 dönemdir Muhafazakar partiden belediye meclis üyeliği  yürütmekte. Secimlerin ingiltere genelinde Muhafazakar partinin destek kazandığı döneme denk gelmesininde bu başarıda payı olduğunu açıklayan Gaygusuz, 20 Mayıs çarşamba günü başkanlık devir teslim töreninde belediye başkanlınlığı görevini üstleneceğini söyledi

 

İngiltere seçimleri

İşçi Partisi hayalkırıklığı yaşıyor Ana muhalefetteki İşçi Partisi seçimde büyük hayalkırıklığı yaşadı. Seçim sonrası iktidarın büyük ortağı olmayı hedefleyen parti, şu ana kadar 218 milletvekili çıkardı ve 25 milletvekili kaybetti. Son tahminlere göre İşçi Partisi'nin çıkaracağı milletvekili sayısı  233 olacak. İskoçya'da SNP karşısında hezimete uğrayan partinin İngiltere'de de başkent Londra dışında bazı kilit bölgelerde oy kaybettiği gözlendi. UKIP'ten büyük çıkış. Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) de sandıkta çıkış yapan partilerden. UKIP ilk belirlemelere göre oy oranını yüzde 3'ten yüzde 12'ye çıkardı ve genel oyda üçüncü parti oldu. Ancak dar bölge seçim sistemi yüzünden partinin iki milletvekili çıkarması bekleniyor. Liberal Demokratlar hezimete uğradı. Seçimin en büyük mağlubu ise hiç şüphesiz iktidarın küçük ortağı Liberal Demokrat Parti oldu. 57 milletvekili ile seçime giren parti şu ana kadar sadece sekiz milletvekili çıkarabildi ve 46 sandalye kaybetti. Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg yeniden milletvekili seçilse de Vince Cable, Danny Alexander, Simon Hughes gibi partinin diğer önde gelen isimleri parlamentonun dışında kaldı.

 

St Albans

Birleşik Krallık İngiltere ülkesinin Doğu (East England) bölgesinde ve Hertfordshire kontluğu içinde bulunan ve sınırlı yetkilerle mahalle yerel idaresi (civic parısh) statüsünü taşıyan ve Harpenden'i de içeren St Albans Şehir ve Bölgesi Yörel İdaresi ve bir Belediye Reisi (mayor) ile yönetilen ve 1877de Kraliçe Viktoria berati ile şehir olma statüsü kazanmış bir yerleşkedir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.