Öne Çıkanlar londra türkiye ingiltere londra Türk markaları ingiltere Türk markalarının Londra Büyükelçisi Ertaş Londrada Türk İş Dünyası Türk İş Dünyası Güç Birliği Türk İş Dünyası Güç Birliği

Bu haber kez okundu.

Kongre sonrası dolardaki son durum

Cuma günü aynı saatte 3.1619/3.1630 seviyesinde olan sepet bazında T bu sabah 3.1594/3.1621, 3.3418/3.3447 civarında olan euro/TL ise 3.3418/3.3457 seviyesinde işlem görüyor.  

EKONOMİ YÖNETİMİ BEKLENİYOR

AK Parti'de hafta sonunda yapılan olağanüstü kongrede Binali Yıldırım'ın parti genel başkanlığını almasının ardından piyasalar ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğine odaklanırken, yarınki PPK toplantısını bekleyen piyasada Fed'in faiz artırım beklentilerinin yön verdiği dış piyasalardaki gelişmeler de yakından izleniyor.AK Parti'nin genel başkanlığı dün Ankara'da düzenlenen ikinci Olağanüstü Kongre ile el değiştirirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümet kurma görevini partinin yeni Genel Başkanı olarak seçilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a verdi.Yıldırım konuşmasında Erdoğan'a bağlılık vurgusu yaparken, PKK ve Gülen cemaati ile mücadelede kararlılık ve başkanlık sistemine yönelik mesajlar verdi.Yeni MKYK'nın ilk toplantısını bugün yapması, yeni kabinenin ise birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.Bu çerçevede piyasalar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede yer alıp almayacağına yakından izliyor.

TATİLDE 3 TL’YE TEST ETMİŞTİ

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifası ile başlayan siyasi belirsizlik, yeni ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceği endişeleri ile devam ederken, TL üzerinde baskı yaratan iç gelişmelere ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri önümüzdeki ay artırabileceğine yönelik artan beklentilerin de eklenmesiyle TL'de son dönemde satış baskısı kuvvetlenmiş, dolar/TL Türkiye piyasalarının tatil olduğu 19 Mayıs'ta illikit piyasada 3 seviyesini test etmişti.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.24, valörde son işlemde yüzde 10.28 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.78 seviyesindeydi.

MERKEZ NE YAPACAK?

TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen, yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.Tahminler ağırlıklı 50 baz puan civarında yoğunlaşırken, yeni hükümetteki ekonomi yönetiminin kompozisyonunun piyasalarca yakından izlendiğini belirten ekonomistler, piyasada görülecek tepkilerin olası faiz indirimlerinin miktarı konusunda belirleyici olabileceğini düşünüyor.Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor.Finansbank bu sabahki notunda, TCMB'nin 50 baz puan faiz indirimi yapacağı beklentisine daha eğilimli olsalar da siyasi arenada ve küresel piyasalardaki gelişmeler nedeniyle 25 baz puanlık indirimi de göz ardı etmedikleri belirtildi.

KÜRESEL PİYASALARDAKİ SON GELİŞMELER

Japonya'nın para politikasındaki ek gevşeme beklentilerine karşılık ABD'de, özellikle de politika yapıcıların Haziran'dan itibaren faiz artırımından bahsetmeye hazır olduğunu gösteren geçen haftaki Fed toplantı tutanaklarının ardından, kısa vadede faizlerin artırılabileceği değerlendiriliyor.Geçen hafta başında Haziran ayında ABD'de faizlerin artırılmasına yüzde 4 ihtimal veren yatırımcılar, CME FedWatch verilerine göre Cuma günü Haziran'da faiz artırımına yüzde 30 ihtimal veriyorlardı. Vadeli işlemler piyasasında ise geçen hafta bir adet olan bu yılki faiz artırım adedi beklentisi, iki artırıma yükseldi.Yatırımcılar bu hafta ABD'de para politikasının nasıl şekilleneceğini görmek için Fed yetkililerinin açıklamalarını izleyecek. Bugün Fed yetkililerinden James Bullard, John Williams ve Patrick Harker açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise Cuma günü bir konuşma yapacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.