Öne Çıkanlar Londrada çocuk felci virüsü son durum Avrupalı Medya Takip Advantage Avukatlık Ali Gül Özbek abidin dino google mustafa uslu çöpte kadın bacakları fahriye evcen bebek Nazan Cavcav

Bu haber kez okundu.

Dolar tarihi zirvede, dolar kaç TL'den işlem görüyor

Dolar/TL HDP'li milletvekillerinin göz altına alınması ve Diyarbakır'daki patlama ardından 3.13'ü aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Dün saat 17.40'ta 3.1080/3.1087 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah tarihi zirvesi olan 3.1375'i gördükten sonra saat 09.39'da 3.1325 seviyesinden işlem gördü. Euro da aynı saatlerde TL karşısında 3,4812'ye kadar yükselerek rekor kırdı. Euro şu sıralarda TL karşısında 3,4770 seviyesinden işlem görüyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Siyasi ve jeopolitik riskler TRY üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Son haber akışı ile beraber sabah işlemlerinde USDTRY kuru 3,1380 ile tarihi rekor seviyesini yenilemiştir. GOÜ para birimleri grubunda USD’ye karşı günlük değer kaybı %0,73’e ulaşan TRY en çok değer kaybeden para birimi konumundadır. Emsal para birimleriyle mukayese edildiğinde hareketin TRY’ye özgü olduğu görülmektedir.EURTRY de bu kapsamda 3,4820 ile tüm zamanların en yükseğini görmüştür. TRY sepeti de (%50USD, %50EUR) 3,3089 görmüştür" dedi.

Güne oldukça karışık bir haber akışıyla başlanmış durumda olduğunu belirten Erkan, "Cuma gününün ilk saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri gözaltına alınırken, sabah saatlerinde de Diyarbakır’da patlama meydana geldi" şeklinde belirtti. KapitalFx Araştırma Uzmanı Erkan şöyle devam etti:

"Mevcut haber akışı ile alakalı olarak; siyasi ve jeopolitik riskler çerçevesinde TRY’deki oynaklığın artacağını öngörmekteyiz. Kurlarda ana hareket yönü yukarı doğrudur, daha yüksek seviyeler görülebilir. Gevşeme olsa bile USDTRY’de 3,10’un üzerine yerleşildiğini düşünüyoruz. Günlük hareket 3,13 – 3,15 ekseninde olabilir, ana direnç ise 3,17 seviyesidir. Güncel hareket alanı 3,10 – 3,17; bir üst kademeki hareket alanı da 3,17 – 3,23 görünmektedir.

Küresel koşulların da şu anda çok istediğimiz düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Dünya piyasaları bir yandan Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden endişe duyarken; bu gerçekleşmese bile %78 seviyesinde olan bir Fed faiz artırım fiyatlaması vardır. Bugün gelecek olan ortalamalara yakın bir Ekim ayı istihdam verisi de bu ihtimalin en azından yüksek kalmaya devam etmesine neden olacaktır. Bu olumsuz dışsallıklara karşı Türk finansal varlıklarının duyarlılığı artmış durumdadır"

YENİ ZİRVE 3.18 SEVİYESİ OLABİLİR

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı; “Yaşanan gelişmelerle birlikte son dönemde rekorlar kıran kurda 3.1379 seviyesi görüldü. BİST 100’de ise 75 bin seviyelerine doğru satış baskısı artıyor” dedi.

Nalbantlı, dışarıda ABD Başkanlık seçimleri ve FED’in Aralık ayında yapmayı planladığı faiz artışı TL’yi negatif etkilediğini söylerken, “Trump’un başkan seçilmesi durumunda Meksika pesosunda ciddi değer kaybedecek. Bununla birlikte genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimleri politik belirsizlik nedeniyle değer kaybedebilir. Seçimleri Clinton’ın kazanması durumunda da dolar değer kazanacağından, TL için her iki başkan adayının da etkisi yakın olacak. FED’in ise Aralık ayında faiz artırma olasılığı %80” şeklinde belirtti. IşıkFX Başanalisti Nalbantlı şöyle devam etti:

“Son dönemde gelişmelerin hepsi maalesef TL’yi olumsuz etkiliyor. Kurda kısa vadede 3.10’un üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Yeni zirve önce 3.15 sonrada 3.18 seviyesinde olabilir. Orta vadede ise 3.05 TL seviyesinin altını beklemiyorum. 2017 yılının ilk aylarında kurda 3.35 seviyesi görülebilir. Endekste ise 73 bin 500 seviyesine doğru satış baskısı devam edebilir”

BORSA DÜŞTÜ

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi güne yüzde 1,14'lük düşüşle başladı. Endeks, 875,90 puanlık düşüşle 75 bin 805 puandan başlarken, açılışta bankacılık endeksi yüzde 1,29, holding endeksi de yüzde 1,67 değer kaybetti.

TAHVİL BONO PİYASASl

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.20 seviyesinden gerçekleşirken, valörde yüzde 10.13'e kadar geriledikten sonra son işlem yüzde 10.18 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil bu sabah ise yüzde 10.33 seviyesinde. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.29 seviyesinden gerçekleşti.

PİYASAYI ETKİLEYEN OLAYLAR

Aralarında eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 11 HDP'li milletvekili yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için göz altına alındı. Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün Bağlar ilçesindeki ek binası yakınlarında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybederken, 30'dan fazla kişi de yaralandı.

GÖZLER BAŞKANLIK SEÇİMİNDE

Dış gündeme bakıldığında ise yatırımcılar, Salı günü ABD'de gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki farkın azalacak olmasından endişe ediyor. Yatırımcılar bu endişelerle beraber güvenli limanlara yöneliyor.

Reuters/Ipsos tarafından gerçekleştirilen son ankete göre Clinton, Trump karşısında az bir farkla önde olmaya devam ediyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.