Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa maç ne zaman gazete maç hangi kanalda maç saat kaçta kktc chp haberleri muharrem ince

Bu haber kez okundu.

FED günlerdir merakla beklenen faiz kararını açıkladı

İki gün süren faiz toplantısı sonrasında yapılan ilk açıklamalar faizlerin yavaş bir hızla artırılacağına işaret etti. FED yetkilileri faizleri artırmama kararını ortak aldıklarını belirtti. Bu şekilde faiz oranları 0,25-0,50 bandında sabit bırakıldı. ABD Merkez Bankası, Aralık ayındaki toplantıda yaklaşık on yılın ardından ilk kez faizleri artırma kararı alarak tarihi bir adım atmıştı.Uzmanlar, FED’in bu yıl dört kere faiz artırmasını bekliyor. Ancak özellikle Çin ekonomisine yönelik endişelerin FED’in hızını keseceğine işaret ediliyor.Çin, geçen yıl yüzde 6,9 büyümeyle son 25 yılın en kötü büyüme performansına imza atmış ve yatırımcıların Çin’deki büyümenin yavaşlamasının dünyanın en büyük ikinci ülkesinde işlerin kötüye gitmesinden endişe etmesine neden olmuştu.

FED'İN SİNYALLERİ KRİTİK

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Aralık'ta yaklaşık 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımının ardından gelen bu kararlar özellikle gelişmekte olan piyasaların seyri için önemli olarak kabul ediliyor.

MART'TA FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ AZALDI

FED'in Mart ayında faizleri artıracağına dair beklentiler şimdiden azalmaya başlarken, Reuters anketine katılan ekonomistler daha önce 2016 yılı için dört faiz artışı beklerken, bu beklentiler şimdi üçe düştü. FED yetkilileri, Mart ayında olası bir faiz artışı seçenek dışı bırakmadıklarını belirtti.FED tutanaklarında ABD ekonomisinin son dönemde yavaşladığına, sadece istihdam piyasasında güçlü bir iyileşme görüldüğüne de vurgu yapıldı. 

PİYASALARDA HAREKET SAKİN

Kararın ardından ABD piyasalarının sakin hareket ettiği görüldü. Gösterge Wall Street endeksleri yüzde 0,5'e yakın yükselişe imza attı. Karar öncesinde düşüşte olan altında ise uluslararası piyasalarda hafif bir yükseliş gerçekleşti. 

JAKOBSEN: MART ADIMI HALA OLASI

Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, Twitter üzerinden karar sonrası yaptığı kısa yorumda, "Üstü kapalı olarak uluslararası endişelere değinildi, piyasa yanlısı açıklamaya dikkat edildi, Mart ayında küçük bir faiz artışı olması hala olası. Sözün kısası klasik bir FED açıklaması" yorumunu yaptı. ALB Foreks Araştırma Uzmanı Enver Erkan faiz kararı sonrasında yaptığı yorumda, "Son dönemde artan piyasa oynaklığı ve dünya ekonomilerine ilişkin aşağı yönlü risklerin birikmesi ile beraber Fed'in de yakın zamanda yeni bir faiz artırımı yapması için uygun bir ortamın olmadığı anlaşılıyor. ABD ekonomisine ilişkin de aşağı yönlü riskler mevcut, özellikle enflasyon tarafındaki aşağı yönlü baskı, 30 dolar civarında seyreden petrol fiyatları nedeniyle artmış görünüyor. Dış etkenlerin fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskılayıcı etkisi, tasarruf ve ücret artışlarının bir türlü harcama ve tüketime dönüşmemesiyle beraber enflasyon oranının da bir türlü yükselememesine neden oluyor. İçeride ve dışarıda şartları sağlamayacak bir FED'in Haziran ayından önce faiz artırması zor görünüyor. Piyasa "4 faiz artırımı" gibi bir havucu önümüze koydu. Haziran'dan sonra 4 faiz artırımı olabilmesi ihtimali ise sadece ABD ekonomisine bağlı olmayacak. Küresel ekonomilerdeki stabilizasyon durumu da çok önemli. Bu nedenle Çin'in teşvik hamleleri, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımları ya da Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişlemesinin çok iyi okunması gereken bir dönem içinde olacağız. Küresel ekonomilerdeki yavaşlama trendi ister istemez ABD'yi de aşağı çekecektir. Bizim beklentimiz, 2016 yılının 2 faiz artırımı ile geçirilmesi ve FED hedef fonlama faiz oranının yılsonunda yüzde 1 seviyesinde olması" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.