Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Pandemiye Vladimir Putin

Bu haber kez okundu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi ve yüzde 8.25’e çekti. Banka politika faizini ise yüzde 7.25’te sabit bıraktı.TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentilerdoğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

KORİDOR ŞU ANA KADARKİ EN DAR HALE GELDİ

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 100 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 9.75'e indirdi.Reuters anketine katılan 18 kurumun 17'i üst bantta 25 baz puan, biri 50 baz puan indirim tahmin ediyordu.Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve alt bandın sabit kalacağını tahmin ediyordu.Art arda yedi aydır faiz koridorunun üst bandını düşüren TCMB'nin bu dönemde üst bantta yaptığı toplam indirim 250 baz puanı buldu.

MERKEZ BANKASI DAHA ÖNCE NE YAPMIŞTI

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.

DOLAR SINIRLI GERİLEDİ

Dolar/TL, TCMB'nin koridorun üst bandında beklentilere paralel 25 baz puanlık indirimi ardından sınırlı geriledi.Karar öncesi 2.9509 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9475'e geriledikten sonra saat 1410'da 2.9485 seviyesinde bulunuyor.TCMB faiz kararı ardından dolar/TL 2,9519'dan 2,9442'ye kadar geriledi.ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri sabit tutması ve artırımlara yavaş devam edeceği sinyali vermesi ardından dolar/TL de yönünü aşağı çevirmişti. 

FED DÜN AKŞAM NE DEDİ?

Fed dün yerel saatle akşam sonlanan iki günlük toplantısının ardından faiz oranlarını değiştirmedi fakat istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam etmesiyle beraber bu yılın sonunda para politikasında hâlâ sıkılaşmaya gidebileceğine dair güçlü sinyaller verdi.Fed aynı zamanda 2017 ve 2018 yılları içinde daha az agresif bir faiz artış beklentisi açıklarken, uzun vadeli faiz oranı tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.9'a indirdi.Dün Fed kararları öncesi 2.9750 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9500 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0819'da 2.9549/2.9574 seviyesindeydi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.