Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Vladimir Putin acun ılıcalı

Bu haber kez okundu.

Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın açıklaması merakla bekleniyor

Küresel piyasalar, dün genel olarak pozitif görünümünü devam ettirmesinin ardından, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarına odaklandı.

ABD'de dün pay piyasalarında rekorlar kırılmaya devam ederken, dolar endeksi 101'in üzerini test etti. Dolar endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Micheal Flynn'ın istifa etmesinin ardından 101 seviyesinin üzerinde tutunamadı ve bugün Asya piyasalarında 100,8'e geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,70, S&P 500 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,52 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanış rekorlarını kırdı.

Fed Başkanı Yellen'ın ABD Senatosunda bugün ve yarın yapacağı sunum ve sorulara vereceği cevaplar piyasaların en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Sunumunda para politikası konusunda çok fazla ipucu vermesi beklenmeyen Yellen'ın, soru-cevap kısmında vereceği mesajların, Fed Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) mart ayı toplantısı öncesinde faiz artışı beklentileri üzerinde belirleyici olabileceği ifade ediliyor.

Analistler, bugün ayrıca Fed üyelerinden Jeffrey Lacker, Dennis Lockhart ve Robert Kaplan'ın yapacağı konuşmaların da takip edileceğini belirterek, dün ABD Senatosunun, Trump'ın Hazine Bakanlığına aday gösterdiği Steven Mnuchin'i onaylaması sonrasında Trump'ın ekonomiye ilişkin atacağı adım ve açıklamaların dozunun artabileceğine dikkati çekiyor.

Avrupa tarafında, bugün açıklanacak büyüme verileri öncesinde dün pay piyasalarında yükseliş eğilimi devam etti, avro/dolar paritesi ise yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,0592'yi görmesinin ardından 1,06'nın hemen üzerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,92, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 yükseldi.

Yurt içinde, dün özellikle banka pay piyasalarında güçlenen alımlarla yükselişini hızlandıran BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,26 artışla 88.578 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,65 gerilemesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında düşüşünü sürdürerek 3,6517 ile 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Analistler, bugün yurt içinde cari işlemler açığı, yurt dışında ise yoğun haber ve veri trafiğinin takip edileceğini belirterek, dolar/TL'de 3,65 desteğinin kırılması durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini, BIST 100 endeksinde ise 89.500-90.000 bandının güçlü direnç bölgesi konumunda olduğunu ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.