Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri ingiltere türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax London Clinic

Bu haber kez okundu.

Ali Babacan işçi eylemleri hakkında konuştu

Otomotivin kalbi olan Bursa'da Ford Otosan, Oyak Renault, TOFAŞ ve yan sanayi kuruluşları Coşkunöz, Mako, Ototrim de süren iş bırakma eylemleri devam ediyor.Türk-Metal Sendikası'nın işçilerin haklarını savunmadığı gerekçesiyle eylem başlatan işçiler üçü otomotiv ikisi yan sanayi olmak üzere 5 fabrikada üretimi durdurdu. Yapılan eylemler nedeniyle 1 milyon adet otomotiv üretilemedi.Yaşanan olayların Türkiye ekonomisine ve ihracatına olumsuz yansıması beklenirken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan açıklama geldi. Babacan olayların zamanlamasını manidar bulurken, çözüm için devlet organlarının hızla çalıştığını söyledi.

MAKUL BİR ÇÖZÜM BULUNMALI
Bloomberg HT televizyonuna yaptığı açıklamalarda Babacan, şunları söyledi: "Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiğinde ister istemez bizde bazı şüpheler oluşturuyor. Bu gerçekten tamamen bir işçi işveren ilişkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa işin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu, diye bizi şüphelendiriyor açıkçası. Bu noktada bu konunun gündeme gelmesi ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu. Hem Çalışma Bakanı'mız hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız konu ile çok yakından ilgileniyor. Her kesimle görüşüyorlar. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde makul bir çözüme ulaşılır. Ama eğer sebep siyasi ya da ideolojik ise o zaman nasıl seyreder, hep beraber göreceğiz. Ne yapılırsa yapılsın, arkasında bir ideoloji, bir siyaset kurgusu varsa, o problemli tabloyu sürdürmeye gayret edilecektir. Eylemin zamanlaması biraz manidar. İşgücü piyasasında reform gereken hususlar var. İşçi haklarını korurken rekabet gücünü de koruyacak dengeyi bulmak gerekiyor. İdeojiden arındırılmış bir işgücü piyasası oluşturmamız gerekiyor."

AİDATLAR İŞÇİ İÇİN KULLANILMALI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sendika aidatlarıyla ilgili olarak da "Sendikaların da kuşkusuz giderleri var. Onlar da kendi işlerini yerine getirmek için belli miktarda bütçe oluşturuyorlar ama bunun mutlaka makul olması lazım. Gerçekten işçilerin hizmetinde, sendikanın makul giderlerinde kullanılması lazım. Orada da aşırılıklar varsa, aşırılıklar işçiden daha fazla aidatla kapatmaya çalışılıyorsa, onların hepsine müdahale gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

İHRACAT DURMA NOKTASINA GELDİ
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bir süredir otomotiv endüstrisinde yaşanan gelişmeler ve üretimin durmasıyla ilgili açıklama yaptı. OİB'in açıklamasında "Son günler üretimin durmasına sebep olan gelişmeler, ihracatı durma noktasına getirdi. Söz konusu olayların çözümü ve iş barışının sağlanmasındaki gecikme, ülkemiz ihracatının lokomotifi olan otomotiv endüstrisine zarar verecek ve bu durum azalan ihracat ile ülkenin büyümesi ve refahının artmasına olumsuz etki edecektir. Üretim gecikmelerinin sebep olacağı hat duruş tazminatları, acil uçak sevkiyatları gibi yüksek maliyetler firmaları güç sıkıntıların içine sokacaktır" denildi.

EYLEMLER KATLANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) fabrikalardaki eylemlerle ilgili yazılı bir açıklama daha yaptı. Açıklamada, Bursa'daki sendikaya üye otomotiv ana ve yan sanayi işyerlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki yasadışı eylemlerin katlanılamaz boyutlara ulaştığı belirtildi. Üye işletmeleri kapsayan 2014-2017 dönemi grup sözleşmelerinin, birkaç ay önce 3 yıl için imza altına alındığı hatırlatılan açıklamada "3 yıllık bağlayıcılığı olan Grup Toplu İş Sözleşmesi şartlarına karşı haksız taleplerde bulunulmaması gerekir" denildi.

ÜLKE EKONOMİSİ ÇOK CİDDİ ZARAR GÖRECEK
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise yaşanan gelişmelerin bir an önce son bulması gerektiğini belirterek "Hem sendikaları, hem işvereni bir an önce uzlaşmaya davet ediyorum. Çünkü ülke ekonomisi çok ciddi zarar görecektir. Sonuçta sendika ve sanayiciler arasında geçerli bir sözleşme de bulunmasına rağmen, bu eylemler hukuki açıdan da sakıncalı olmasına rağmen, biz burada işverenlerimize de işçi çıkartılmaması konusunda çağrı yapıyoruz. Bir an önce uzlaşıp, üretime geçmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

SORUNLAR DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜLMELİ
Türk Metal Sendikası'nda son yapılan açıklamada ise olayların diyalog yoluyla çözümü için çalışıldığı vurgulanarak "Sendikamızın tüm uzlaşma çabaları, eylemlere son verme yolundaki girişimleri ve işçilerimizle diyalog çabası sonuçsuz kalmaktadır. Ancak Türk Metal Sendikası, gerek MESS ve gerekse işverenler ile görüşerek bu çıkmazın aşılabilmesi için girişimlerine devam etmektedir. Çabamız, eylemin sonlandırılması, işyerini terk etmeme eylemine son verilmesi, üretime başlanması ve sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi içindir" denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.