Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Engin Sertoğlu Min-Jae Kim

Bu haber kez okundu.

Somali Diasporasından Londra Türk Büyükelçiliğine Taziye

Avrupa Ajansı (AVA) Ayşad Güdekli/Londra-Türkiye Mogadişu Büyükelçiliği ek binasına 27 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonucu özel harekat polis memuru hayatını kaybetmiş, birisi ağır olmak üzere üç polis memuru da yaralanmıştı. Olayın ardından Birleşik Krallık’taki Somali diasporası temsilcileri, 31 Temmuz Çarşamba günü taziyelerini iletmek üzere Türkiye Büyükelçiliğine ziyarette bulundu. Somalili yetkililerle bir süre basına kapalı görüşme gerçekleştiren Elçi Müsteşar Fatih Ulusoy, Somali’nin ülkemizle olan yakın dostluğundan bahsetti. Ulusoy, acı olay sonrası Somalili kardeşlerimizin yanımızda olması bizler için çok önemli olduğunu ifade etti.

Mogadişu Büyükelçiliğimiz ek binasına 27 Temmuz 2013 tarihinde düzenlen saldırıda sonucunda bir Özel Harekat polis memurumuzun hayatını kaybetmesi üzerine Birleşik Krallık’taki Somali diasporası temsilcileri dün (31 Temmuz) Londra Büyükelçiliğine bir taziye ziyaretinde bulundu. “Somali Diaspora UK” Genel Sekreteri Abdi Omar Ali başkanlığındaki heyet Büyükelçilik Elçi-Müsteşarı ve Geçici Maslahatgüzarı Fatih Ulusoy tarafından kabul edildi.

Geçici Maslahatgüzar Ulusoy, Somali diasporası temsilcilerinin Büyükelçilikde sergilemekte olduğu bu duyarlılığın da esasen Somali halkının neredeyse tamamının ülkemize yönelik yaklaşımının bir timsali olduğunu belirterek diaspora temsilcilerine teşekkür etmiştir. Saldırı sırasında yaralanan memurlarımızın durumu hakkında bilgi veren Geçici Maslahatgüzar Ulusoy, kardeş ülke Somali’de tarihi bir görev yapan Büyükelçiliğimize ve fedakar mensuplarına yönelik olarak gerçekleştirilen hain saldırıya karşı tepkinin ve hayatını kaybedenlere rahmet dileklerinin en yüksek düzeyde, Somali Cumhurbaşkanı Hassan Şeyh Mahmoud tarafından da ifade edildiğini belirtmiştir. 

Başbakanımızın Ağustos 2011’de ailesi ile birlikte Somali’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından karşılıklı birçok üst düzey ziyaret gerçekleştiğini ve bu ziyaretlerin Somali’nin izole edilmişliğine bir son verdiğini, Türk Hava Yolları’nın yıllar sonra Mogadişu’ya uçan ilk yabancı havayolu şirketi olduğunu kaydetmiştir. 

Geçici Maslahatgüzar Ulusoy devamla, ülkemizin TİKA başta olmak üzere kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarımız kanalıyla gerçekleştirmekte olduğu eğitim, sağlık, altyapı ve güvenlik alanındaki faaliyetlerden bahisle, bu gayretlerin sürdürüleceğini ve Türkiye’nin kardeş Somali halkının yanında yer almaya devam edeceğini vurgulamıştır. 

Geçici Maslahatgüzar Ulusoy ayrıca, saldırının ülkemizin Somali’deki faaliyetlerini olumsuz etkilemeyeceğini bilakis kararlılığımızı güçlendireceğini, Somali’nin kalkınması, ülke bütünlüğünün muhafazası, halkının refahı sağlanıncaya dek ülkemizin desteğinin kesilmeyeceğini ifade etmiştir.

Diaspora temsilcileri ise Birleşik Krallık’taki tüm Somali diasporası adına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, saldırının Somali’deki çok büyük bir kesiminin Türkiye’ye bakışı ile uyuşmadığını, saldırıyı gerçekleştirenlerin sadece Türkiye’yi değil, tüm Somali’yi ve insanlık değerlerini hedef aldığını ifade etmişler ülkemizin Somali’ye desteğinden ötürü minnettar olduklarını dile getirmişlerdir. 

Ülkemizin Somali’ye yapmış olduğu insani yardımlar ve kalkınma yardımlarına ilişkin kısa not istifadeleri için aşağıda sunulmuştur. 

İnsani yardım alanındaki faaliyetlerimiz

Ülkemizce 2011 Temmuz ayında ulusal çapta büyük ölçekli bir yardım kampanyası başlatılmıştır. Resmi kurumlarımızca açılan hesaplarda birikenler dahil, yardım hesaplarında biriken meblağ 300 milyon ABD Dolarını bulmuştur.

Ülkemizin önayak olmasıyla 17 Ağustos 2011’de düzenlenen İİT İcra Komitesi Acil Toplantısında Somali’ye yönelik olarak 350 milyon Dolar taahhütte bulunulmuştur. 

Bugün itibariyle Somali’ye gönderilen 22.234 ton insani yardım malzemesinin değeri yaklaşık 55,4 milyon ABD Doları’na ulaşmıştır.  

Sivil toplum ve resmi kuruluşlarımız tarafından yetimhaneler ve hastaneler inşa edilerek hizmete açılmıştır. 

Somali’nin altyapısının yeniden inşası

Somali’de ulaştırma alanında bugüne kadar 1.165.000 ABD Doları, su ve hijyen alanında 400.000 ABD Doları, çevre ve koruma alanında 150.000 ABD Doları tutarındaki projelere imza atılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mogadişu’da parke taşı ve temel altyapı çalışmalarında gerekli malzemeleri üretecek fabrika kurma çalışmalarına başlamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Kızılayı işbirliğinde Mogadişu şehrinin altyapı çalışmalarına katkı sağlamak üzere gönderilen kamyon, mikser ve kepçe gibi araçlardan oluşan toplam 49 araç ve 4.000 ton gıda malzemesi 21 Ağustos 2012 tarihinde Mogadişu'ya ulaşmıştır.

Mogadişu Havaalanının etrafının çitle çevrilmiş, havaalanına seyrüsefer yardımcı cihazları temin edilmiştir. 

Çöp kamyonları temin edilmiş, Soğuk hava deposu ve mobil mutfak inşa edilmiştir. 

Ülkemizde eğitim gören toplam Somalili öğrenci sayısı 1500’e ulaşmıştır.

Yakın dönemli hedefler arasında, çalışmaları devam eden Mogadişu’daki 400 yataklı Digfeer hastanesinin onarılması ve hizmete açılması, Mogadişu Havaalanı ile şehir merkezi arasındaki yolun asfaltlanması, Parlamento ve hükümet binalarının onarılması,  toplu konutlar inşa edilmesi, balıkçılığın geliştirilmesi ve organize tarım-hayvancılık bölgeleri kurulması bulunmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.