Öne Çıkanlar Pandemiye ingiltere Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri

Bu haber kez okundu.

Almanya'da seçmenler oy kullanmaya başladı

Avrupa'da, 25. dönem milletvekili genel seçimleri için yurt dışında yaşayan seçmenlere yönelik 31 Mayıs'a kadar sürecek seçim maratonunun ilk günü tamamlandı. Almanya'da ilk gün yaklaşık 4 bin 800 kişi oy kullandı.

Seçimlerin ilk gününde Berlin, Hamburg, Hannover, Düsseldorf, Essen, Münster, Köln, Frankfurt, Mainz, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg'te oy kullanıldı. Kullanılan oylar çuvallar içerisinde başkonsolosluklardaki güvenli odalara konuldu.

140 bin seçmenin bulunduğu başkent Berlin'de de oyların odaya konulmasında siyasi parti temsilcileri ve Berlin Başkonsolosu Başar Şen de hazır bulundu.

Berlin Başkonsolosu Şen, ilk gün 700 civarında oy kullanıldığını, 13 başkonsoloslukta ise 4 bin 800 seçmenin oy kullandığını belirtti.

Almanya'da yaklaşık 1,4 milyon seçmen bulunuyor.

Yurtdışındaki seçmenin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da 4, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran, Kazakistan'da 3 temsilcilikte oy verilebilecek.

Yurtdışındaki ülkelerde oy kullanma süreleri ise şöyle:

"Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre ve KKTC'de 8-31 Mayıs'ta 24 gün, ABD'de 16-31 Mayıs'ta 16 gün, Norveç'te 22-31 Mayıs'ta 10 gün, Romanya'da 28-31 Mayıs'ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da 29-31 Mayıs'ta 3 gün, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs'ta 2 gün; Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda'da 31 Mayıs'ta 1 gün.”

Gümrük kapılarında oy kullanılacak

Yurtdışındaki seçmenler 8 Mayıs -7 Haziran arasında 33 gümrük kapısında da oy verebilecek.

Seçim için Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kuruldu.

Güney Afrika’ya da sandık kuruldu

Yurtdışında en fazla Türk seçmen Almanya'da yaşarken, en az seçmen Tayland'da bulunuyor. Buna göre, Almanya'da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Tayland'da ise sadece 620 kişi sandık başına gidecek. İran'da Urumiye Başkonsolosluğu'nda ise sadece 36 seçmen oy verecek.

ABD'de 90 bin 747, Fransa'da 311 bin 796, Birleşik Krallık'ta 84 bin 559, Çin'de bin 852, Suudi Arabistan'da 28 bin 202, Yunanistan'da 10 bin 487, İtalya'da 13 bin 591, İran'da bin 44 Türk bulundukları ülkede oy kullanacak.

Ayrıca seçim için Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kuruldu.

Oylar Türkiye'de sayılacak

Yurtdışındaki sandık kurulları kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak, uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek.

Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak.

Yurtdışında kullanılan oylar, 7 Haziran'da Türkiye'ye ulaşmış olacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurtdışından gelen oylar yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.

AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.