Öne Çıkanlar acun ılıcalı avrupa İş Adamı Ferhat Akkaya Irak Türkmen Birliği İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş ABD Dışişleri Bakanlığı maç saat kaçta Deniz C Erkan Fenerbahçe Uefa ceza

Bu haber kez okundu.

UNITE sendikası ve Daymer'den Londra’da çalışan işçilere yönelik sendikalaşma ve örgütlenme çalışması startı

Birleşik Krallık’da en fazla üyeye sahip UNITE sendikası ve Türkiye kökenli göçmen emekçilerin en eski kurumlarından biri olan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi Day-Mer; Kuzey Londra’da çalışan işçilere yönelik sendikalaşma ve örgütlenme çalışmasının startını verdi. Haklarımızı Bilelim Birlikte Mücadele Edelim. Kovid – 19 pandemisi döneminde; ağırlaşan çalışma koşulları, işten çıkartmalar, işçiler adına işverenlere ödenen devlet desteklerinin işçilere ödenmemesi gibi sorunlarla yalnız baş edemeyen işçilerin ortak mücadelesini sağlamak üzere adımları atılan işçi çalışması, kısıtlamaların hafifletildiği ilk hafta yapılan bir basın açıklaması ile başlatıldı.

Basın açıklaması, 16 Nisan Cuma günü Kuzey Londra’da Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak çalıştıkları ve yaşadıkları Haringey Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Wood Green Kütüphanesi önünde düzenledi. Yapılan basın açıklaması, UNITE, Ulusal İşyeri Temsilciler Ağı (National Shop Stewards Network-NSSN), Sendikacıların ve Sosyalistlerin Koalisyonu (Trade Unionist and Socialist Coalition-TUSC) ve Day-Mer üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. 


UNITE Sendikası Örgütlenme Uzamanı Onay Kasap basın açıklamasında, kovid-19 nedeniyle ağırlaşan çalışama koşulları ve hak ihlallerine vurgu yaptığı konuşmasında ‘kovid-19 krizinin faturasını işçiler ödemeyecek’ dedi. Kasap, çok sayıda işverenin Londra Yaşam Ücreti ve hastalık parası ödemediği için işçilerin kısıtlamalara ve hastalıklara rağmen çalışmak zorunda kaldıklarını da dile getirdi. Yaşanan haksızlıklara karşı ortak mücadele çağrısı yapan Kasap, işçileri UNITE sendikasına üye olmaya davet etti. 


Basın açıklamasına katılan NSSN adına konuşan NSSN’in Başkanı Rob Williams, kısıtlamaların hafifletilmesi ile basın açıklamasının gerçekleştirdiği alanın etrafında yeniden faaliyete geçen işletmelerde çalışan işçilerin aldığı ücretlerin yetersiz ve çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekti. Her alanda çalışan işçilerin koşullarının ağırlaştırıldığını ve ücretlerinin düşürüldüğünü, British Gas’ın pandemiye rağmen çalışanlarına dayattığı koşulları dile getirerek somutlaştıran Williams, işçilerin kendileri ve aileleri için en iyi korumanın sendikalaşmaktan ve örgütlenmekten geçtiğini ifade ederek, kampanyadan haberdar olan ve sendikalı olmayan tüm işçilere sendikaya katılma çağrısı yaptı. 


Kuruluşundan itibaren sadece Londra’da değil İngiltere’nin dört bir tarafında işçilerin yapmış olduğu grev ve hak alma mücadelesine destek veren, tekstil işçilerinin örgütlenme çalışması içerisinde yer alan Day-Mer adına örgütlenme ve sendikalaşma çağrısı ise yıllarca, her grev ve eylemi yakından takip eden yönetim kurulu üyesi Arif Bektaş tarafından yapıldı. Bektaş, konuşmasında 16 Nisan itibarı ile startı verilen sendikalaşma ve örgütlenme çalışması kapsamında her hafta işçilerin yoğun oldukları noktalarda stant açacaklarını da dile getirdi. Basın açıklaması ile startı verilen sendika üyeliği için ilk başvurularda basın açıklaması esnasında geldi. Basın açıklamasına katılan işçiler doldurdukları başvuru formlarını sendikaya teslim ettiler. Genel iş sendikası olan UNITE’a çalışanların yanı sıra işsiz olanlar ve emekliler de üye olabiliyor. UNITE, çalışan-çalışmayan tüm emekçileri örgütlenmeye teşvik etmek için Toplum Üyeliği (Community Membership) adıyla bir kampanya da yürütüyor. 


Örgütlenme çalışması kesintisiz olarak devam ettirilecek


Day-Mer, UNITE Sendikası ile birlikte başlattığı örgütlenme çalışması kapsamında Kuzey Londra’da başta Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere göçmen işçileri bilgilendirmek için işçilerin yoğun oldukları bölgelerde düzenli olarak stant açmanın yanı sıra, işyerleri önlerinde bildiri ve çağrılar dağıtma, semtlerde ve dernek bünyesinde işçilere yönelik faaliyet ve çalışmalar da gerçekleştirecek. Kampanya kapsamında talep edilen haklar arasında; asgari ücret, yasal ücretli izin, yasal hastalık ödeneği, doğum izni, engelli çalışanlar için düzenlemeler ve haksız işten çıkartmalara karşı koruma yer alıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.