Öne Çıkanlar hükümet uygur londra İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax ingiltere kira ingiltere istihdam Kate Middleton kanser Jasmin Paris Nefes terapisti kamplar

Bu haber kez okundu.

Fındık değerini 3'e katladı

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeşil altın" olarak bilinen ve Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinin başında gelen fındığın fiyatında çok ciddi artışın yaşandığını belirtti. Fındığın bu yıl altın yılını yaşadığını vurgulayan Cörüt, "Geçen mart ayının son günlerinde don felaketiyle karşı karşıya kalmıştık. 30 Mart öncesi serbest piyasada kabuklu fındığın kilogramı 5 ile 6 lira arasında değişiyordu. Zirai donla fındık fiyatı birden yükselmeye başladı. İlk günlerde fındık fiyatının ciddi boyutlarda artış göstereceğini bizler de tahmin edememiştik. Donun etkisi anlaşılmaya başlandıktan sonra serbest piyasada kabuklu fındığın fiyatı ekim itibarıyla 3 katına çıkarak 15 liraya kadar yükseldi" ifadelerini kullandı.

"20 lirayı görür"

Fındık fiyatının daha da artacağına inandıklarını aktaran Cörüt, "Fındık fiyatları dünya tarihinde ilk defa bu seviyelere kadar çıktı. Fiyatlar rekor üzerine rekor kırıyor. Çünkü rekolte çok düşük. Üreticinin elinde yok denecek kadar az ürün var" dedi. Bir iki ton fındık üreten bir çiftçinin bu sezon 200-300 kilogram fındık üretebildiğine değinen Cörüt, "Bu nedenle fındık yok. Arz talep durumuna göre fiyatlar da yükseliyor. Biz fiyatların bu seviyelerde kalacağını beklemiyoruz. Gelişmeler gösteriyor ki kabuklu fındığın kilogramı çok kısa sürede 20 lirayı bulacak" diye konuştu.

Cörüt, elinde az miktar da olsa ürün bulunan çiftçinin yüzünün güleceğine inandıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Üreticilerden tek isteğim ürünlerini biraz daha bekletmeleri. Fındıklarını kesinlikle emanete vermesinler. 100 kilogram fındığı olsa dahi kendi deposunda saklasın. Fındık bu yıl altın değerinde. Nasıl altını yastık altında saklıyorsa fındığını da aynı şekilde saklasın. Kimse acil ihtiyacı olmadığı sürece fındığını pazara indirmesin. Bugün fındık altın, dolar ve avrodan bile daha fazla artış gösterdi. O nedenle herkes fındığına sahip çıksın."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.