Öne Çıkanlar ingiltere İngilterede sigara Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin AVRUPA SPOR İsrafil Erbil İngiliz Ligi Esra Bilgiç Diriliş Ertuğrul

Bu haber kez okundu.

Rabia IŞİD'ten sonra hayalet şehir oldu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün geçen haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordu birliklerinin terk ettiği Rabia ilçesi, peşmerge güçleri tarafından kontrol altına aldı. Ancak ağustos ayında Şengal bölgesine yapılan saldırı sırasında IŞİD'in ele geçirdiği Rabia ilçesi, 3 gün süren çatışmaların ardından dün yeniden peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti. Peşmerge operasyonunun başladığı pazartesi günü Suriye sınırında bulunan 16 köyden geri çekilen IŞİD militanları ilk olarak Rabia ilçe merkezinde toplandı. IŞİD'in boşalttığı 16 köyün kontrolünü ele geçiren peşmerge birlikleri, daha sonra uzun menzilli toplarla Rabia ilçe merkezine saldırdı. Peşmergelerin ilçe merkezine ilerlemesi nedeniyle Rabia'da tutunamayan IŞİD militanları, dün geceden itibaren Musul ile Suriye'de kendi kontrollerinde bulunan köylere geçti.
KOALİSYON GÜÇLERİNDEN YARDIM
IŞİD'in geri çekilmesinin ardından ilçe merkezine giren peşmerge birliklerine Rabia Hastanesi'nin üst katlarından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 1 peşmerge ölürken, biri subay 3 peşmerge de yaralandı. Binada 3 IŞİD militanının tespit edilmesi üzerine yeniden operasyon başlatan peşmergeler, hastane çevresini kuşatarak IŞİD militanları ile çatışmaya başladı. Hastane binasından uçaksavar, keskin nişancı tüfeği ve otomatik tüfeklerle saldıran IŞİD militanları ile peşmerge arasındaki çatışma uzayınca koalisyon güçlerinden yardım istendi. Bölgeye gelen bir uçak, hastaneyi havadan bombalayarak, peşmergenin içeri girmesini sağladı. Hastaneye giren peşmergeler 3 IŞİD militanının cesediyle karşılaştı. Hastane binasının alınması ile Irak - Suriye sınırındaki en kritik nokta olan Rabia ilçesi tamamen peşmergenin kontrolüne geçti. Koalisyon güçleri teröristlerin saklandığı hastaneyi havadan vurdu.
YENİ SALDIRIYA KARŞI ÖNLEM
IŞİD'in Suriye veya Musul'dan kuvvet toplayarak yeniden saldırması ihtimaline karşı Rabia ilçesinden Suriye sınır hattına uzanan noktaya kadar çok sayıda tank, uzun menzilli top ve uçaksavar yerleştirildi. İlçe girişinde çok sayıda köyün yandığı ve yıkıldığı görülürken, boşaltılmış olan köylere bölgeye takviye olarak gönderilen peşmergelerin yerleştiği görüldü. Peşmergenin kontrolü ele geçirmesinin ardından geri çekilen IŞİD militanları, gittikleri Suriye köylerinden Rabia'ya sık sık havan saldırısı düzenliyorlar. DHA ekibi, atılan bir havan mermisinin ilçe merkezinde bir eve düşerek neden olduğu yangını da görüntüledi. Bu arada IŞİD'in Rabia'dan çekilirken çok sayıda noktaya patlayıcı tuzakladığı görüldü. Peşmerge güçleri, bu tuzakları etkisiz hale getirmek için arama tarama çalışması yapmaya başladı. Çatışmada IŞİD'in Irak ordu birliklerinden aldığı bir panzeri ele geçiren peşmergeler, Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağını asarak Rabia'da sevinç gösterileri yaptı. Peşmerge yetkilileri kasabada öldürülen bir IŞİD militanının Avrupalı olduğunu belirtiyor.
ÖLEN IŞİD MİLİTANI AVRUPALI
Rabia'nın merkezinde bulunan ve uçaklar tarafından da bombalanan hastane binasında cesedi bulunan IŞİD militanlarının üzerinde bulunan telefon sim kartlarının incelendiklerini söyleyen peşmerge yetkilileri, ölenlerden birinin Avrupalı olduğunu açıkladı. Rabia'nın ele geçirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen peşmerge komutanı Muhammed Reşit, "Burası IŞİD teröristleri için çok önemli bir geçiş noktasıydı. Burada karargahları vardı ve yaşamsal önemde bir yerdi. 3 gündür burada çatışma devam ediyordu. IŞİD'in, Suriye ve Irak arasındaki eleman ve silah nakliyesi yolu Rabia'ydı. Sürekli buradan gelip gidiyorlardı. Başkan Barzani'nin emri ile biz bu önemli merkezi ele geçirdik. 3-4 şehidimiz ve yaralılarımız var. Ancak yine de Allah'a şükürler olsun. Peşmerge olduğu sürece amacımız şudur; Ya Kürdistan ya da ölüm" dedi.
RABİA HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ
IŞİD'in ele geçirmesinin ardından halkın boşalttığı Rabia ilçesi adeta bir hayalet kenti andırıyor. Sokaklarda kimsenin olmadığı şehirde sadece peşmerge birlikleri bulunuyor. Şehrin çıkışında bulunan köylerdeki çok sayıda evin yakıldığı ve yıkıldığı görülürken, yaşanan çatışmaların izleri de halen duruyor. Çok sayıda evin çatışmalardan hasar gördüğü Rabia yolunda ise IŞİD militanlarının terk ettiği araçlar bulunuyor. Peşmerge güçleri bombalı olabilecekleri şüphesiyle araçlara yaklaşmazken, onlarca araç yol güzergahında park etmiş şekilde bekliyor.
EN GÜÇLÜ AŞİRET LİDERİ ÇATIŞMADAN SONRA RABİA'YA GELDİ
İlçe merkezinin IŞİD'den kurtarılmasının ardından bölgenin en güçlü aşireti olan Şemmar'ın lideri Şeyh Abdullah Yawar da Rabia'ya geldi. Burada DHA muhabirine konuşan Yawar, "Peşmerge güçleri şehrimizi teröristlerin elinden kurtardı. Uzun zamandan beri burayı ele geçirmişlerdi. Burası Musul'a bağlı önemli bir noktaydı. Başkan Barzani ve peşmergelere çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.