Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde

Bu haber kez okundu.

Türkiye'den Vatikan'a sürpriz

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İtalya’nın Milano kentinde Türk ve İtalyan basınının sorularını yanıtladı. Türk pavyonunun 1 Mayıs’a yetişip yetişmeyeceği sorusu yöneltilen Yıldırım, Osmanlı Devleti'nden bu yana Türkiye'nin, EXPO’lara kurulduğu günden beri özen gösterdiğini belirterek, “Türkiye Pavyonu bitme aşamasındadır. EXPO’nun başlayacağı 1 Mayıs günü de hazır olacaktır. Herhangi bir gecikme söz konusu değildir. Belki, biz pavyon inşaatına en son başlayan ülke konumundayız ama bakanlığımız çalışanları ve İtalya’dan buna katkıda bulunanlar bu mucizeyi hep birlikte gerçekleştirmişlerdir” dedi.

EXPO'nun Türkiye'nin AB yolculuğuna katkı yapıp yapmayacağı sorusuna karşılık Yıldırım, Türkiye'nin aday ülke olduğunu, üyelik konusunda standartları sağlama hususunda çalışmalarını sürdürdüğünü ve hedefinin tam üyelik olduğunu dile getirirken, EXPO'nun bunun bir parçası olabileceğini ancak kendilerinin EXPO’yu kültürlerin, tarihin ve değerlerin dünyaya tanıtılması olarak daha geniş bir açıdan gördüklerini belirtti.

Bir gazetecinin Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un 12 Nisan’da yaptığı Ermeni iddialarına destek veren açıklamalarından sonra Türkiye-Vatikan ilişkilerini sorması üzerine, “Beklemediğimiz bir açıklama duyduk. Gerçekten beklemiyorduk. Yapılan açıklamanın da Vatikan’ı çok mutlu ettiğini düşünmüyorum. Sayın Papa böyle bir açıklama yaptı ama umuyorum bunu telafi edeceklerdir” diye konuştu.

Türkiye’nin bu konuda, uluslararası işbirliğine açık olduğunu en üst düzeyde gösterdiğini kaydeden Adnan Yıldırım, "Türkiye, resmi ve askeri arşivlerini uluslararası tarihçilere açmak konusunda son derece şeffaf bir ülke. Biz bütün ulusların acılarını paylaşıyoruz. Acıları paylaşmada herkesi objektif olmaya davet ediyoruz. Papa’yı da EXPO’daki Türkiye pavyonunu görmeye davet ediyoruz. Kendisi gelemiyorsa bir heyet göndersin, tarihi zenginliklerini orada uluslararası barışa yaptığımız katkıyı, o değerleri kendisinin ya da heyetinin görmesini çok arzu ederim" ifadelerini kullandı.

Vatikan’dan olumlu yanıt

Yıldırım'ın sözleri, İtalyan basınında Türkiye’nin Vatikan’a karşı "buzları erittiği" şeklindeki yorumlarıyla karşılanırken, Vatikan’dan yanıt gecikmedi. Vatikan’ın EXPO 2015 Komiseri ve aynı zamanda Papalık Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi, yaptığı açıklamada, “Türk bakan yardımcısının açıklamalarını ilgiyle okudum. Vatikan delegasyonu, EXPO boyunca düzenlenecek birtakım etkinliklere katılacak. Açılışın ardından delegasyonumuz, Türkiye pavyonunu ziyaret etme davetini memnuniyetle kabul edecektir. Biz de Türk delegasyonunu, Vatikan pavyonuna bekleriz” dedi.

AA seri il

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.