Öne Çıkanlar Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir Mehmet Gözde ingiltere Barkley Nefes terapisti kamplar Oscar ödül törenind Hatice

Bu haber kez okundu.

Trump'ın siyaseti PKK/PYD yandaşlarına korkuttu

Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından, Türkiye ve Ortadoğu’ya yönelik izleyeceği siyaset terör guplarını kızdıracağa benziyor. FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi konusunda Obama yönetiminden ‘farklı’ düşündüğü bilinen Trump’ın Ortadoğu danışmanı Saygın Şimşek’in, “PKK teröristlerine karşı zafer kazanılmasını istiyoruz” açıklaması, PKK/PYD yandaşlarına korkuttu. AB’de PKK adına politika danışmanlığı yapan İngiliz Julie Lenarz de yaptığı açıklamada, “Düşmanlarımız kazandı, müttefiklerimiz kaybetti” diyerek Trump rahatsızlığını ortaya koydu.

TALABANİ CEPHESİ DE ENDİŞELİ

Bu arada Talabani’nin parti üyesi Sadi Ahmed Pire, “Trump’ın bizimle ilgili politikası ne tam olarak bilmiyoruz, Trump bizim için tam bir kara kutu” diyerek endişelerini dile getirdi.Obama yönetimindeki ABD’den her türlü silah ve eğitim yardımı alan PKK ve PYD, Trump’ın seçilmesiyle adeta hüzne boğuldu. Daha önce Suriye konusunda, “Muhaliflerin kim olduğunu bilmiyoruz. Onlara çokça para veriyoruz, başka şeyler veriyoruz, ama kim olduklarını bilmiyoruz. Gün gelir de eğer başarılı olurlarsa ki, bu olmayacak çünkü, Rusya ve İran var, ama olur da Esed’i devirirlerse ki, kötü adam olduğu bir gerçek, en az onun iktidarı kadar kötü bir tabloyla karşılaşabiliriz” şeklinde açıklamalar yapan Trump’ın, görevi devralmasının ardından izleyeceği politikaya ilişkin endişelenen Türkiye düşmanları “düşmanlarımız kazandı” diyerek, Trump korkularını ortaya koydular.

“ABD SİYASETİNDE CİDDİ DEĞİŞİMLER OLMAZ”

Konuya ilişkin Yeni Akit’e değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı, “Trump’ın başkan seçilmesiyle ilgili ABD’nin izlediği siyasette ciddi değişimler olabileceğine yönelik yorumlar son derece abartılı, bu yorumlar ABD’de siyasetinin nasıl şekillendiğini bilmeyenlerin yaptığı yorumlar. ABD kurumsal boyutu ciddi olan bir devlettir ve başkanların etkisi sınırlıdır. Bu bakımdan Trump’la birlikte Türkiye”ye karşı yürütülen siyasetin ciddi manada değişime uğrayacağını düşünmüyorum. Fakat düzeltmeler yapılmasına yönelik ciddi emareler var. Türkiye gibi büyük bir bölgesel gücün, birtakım terör örgütleri yüzünden kaybediliyor oluşu ABD yönetiminde ciddi endişelere yol açıyor. Trump’ın da gelişiyle Türkiye ile ilişkileri gözden geçirmek ve bölgede ihtiyaç haline gelen siyasi revizyona gitmek Trump’a politik alan açacaktır” dedi. Trump döneminde, Türkiye için mükemmel sonuçlar beklemenin yanlış olacağına dikkat çeken Yazıcı, “Trump seçim kampanyası döneminde, Obama’nın bölgedeki marjinal gruplarla çalışmasından rahatsız olduğunu dile getirmiş ve büyük güçlerle çalışmaya yönelik ilişkiler kuracağının altını çizmişti. Bu bakımdan ABD’nin bölgede Türkiye’nin önemini yeniden kavrayacağına inanıyorum. Öte yandan FETÖ, PKK/PYD’nin Clinton’la kurduğu bağlantı ve ilişkiler rahatsızlığı hat safhaya çıkarmıştı. Bu sebeple Trump dönemi Türkiye ile ilişkileri kısmen de olsa rahatlatabilir. Bu düzeyde bile bir değişiklik olma ihtimali Türkiye’ye yönelik faaliyetlerde bulunan terör lobisini rahatsız ediyor. Türkiye’nin küçük bir nefes alması durumunda bu çevreler hemen saldırıya geçiyor. Bu değişiklik aslında liderlere bağlı kalmaksızın, yeni süreçlerin ortaya koyduğu ihtiyaçlarla ilgilidir. Trump’ın başkan seçilmesi de bu ihtiyacın karşılanması için bir fırsata dönüşebilir. Fakat buradan Türkiye için mükemmel sonuçlar beklemek yanlış olur. Türkiye ihmal edilebilecek bir ülke değildir. Bu coğrafyada söz söylemek isteyenlerin bu sözü Türkiye ile beraber söylemesi gerekir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.