Öne Çıkanlar Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir Mehmet Gözde ingiltere Barkley Nefes terapisti kamplar Oscar ödül törenind Hatice

Bu haber kez okundu.

Sudan gerekçelerle red dönemi

Son dönemde Ankara Anlaşması başvurularında çok küçük gerekçelerle red alanların sayısında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun deneyimli göçmenlik uzmanı Taçgül Kılıç, İçişleri Bakanlığı’nın (Home Office) başvuruların önüne geçmek için hukuki anlamda epey tartışmalı sayılabilecek uygulamalara başladığını kaydetti. 

Kılıç, Ankara Anlaşması başvuru formunu eksik ya da doğru doldurmadığı için son günlerde birçok kişinin başvurusunun geçersiz sayılarak geri gönderildiğini dile getirerek “Birçok insanbu tür küçük red gerekçelerinden dolayı mağur duruma düştü. Son bir hafta içinde onlarca insan bu sorundan dolayı firmamıza başvurdu” dedi.

Home Office’in başvuruların önüne geçmek için böyle bir uygulamaya başladığını tahmin ettiklerini kaydeden Kılıç, daha önce bu tür gerekçelerle vize reddi yaşanmadığına dikkat çekti. Başvuru formlarında her zaman küçük bilgi hataları ya da eksiklikler olabildiğini dile getiren Göçmenlik Uzmanı Kılıç, daha önceki uygulamada Home Office’nin başvuru sahibine ya da avukatına mektup göndererek bu eksikliklerin giderilmesi için süre verip şans tanıdığını ve başvuruyu hemen geçersiz saymadığını hatırlattı. Kılıç, konu ile igili şunları söyledi:

“Ankara Anlaşması başvurularında form doldurulurken küçük hatalar nadir de olsa olabiliyor. Normalde bu durumlarda başvuruyu değerlendiren memur, başvuru sahibi ya da avukatı ile kontağa geçerek ilgili eksikliğin giderilmesini talep eder. Bu eksiklikler kimi zaman formda gözden kaçtığı için cevaplanmamış bir soru olabilir, kimi zaman soru tam anlaşılmadığı için yanlış bilgi verme şeklinde olabilir, ya da cevaplanması zorunlu değil düşünülerek doldurulmamış bir box olabilir. Home Office memuru formun ilgili kısmının kopyasını müvekkile gönderir ve başvuru sahibi bu eksikleri giderip gönderdikten sonra başvurusu sonuçlandırılırdı. Yıllardır Ankara Anlaşması alanında çalışan bir hukukçuyum, ilk kez formdaki çok küçük eksikliklerden dolayı başvurunun doğrudan geçersiz sayılması olayı ile karşılaşıyoruz.” 

UYGULAMADA CİDDİ ÇELİŞKİLER VE BELİRSİZLİKLER VAR

Formdaki eksiklerden dolayı başvuruyu geçersiz sayma uygulamasının merkezi bir uygulama olup olmadığı konusunda kafa karışıklığıolduğunu dile getiren Kılıç, her memurun bu tür bir durum karşısında farklı kararlar verebildiğine dikkat çekti. Kılıç, “Uygulamada ciddi çelişkiler ve belirsizlikler görünüyor. Bu sorun ile ilgili firmamıza başvuran müvekkilerden birinin başvurusu sırf formda bir iki soruyu gözden kaçırıp cevaplamadığı için geçersiz sayılmış. Ancak aynı durumdaki başka bir müvekkile formdaki ilgili eksikleri doldurması için mektup gönderilmiş, yani başvurusu geçerli sayılıyor. Bu iki müvekkile gönderilen mektuplar ilginç şekilde birbirine yakın tarihlerde gönderilmiş, burada ciddi bir hukuki çelişki var.” dedi. Kılıç, Home Office’in başvurunun geçersiz olduğuna ilişkin gönderdiği mektuplarında ‘başvuruyu tekrar gönderebilirsiniz’şeklinde yazdığını ancak mektupta ‘eğer vizeniz bitmiş ise mahkemeye itiraz hakkı verilmeyecek’ifadesinin yer aldığını dile getirerek şöyle konuştu: “Burada düşündürücü olan durum, başvurusu geçersiz sayılan kişilere vize sürelerinin bitiminden sonra mektup gönderiliyor. Örneğin bir müvekkil başvuruyu yaptığı zaman henüz üç aylık vizesi var. Vize sahibi olduğu bu üç ay içerisinde böyle bir mektup alırsa eksiklerini tamamlayıp başvurusunu yeniden gönderme şansı olacak ancak Home Office vize süresinin bitiminden sonra başvurunun geçersiz olduğu mektubunu göndererek kişinin mağdur duruma düşmesine neden oluyor.” 

Başvurusu sırf bu nedenlerden dolayı geçersiz sayılmış insanların pes etmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Müvekkiller başvurularını tekrar göndermeli ama bu defa avukat aracılığıyla. Eğer tekrar red gelirse ve Home Office tarafından yerel mahkemeye itiraz başvurusuna izni verilmezse konuyu üst mahkemeye götürmeleri gerek. Firma olarak üst mahkeme başvurularını yapıyoruz” dedi.

Taçgül Kılıç, konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenlerin 020 7275 8555 veya 07852117730 numaralı telefonlardan kendilerini arayabileceklerini söyledi.

Kılıç & Kılıç Avukatlık firması 1st & 2nd Floor, 121 Stoke Newington Road, London, N16 8BT adresinde hizmet veriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.