Öne Çıkanlar Londra IOD Yöneticiler Emeklilik 24 haziran seçimleri son haber ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi Kıbrıs Kültür Gezisi uygur londra İngiltere Uygur

Bu haber kez okundu.

İşte Merkez Bankası'nın faiz kararı

Merkez Bankası politika faizini ise yüzde 7,5'te sabit bıraktı. Merkez Bankası faizin çıkabileceği en yüksek seviye olan marjinal fonlama faizini ise beklentiler dahilinde 25 baz puan indirdi ve yüzde 8,75 seviyesinden yüzde 8,50'ye çekti. Merkez Bankası borçlanma faizini yüzde 7,25’te sabit tuttu. 

ŞU ANA KADAR Kİ EN DAR ARALIK

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 125 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 10.25'ten yüzde 10'a indirdi.Reuters anketine katılan 17 kurumun 15'i üst bantta 25 baz puan, ikisi 50 baz puan indirim tahmin ediyordu.Ankete katılan kurumların tamamı politika faizinin sabit kalmasını, alt bantta 25 baz puan indirim öngören iki katılımcı dışında da tüm katılımcılar alt bandın sabit kalacağını tahmin ediyordu.TCMB art arda altı toplantıda faiz koridorunun üst bandını toplamda 225 baz puan indirdi.

MERKEZ BANKASI'NDAN TURİZM AÇIKLAMASI

Merkez Bankası'dan yazılı olarak yapılan açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadelerine yer verildi.

UZMANLAR NE DEDİ?

"DOLAR ÜZERİNDE HAFİF OLUMLU ETKİSİ OLDU"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Bu indirim ile birlikte koridor genişliği 125 baz puan seviyesine geriledi. Kararın dolar/TL üzerinde hafif olumlu etkisi oldu. Kur 2.9395 seviyelerinden 2.9330 seviyesine doğru gerileme gösterirken, endekste banka hisselerinde sınırlı ama olumlu etkiler görüldü. Karar metninde geçtiğimiz aya kıyasla darbe girişiminin getirdiği temkinli havanın yerini daha güvenli bir tonlamaya bıraktığı görülüyor. Geçtiğimiz ay gerektiği taktirde likidite tedbirleri alınmaya devam edecektir ibaresi bu ayki metinde kaldırılmış. Diğer yandan Turizm sektöründeki gelişmelerin cari açığa kısa süreli olumsuz etki yapabileceği uyarısında bulunurken, cari dengeyi destekleyici gelişmelerin devam ettiğini de yine metinde tutmuş. Karar metninin en önemli kısmı bence enflasyon konusundaki ılımlı duruşun devam etmesi. Merkez işlenmemiş gıda fiyatlarında kısa vadede aşağı doğru düzeltme yapabileceğini öngörüyor ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü koruyacağını bekliyor. Başka deyişle enflasyon konusunda olumlu bakış açısı devam etmekte. Bu, Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay da enflasyonun izin vermesi taktirde üst banttaki indirime devam edebileceği şeklinde okunabilir. Merkez koridor ne kadar daralırsa tek faiz algısının o kadar güçleneceğini düşünüyor ve bu doğrultuda hareket edecek görünüyor" dedi. 

"SADELEŞTİRME’DE YOLUN SONUNA YAKLAŞILIYOR…"

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa beklentileri dahilinde faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitti. Çekirdek enflasyonda beklenen kademeli düşüş ve gıda enflasyonunda beklenen gerileme nedeniyle Kurul, bu adımı attı. Yapılan bu indirimle birlikte Mart ayından bu yana toplamda 225 baz puan indirim yapılarak faiz koridoru 125 puan ile tarihin en dar aralığına gelmiş oldu. Yurtiçinde enflasyonun seyri, yurtdışında ise Fed faiz artırım beklentileri önümüzdeki süreçte Merkez Bankası’nın atacağı adımlarda önemli rol oynayacaktır. Enflasyonda görülebilecek artış, buna ek olarak Fed faiz artırım beklentilerinin artış göstermesi durumunda Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda eli eskisi kadar rahat olmayacak.Her ne kadar yurtdışı gelişmeler ve enflasyonda beklenen düşüş neticesinde faiz koridorunun üst bandından indirimlere devam edilse de önümüzdeki aylarda enflasyonda görülebilecek yükselişler ve Fed faiz artırım beklentilerinin artış göstermesi sadeleştirme politikasında sonlara gelindiğinin sinyallerini verebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"İNDİRİMLER BİR SÜRE DAHA DEVAM EDEBİLİR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Merkez Bankası faiz indirimlerine bir süre daha devam edebilir. Enflasyona bağlı bir para politikası olacaksa; faizin daha inmemesi gerekiyor. Faizde hareket alanı oluşması için enflasyon beklentilerinin gerilemesi gerekir. Küresel risk iştahı yüksek kalmaya devam ederse; her ne kadar marjinal fonlamanın enflasyon oranı altına düşmemesi gerektiğini düşünsek de, faiz indirimleri devam edebilir. Merkez Bankası bizce en az bir faiz indirimi daha yapacaktır, duruma göre bu iki de olabilir. Ancak aylar ilerledikçe, artık eli daha zorlaşmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

"MERKEZ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA FRENE BASABİLİR"

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Haziran ve Temmuz aylarında tüketici enflasyonu yükselirken yaklaşan sonbahar aylarında enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu hatırlatalım.  Ayrıca yılın  son çeyreğinde Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artırım ihtimali ile gelişen ülke piyasaları lehine esen rüzgar her an tersine dönebilir. Dolayısı ile bize göre yurtdışında oluşan algının tersine önümüzdeki aylarda TCMB gözü kapalı adım atmak yerine zor günlerin hesabını yaparak sadeleştirme politikasına yön verecek. Sonuçta, küresel ekonomik gelişmeler ve içeride ekonomik verilerin seyrine göre en fazla bir indirim ardından kenarda bekleme kararı gelebilir. Piyasaların tepkisine gelince, beklenen üst bant faiz indirim kararına Dolar/TL paritesinde tepki sınırlıydı. Haftanın geri kalanında paritenin büyük ölçüde doların döviz piyasasında ki hareketi ve küresel piyasaların risk iştahı ile yön bulacağını düşünüyoruz. 26 Ağustos Jackson Hole toplantısında Yellen konuşmasına kadar Dolar/TL paritesinde geçtiğimiz hafta olduğu gibi 2,92-2,95 aralığı korunabilir" dedi. 

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerindeki olumsuz etkisi  metne girmiş. Ayrıca Şimşek’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “yüzde 4.5 büyüme hedefine ulaşamayacağız” açıklamasına paralel olarak Merkez Bankası da İç talepteki yavaşlamaya dikkat çekmiş. Kredi büyüme hızının makul seviyelerde olduğunu söyleyen cümlenin, son gelen kredi büyüme rakamlarından sonra aynı kalmasının iyimser olduğunu düşünüyorum.  Yılın ilk 8.5 ayında kredi büyüme hızı yüzde 6.4 olmuş. Yıllık bazda ise yüzde 10’un altında. Yüzde 9’a yaklaşan enflasyonun olduğu bir ekonomide bu rakam oldukça düşük.  Ayrıca makro ihtiyati önlemlerin devam ettiği cümle devam ediyor. Aslında kredi kartı taksit sayısının artması, kredi faizlerinin ve zorunlu karşılıkların indirilmesi bu önlemlerin azaltıldığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nomura Bank stratejisti Timothy Ash, karar sonrasındaki kısa notunda "beklendiği gibi" değerlendirmesinde bulundu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.