Öne Çıkanlar ingiltere Djokovic Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde Metin Yılmaz

Bu haber kez okundu.

Gelecek yıl Türkiye'ye 4 milyon Rus turistin gelmesi bekleniyor

Turizimciler, şimdiden yeni yatırım planlarını gündeme alırken, 2017 yılında da 3.5-4 milyon Rus turistin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Karar'dan Gizem Karataş'ın haberine göre sektörün 2016 yılı sonuçları ve 2017 hedeflerini Antalya’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu yıl yüzde 23 büyüdüklerini söyledi.

Geçen yıl Goldman Sachs ile ortaklığa imza attıklarını belirten Vardar, 2017 yılında yüzde 32 büyüme, 1 milyon yerli turiste ve 2020’de 10 milyon dolar yatırım rakamına ulaşmak istediklerini açıkladı.

SEZON KAYMASI OLDU

Turizm sektörü açısından 2016’yı kayıp bir yıl olarak değerlendiren Vardar, sektörün yüzde 20 küçüldüğünü, bazı grupların sadece birkaç otelini açmakla yetindiğini belirtti. Sezonun 1 Mart - 1 Kasım yerine, 1 Mayıs - 1 Eylül tarihleri arasına kaydığına işaret eden Vardar, Jolly Tur olarak büyümeye devam ettiklerini ifade etti. 2017 yılında yabancı turistte artış beklediklerini ifade eden Vardar, TL karşısında euro ve dolardaki artışında bunda etkili olacağını belirtti. Mete Vardar, “Bu Alman, Hollandalı, İngiliz ve daha pek çok Avrupalı turistin yanı sıra ABD’li turistin Türkiye’ye tercih etmelerinde önemli bir etken olacaktır” dedi.

Mete Vardar, 2017 ile ilgili olumlu beklentilerindeki bir başka önemli etken olarak Rus pazarında yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekti. Mete Vardar, “Rusya ile tamir edilen ilişkiler sonrasında yaklaşık 3.5-4 milyon turistin tatilini, tekrar Türkiye’de geçireceklerini düşünüyoruz. Ayrıca, yakın gelecekte bu sayının daha da yukarılara çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTMALI

Zorlu bir yıl geçiren turizm sektörünün kış sezonunda toparlanabileceği öngörüsünde bulunan Mete Vardar, “Türkiye’de güvenlik önlemlerinin artırılması gerekir ki charter seferler tam anlamıyla devreye girebilsin. Eğer bu önlemler alınırsa yabancı turist açısından kayıp olan yaz sezonunu kış tatillerinde indirimli fiyatlarla ağırlayıp, turizm açısından toparlanabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

AİLE TERCİHİ DENİZ

Tatil alışkanlıklarından da bahseden Mete Vardar, gençlerin daha özgürlükçü tatilleri tercih ettiğini söyledi. Vardar, şöyle devam etti: “Çocuklu aileler ise sürpriz barındırmayan, deniz-güneş tatili tercih ederken, ilerleyen yaşlardaki tatilciler de daha çok keşfetmeye yönelik, kültür seyahatleri gerçekleştiriyor. 2017’de 89 bin kişiyi yurt dışı tatile götüreceğiz.”

ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞMESİYLE HIZLI YÜKSELİŞ

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ağustos başındaki görüşmesi sonrasında Rus turist sayısı hızla yükseldi.

* Türkiye’ye, Temmuz 2015’de 47 bin 788 Rus ziyaretçi gelirken, Ağustos 2016’da bu rakam 104 bin 549’e yükseldi.

* Antalya havalimanının verilerine göre, Ekim ayında da paket tur kapsamında 129 bin 539 Rus turistin Antalya’ya geldiği saptandı. Bir sene önce ise bu değer 126 bin 609 kişiydi.

* Rusya ile Türkiye arasındaki charter uçuşların yeniden başlatılması yönündeki anlaşmanın imzalanmasından sonra ilk charter uçuş 2 Eylül’de Moskova’dan Antalya Havalimanı’na gerçekleşti.

* İlk charter uçuşla 309 Rus turistin geldiği Antalya’ya, 12 günde Rusya’dan toplam 239 charter uçağı iniş yaptı. Bu uçaklar, 30 bin 850 Rus turist getirdi.

* Böylelikle, Ekim 2016 sonuna kadar Rusya’dan Antalya’ya 550 charter uçuşun daha programlandı.

* Gelen turistler 9-11 gecelik turları tercih ederken, kişi başına tur 650-700 dolar oldu.

KUR ARTIŞINA ‘EKONOMİK PAKET’ ÇÖZÜMÜ

Dolar kurunun yıl başından bu yana aşırı yükselmesi karşısında ekonomik paket geliştirdiklerini açıklayan Mete Vardar, şöyle devam etti: “Biz Jolly Tur olarak yüzde 50 oranında beyaz yakalılara hizmet verdiğimizi düşünüyorduk ancak kamu çalışanlarına yaptığımız iadelerde gördük ki yüzde 25 oranında da kamu çalışanı müşterimiz varmış. Bu sebeple bu yıl kamuya özel indirimler de geliştireceğiz. Öte yandan kurda yaşanan artış nedeniyle daha ekonomik yurt dışı seyahat paketleri koyduk.’’

44 MİLYON TL GERİ ÖDEME

Darbe girişimi sonrasında kamuda tatillerin iptal edilmesi üzerine, 20 Temmuz’a kadar 44 milyon lira geri ödeme yaptıklarını açıklayan Mete Vardar, “4 günlük sürede 46-47 bin rezervasyon iptali oldu. Geri ödemelerin yüzde 100’ünü yaptık. Ödemelerle bütçe hedefinin yüzde 70 gerisinde kaldık” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.