Öne Çıkanlar Oscar 2024 Ödül Töreni Londra TTFF veteran Alexandros Koustas Mehmet Nasifoğulları Tugay Durak The Old Church Yasmine Dar londra Azerbaycanın Bağımsızlık Günü Dünya Eğitim Forumu Girne Üniversitesi

Bu haber kez okundu.

'Erdoğan ilk istekleri kabul etseydi bunlar olmazdı'

Mahir Tan(AVA)Londra-Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, İngiltere Parlamentosunda düzenlenen panelde Türkiye Hükümetini Taksim Gezi Parkı olayları ve Suriye konusunda eleştirdi.17 Haziran günü, ‘Research Turkey’ tarafından gerçekleştirilen ‘New Dinamics in The Middle East; The Shadow of the ‘Arab Spring’ and Turkey’s new directions’ adlı panel de eski Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin izlediği Dış politika ve Taksim olayları konusunda hükümete ciddi eleştiriler getirdi. Türkiye’de hala sürmekte olan Taksim Olayları konusunda Londra’da yapılan ilk halka açık panel tartışma toplantısında Yaşar Yakış’ın yanında Essex Üniversitesinden Dr. Natasha Ezrow ve King’s College’den Dr. Simon Waldman yer aldılar.

‘Terör örgütlerine silah verirseniz sonra toplayamazsınız’

Panel yöneticisi Dr. Carool Kersten’in ‘Türkiye artık başka bir pozisyonda’ diyerek açtığı toplantıda ilk konuşmayı yapan deneyimli Türk diplomatı ve eski büyükelçi Yaşar Yakış, ‘Tunus,Libya ve Mısır’da yer alan Arab Baharı olaylarının nasıl sonuç vereceği daha belirli değildir’dedi. ‘Libya iç savaşı sırasında Türkiye’nin önce Kaddafi tarafında yer aldıktan sonra Batı ve Nato yanlısı bir tutum izlediğine dikkat çeken Yakış, panelde günün en önemli yorumunu yaparak ‘Libya’ya verilen silahların nasıl kullanıldığı belli değildir. Bu bazı güçlere verilen silahların sonradan toplanmasının mümkün olmadığını gösteren bir örnektir’ dedi. Tunus’ta Arab Baharı sonrasında kurulan Hannusi yönetiminin ılımlı İslam figürü yaratarak iktidara geldiğini ancak şimdi Suudi yanlısı Salafi partiler tarafından zorlandığını ve onlara tavizler vermek zorunda kaldığına işaret eden Yaşar Yakış, ‘benzeri bir duruımun Mısır’da yaşandığını vurguladı. Suriye’de yaşanan iç savaşa ilişkin görüşlerini dile getiren Yaşar Yakış, daha önce ‘Avrupa’ gazetesinde yayınlanan eleştirileri tekrarlayarak ‘Türkiye, Batı’yı destekleyen politikalarla ortaya çıkmış, ancak  Assad karşıtı pozisyonda fazla ileri giderek ‘Ofside’ pozisyonuna düşmüştür’ dedi. Türk dışişlerinin yanlış etkilere  kapılarak ‘Assad rejiminin ‘hemen birkaç hafta içinde’ yıkılacağı düşüncesiyle hareket ettiğini söyleyen Yaşar Yakış, ‘Şimdi Türkiye Assad rejimi ve onu destekleyen ülkelerle köprüleri yıkmış ve etkisiz duruma düşmüştür. Bu politikacılık değildir’ dedi.  Eski Dışişleri Bakanı ve AKP nin kurucularından Yaşar Yakış, Türkiye’de yaşanan Taksim olaylarına değinirken ‘Bu olay Taksim meydanında yapılacak olan eski Topçu Kışlasıve değişiklikler konusunda masum bir protesto olarak ortaya çıktı. Ancak sonradan yön değiştirerek farklı mecralara girdi. Tayyip Erdoğan, ‘ilk talepleri kabul etse ve Taksim meydanındaki inşaatları yürütmeyeceğini belli etse bulnarın hiçbiri olmazdı’ diyerek olayların gelişiminde iki tarafı da suçladı. Yaşar Yakış’ın özellikle dışpolitika alanında yaptığı açıklamalar ve G8 toplantısında bu hafta gündeme gelecek olan ‘Suriye’de muhalifleri silahlandırma konusunda’ etkili bir mesaj yaratan ‘yanlış ellere teslim edilecek silahları sonradan toplamak mümkün değildir’ uyarısı ‘Research Turkey’ tarafından düzenlenen panelin önemini arttırdı.  

Çapulcular’dan sorular, sorular..

17 Haziran günü Parlamento binasında yapılan ‘Research Turkey’ panelinde konuşmacılardan Essex Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Natasha Ezrow ‘arab baharı’ nın görüldüğü Orta-Doğu ülkelerindeki gelişmeleri özetlediği konumasından sonra gelen sorulara cevap verirken ‘ABD ve Batı, Petrol ülkelerindeki rejimleri istikrarlı br durumda tutmak istiyor. Bu nedenle Suudi Arabistan ve Kuveyt’te Arab baharı görülmedi. Bahreyn’e de Suudi Arabistan askerlerini işgal kuvveti olarak gönderdiler’ dedi. Son konuşmacı olan King’s College’den dr. Simon Waldman ise daha çok Türkiye’de ki Taksim-Gezi olaylarına değindiği konuşmasında ‘Türkiye’nin hiçbir zaman demokratik bir ülke olmadığını, askeri darbeler ve müdahalelerle yönetildiğini söyleyerek ‘şimdi de halkın talepleri polis ve ordu baskısıyla bastırılmaya çalışılıyor’ dedi.   Panel’de konuşmalar sonrasında çok sayıda soru yöneltildi. Kendilerine ‘biz de çapulcuyuz’ iki konuşmacı Türkiye’de yaşanan Taksim olayları konusunda özellikle Yaşar Yakış’a sorular yönelttiler. Research Turkey toplantısının organizasyonuna destek olan Muhafazakar Parti Dorset Milletvekili ve Avrupa Konseyi Muhafazakar Parti Gurup Başkanı Robert Walter sorduğu bir soruda ‘Taksim olaylarını gördük. Benim sorum şu; Bu olaylar sırasında anamuhalefet partisi olan CHP neredeydi. Halkın içinde olması gerekmez miydi ?’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.