Öne Çıkanlar acun ılıcalı İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş maç saat kaçta Fenerbahçe Uefa ceza Rishko Beauty Center london Beauty Rishko Beauty london RISHKO BEAUTY Kozmetolog london

Bu haber kez okundu.

Türkiye’den borçlanarak emekli olma yurtdışında yaşayan vatandaşlara hayal oldu

“Avrupalı Türkler ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza kanunun bu sinsi hesabının müjdesinin ben vereyim! Bağlanacak emekli aylıklarınız kuşa dönecek, 1000TL ( Yaklaşık 150 sterlin aylık)  emekli aylığı alabilen sanırım mutluluktan uçacak” 

Avrupa Ajansı (AVA) Londra -  Türkiye’de zorunlu Bağkur borçlanması, günlük primlerin, asgari ücretin %45’i oranın çıkarılması,  bedelli askerliğin 5500 Euro’ya yükseltilmesi,  yurtdışından getirilen telefonlara 1500 TL vergi uygulanması, yurtdışında çıkış harcının 50 TL’ye yükseltilmesi, yurtdışındaki vatandaşlarımızı Türkiye’ye tatile bile gelmekten soğutacak noktaya geldi. Avukat Mehtap Biçer Dönmez Avrupa Gazetesine özel yazdı. İşte Türkiye dışında yaşayan bizleri ilgilendiren ve Türkiye’de kabul edilen son torba yasasındaki çarpıcı konular ve açıklamaları. 

Yurtdışı borçlanma ne durumda !

Avukat Mehtap Biçer Dönmez Avrupa Gazetesine özel yazdı: “Bu gün biraz  yurtdışı borçlanmadan bahsetmek istiyorum. Zira vatandaşlarımız yalnızca  ağustos’tan itibaren yalnızca  Bağkur üzerinden  günlük 38 TL üzerinden borçlanarak emekli olunacağını zannediyorlar. Aslında 3201 sayılı yasada yapılan değişiklik bunlarla ile sınırlı değil, daha fazlası var. Uzun süredir yurtdışı borçlanmanın  yükseleceği, Bağkur üzerinden borçlanma yapılması zorunluluğu, özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın  korktuğu bir şeydi ve başlarına geldi. Aslında 3201 sayıl yasada yapılan kanun değişikliği yalnızca  Bağkur üzerinden günlük 38 TL ödeyerek emekli olmanız ile sınırlı değil. Zira 01.08.2019 dan itibaren borçlananlar,  prim ödedikleri günden itibaren, ödedikleri prim gün sayısı kadar geriye götürülerek maaş hesabına tabi olacaklar. Avrupalı Türkler ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza kanunun bu sinsi hesabının müjdesinin ben vereyim! Bağlanacak emekli aylıklarınız kuşa dönecek , 1000TL  ( Yaklaşık 150 sterlin aylık)  emekli aylığı alabilen sanırım mutluluktan uçacak.

Sosyal devletten ticari devlete 

Avukat Mehtap Biçer Dönmez: “Bu kanun değişikliği ile sosyal devlet ilkesinden uzaklaşılmış, iş ticari bir boyut kazanmıştır. Ödenecek primlerin %45 seviyesine çıkarılması,  borçlanmanın zorunlu bağkur  borçlanması olarak düzenlenmesi ve  borçlanılan günlerin, prim ödenen gün sayısı kadar geriye götürelerek emekli aylığının hesap edilmesi alınacak aylıkları 900-100TL civarına düşürmüş,  yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için Türkiye”den borçlanarak emekli olma hakkını açıkça elinden almıştır.” 

“Bilmeyenler için  hatırlatalım, emekli aylıklarının düşürülmesi 2008 yılı sosyal güvenlik yasa değişikliği ile çıkmış, 2008 yılından sonra ödenen sosyal güvenlik primleri için emekli aylıkları bağlanma oranı  düşürülmüştür. Türkiye’de de insanlar bu yasadan kaynaklı 900-1000TL emekli aylığına mahkum olmuştur, kimse farkında değil ama şu anda çalışan prim ödeyen ve geç yurtdışı borçlanma yapan herkesin emekli aylığı aylık 3 TL düşüyor.  Bu konuda bir yasal düzenleme yapılmaz ise asgari ücret ile çalışanlar 10 yıl sonra 500TL emekli aylığına mahkum olacak. 

Sosyal Devlet ilkesi bir tarafı ile de toplumsal barışa hizmet eder. Zira devletin emeklilik gibi imkanlarının adaletli şekilde dağıtılmasına hizmet eder.  Gerek 2008 yılı değişiklikleri gerek torba yasa ile yapılan değişiklik , küskünlük , kırgınlık, güvensizlik  yaratmış, vatandaşların güven duygusu zedelenmiştir.

Kanunun yürürlüğünün 10 -15 güne sıkıştırılması yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın , konsolosluklar önünde uzun kuyruklar oluşturmasına sebep olmuş, uzun ve utanç verici  tablolar ortaya çıkmıştır.  Vatandaşlarımıza  eski kanundan yani SSK’lı olarak yararlanabilmeleri  için daha uzun süre verilebilir, yasa yıl sonu yürürlüğe girebilirdi. Bu konuda bile bir imkan verilmeden vatandaşlar tatilde iken apar topar yasa yürürlüğe girmiştir.

Avukat Mehtap Biçer Dönmez : “Aslında  yurtışında yaşayan vatandaşlarımız  bu kez konsolosluk önlerine ;  ki ayak alışkanlıkları vardır, kendi haklarını korumak için gitmeli , seslerini duyurmalılar. Zira yurtdışında işçi olma gerçeğini bilmeyenler tarafında çıkarılan yasaların bu gidişle sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. Sizleri fazla sıkmamak için önümüzdeki günlerde  , yurtdışından gönderdiğiniz borçlanma talepleriniz ile yaşanması muhtemel sıkıntılara  değineceğiz. Örneğin gönderdiğiniz borçlanma taleplerinizin bir kısmı o ya da bu nedenle yeni kanun üzerinden işlem görebilir veya yaptığınız SSK’lı çalışmaların geçersizliği iddia edilerek bağkur  üzerinden borçlanabilirsiniz. 

Türkiye’den emeklilik vatandaşlarımız en büyük hayali olmaya devam edecek , sonraki yazılarımızda emekli aylığınız düşük bağlanmaması için neler yapılması gerekir bunlarıda sizlerle Avrupa Gazetesinde paylaşacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.