Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa muharrem ince maç ne zaman maç hangi kanalda kktc Samsunspor koronavirüs gazete

Bu haber kez okundu.

Sanatçı, yazar ve aydınlara Londra'da anlamlı tören

Londra’daki sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ve üyelerinin de katıldığı anma törenine Cemevi üyeleri, Gençlik Kolları, Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Yalçınkaya, Nadide Köroglu, Huseyin Uzum,  Ali Dereli Dede ve sanatçı Cemile Sönmez de katıldı. Sivas’taki anma törenlerine katılmak üzere kente giden Cemevi Başkanı İsrafil Erbil,  Londra’daki törende yer almadı. 

Törende parkın içinde bulunan anıtın yanına katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı alana karanfiller bırakıldı ve mumlar yakıldı.  

Burada bir konuşma yapan İAKM ve Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Yalçınkaya, 20 yıl önce, 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 insanın tüm kamuoyu ve dünya basını önünde 8 saat boyunca diri diri yakılarak öldürüldüğünü söyledi. 

Yalçınkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayatını kaybeden canların 33'u Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı anmak ve onun adına düzenlenen etkinliklerde yer almak için Sivas’a, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelmişlerdi. Diğer iki can ise otel çalışanıydı.

Katliamda hayatını kaybeden canlar arasında toplumların nadir yetiştirebildiği değerli sanatçılar, şairler, yazarlar vardı. Henüz 12 yaşında olan semahçı çocuklarımız yaşı 70'in üzerinde olan büyüklerimiz vardı.

Ülkenin siyasal, toplumsal ya da inançsal farklılıklarını anlamak için henüz çok küçük olan Koray Kaya Sivas’a Pir Sultanı anmak için Pirine karşı semah dönmek için gitmişti fakat tarih onu gericiliğe, yobazlığa ve ateşe karşı semah dönmeye mecbur etti”

“Sivas katilleri kendine yakışanı yaptılar, yüzyıllardır yaptıkları gibi” diyen Yalçınkaya şunları söyledi: “Korayların, hasretlerin ve insanlığın dostları olan bizlerde 20 yıldır kendimize yakışanı yapıyoruz, şehitlerimizi asla unutmuyor ve her an her yerde ama 2 Temmuz'da mutlaka kaybettiğimiz canlarımızı hatırlıyoruz.

20 yıl önce bu katliam yaşandığında Aleviler ve duyarlı bazı çevrelerin dışında kalanlar gerici ve yobaz tehlikenin farkına varamamışlardı. Aynı zihniyet günümüze kadar beslendi ve artık Aleviler ve sınırlı aydın kesim dışında kalanlarda bu yobazlığın ve gericiliğin ne anlama geldiğini, bunların insana, doğaya ve iyiden yana ne varsa hepsine düşman olduklarını bugünkü hükümetin uygulamalarında görmektedir”

Bugünkü hükümet zihniyetinin Sivas katilleri ve onların yandaşlarından oluştuğunu ifade eden Yalçınkaya, “Bugünkü hükümet Yavuz’un adını devlet projesine koyarken ne yaptığını iyi bilmektedir. Çünkü 2013 yılında artık yakarak yok edemediği Alevi anlayışını asimile ederek yok etmeyi hedeflemektedir” dedi. 

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Yalçınkaya, şunları söyledi: Daha da ileriye giden bu aymaz gerici hükümet anlayışı satın alabileceği hızır paşaları tespit ederek, ikinci defa sözde Alevi açılımı yapmakta ve cami ile cemevi ortak projeleri geliştirerek Aleviliği gericileştirme, İslam'ın yedeği yapma, kendi yobaz anlayışının parçası haline getirme  çabası içindedir.

Bugün burada ve her alanda bu oyunların farkında olduğumuzu asla bu oyunlara gelmeyeceğimizi hükümetin açılımlar konusunda samimi olmadığını vurgulayacağımızı bir kez daha söylemek istiyoruz. Bugüne kadar olan açılımlar Sivas'ta yapılan müzeye benziyor. Gerçeklikten uzak ve samimiyetsizdir.

Şehitlerimiz ölümsüzdür. Aleviler ve Alevi dostları ne Sivas'taki 33 canımızı ne de tüm diğer şehitlerimizi asla unutmayacak ve unutturmayacaktır.

Hayatını kaybeden canlarımızın ışık içinde olmalarını diliyor ve onurlu mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz”

Törene katılan Ali Dereli Dede de kısa bir konuşma yaptı. Uzun süren Sivas olayları sırasında bir tepki ile karşılaşmayan gericilerin eline kolunu sallayarak katliam yaptığını ifade eden 

Ali Dereli Dede şunları söyledi:  “Aleviler olarak ne yazik ki bu üzücü olaydan sonra birlik ve beraberliği yakaladık. Artık tek hedef, Türkiye’de ve Avrupa’da bulunan tüm Alevi örgütlerini tek çatı altında toplamaktır. Bizler İngiltere Cemevi olarak son 3 yıldır çok iyi şekilde bunu yerine getiriyoruz.”

Dereli’nin ardından STK temsilcileri de birer konuşma yaptı. Törene katılan sanatçı Cemile Sönmez de “Her yer Taksim, Her Yer Sivas” diyerek anma törenin de çeşitli türküler seslendirdi. Yerel  sanatçıların da deyişleriyle katıldığı tören semah ekiplerinin gösterisi ile son buldu.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.