Öne Çıkanlar Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir Mehmet Gözde ingiltere Barkley Nefes terapisti kamplar Oscar ödül törenind Hatice

Bu haber kez okundu.

Gurbetçilere Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi

Avrupa/Londra-T.C. Londra Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği tarafından Avrupa Gazetesi’ne gönderilen bilgilerde, Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı ele alındı. 

Ateşeliğin gönderdiği açıklama şöyle; “Bilindiği üzere Türkiye’de bireysel emeklilik sistemini cazip hale getirmek ve tasarrufu teşvik etmek amacıyla 29 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6327 sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la önemli düzenlemeler yapılmıştır. Kanun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.”

“Yeni düzenlemede bireysel emeklilik sistemine devlet katkı payı esası getirilmiştir. Buna göre, devlet katkısının oranı %25 olacak; örneğin, katılımcının yatırdığı 100 TL katkı payı için devlet de katılımcı için açılacak olan alt hesaba 25 TL katkı payı yatıracaktır”.

“Devletin yatırdığı katkı payı için hak ediş süreleri belirlenmiş bulunmaktadır. Katılımcı ilk üç yıl içinde sistemden çıkarsa devlet katkısını alamayacaktır. Üçüncü yılın sonunda katılımcı devletin yaptığı katkının %15'ini, altıncı yılın sonunda %35'ini, onuncu yılın sonunda %60'ını, emekliliğe hak kazandığında ise tamamını alabilecektir.”

“Söz konusu düzenlemeden yurtdışında yaşayanlar da dâhil olmak üzere bütün vatandaşlarımız faydalanabilecektir. Ayrıca 7 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bir düzenleme yapılarak devlet katkı payından faydalanabileceklerin kapsamı genişletilmiştir. Buna göre 29 Mayıs 2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler yani “mavi kart sahipleri” de Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sisteminde yer almaları halinde Türk vatandaşları gibi devlet katkısından faydalanabileceklerdir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.