Öne Çıkanlar Emeklilik ataturk siirt eruh türkiye ve rusya Hasan Gönen suriye gerilim suriye operasyon suriye operasyonu son haber ysk

Bu haber kez okundu.

Singapur'un kurucusu Lee Kuan Yew yaşamını yitirdi

Singapur hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Singapur'u kurucu başbakan olarak 31 yıl yöneten Lee'nin Singapur Halk Hastanesi'nde yerel saatle gece 03.18'de hayata gözlerini yumduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, ülkede 7 günlük ulusal yas ilan edildiği ve resmi cenaze töreninin 29 Mart'ta yapılacağı duyuruldu. 1959 yılında başbakanlığa gelen Lee, temiz yönetim anlayışı temelinde iş dünyasına dost ekonomik politikalar izleyerek dünyanın en büyük şirketlerini ülkesine çekti, Singapur'u kısa sürede dünyanın en ileri yaşam standartlarına sahip ülkelerde biri haline getirmeyi başardı. Efsane lider, ekonomi alanında liberal politikalar izlerken, insan hakları ve demokrasi alanında ise ağır eleştirilerin hedefi oldu ve otoriterlikle suçlandı.  Bu eleştirilere açık yüreklilikle karşılık veren Lee, bireysel özgürlükleri demokrasinin lüksleri olarak niteleyerek, Batı tarzı demokrasinin tüm uluslar için uygun olmadığını, özellikle yeni kurulan ülkelerin önce ekonomik kalkınma ve istikrara ihtiyaç duyduğunu savundu. Asya'nın diğer ülkelerinde iş başına gelen pek çok lider de Singapur ekonomik modelini örnek aldı, fakat Lee'nin temiz yönetim anlayışını tesis edemediği için başarısız oldu.  Bugün yaklaşık 60 bin dolar seviyesindeki kişi başı gelir ortalamasıyla dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan 5.5 milyon nüfuslu Singapur, temel hak ve hürriyetler açısından Batı standartlarının çok gerisinde bulunuyor.

Lee Kuan Yew kimdir?

Lee Kuan Yew (d.14 Mayıs 2011'de Lee ve Kıdemli Bakanı Goh Chok Tong, 2011 Genel Seçimleri sonrasında kabineye emekli olduklarını duyurdular. 16 Eylül 1923), Singapurlu devlet adamı. Singapur Cumhuriyeti'ni otuz yıl yöneten ilk Başbakanıdır. Kararlı bir liderin seçilmesini sağlamak için istifa etmiş olan Lee Kuan Yew dünyanın en uzun hizmet veren Başbakanı olmuştur. Güney Doğu Asya bölgesindeki en etkili siyasi figürlerinden biri olarak kalmıştır. Oğlu Lee Hsien Loong ise 12 Ağustos 2004 yılında Singapur başbakanı olmuştur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.