Öne Çıkanlar acun ılıcalı kemal sunal ölüm tarihi Hailey Baldwin adnan oktar operasyonu Birlemiş Milletler londra temasları chp iskocya Galatasaray Schalke 04 salda gölü solicitor yasar dogan

Bu haber kez okundu.

Uluslararası öğrencilere yönelik düzenlenen Medya Akademisi programında mutlu son

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) iş birliğinde ülkemizde iletişim alanında eğitim alan uluslararası öğrencilere yönelik düzenlenen Medya Akademisi programı tamamlandı. Akademi kapsamında genç iletişimciler alanında uzman isimlerden medya sektörüne yönelik çeşitli eğitimler aldı.Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) iş birliğinde Türkiye Bursları kapsamında Ankara’daki üniversitelerde iletişim alanında eğitim alan uluslararası öğrencilere yönelik düzenlenen Medya Akademisi programı tamamlandı. Beş hafta süren akademi kapsamında alanında profesyonel gazeteciler uluslararası öğrencilere medya sektörüne yönelik tecrübe paylaşımında bulunarak teorik ve pratik bilgiler aktardı.Eğitimler sürecinde uluslararası öğrenciler; haber yazım teknikleri, televizyon gazeteciliği, muhabirlik, internet medyası ve editörlüğü, diploması muhabirliği ve medya etiği alanlarında dersler aldı.YTB Ankara Ofisinde gerçekleşen program sayesinde genç iletişimciler kariyer planlamalarında bir basamağı daha geride bırakırken, önemli bir iletişim ağına sahip oldu.

ÖZEL HABER GAZETECİYE AYRICALIK KATAR

Akademinin ilk dersini TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Kemal Gümüş verdi. Gümüş “Habercilik” başlığı altında verdiği eğitiminde tecrübelerini paylaştı. Meslek hayatında yaşadığı olaylardan örneklerle iyi bir haberin nasıl olması gerektiğini anlatan Gümüş, özel habere dikkat çekerek, özel haberin gazeteciye ayrıcalık katacağının altını çizdi. Her habere gazetecinin kendi özgün bakış açısı ile bakması gerektiğini söyleyen Gümüş, “Her habere gittiğimde, her ülkeye gittiğimde olaylara ‘bir şeyi farklı yapmalıyım’ gözü ile bakarım. Bütün medyanın gözü rutin işte olurken, iyi bir haberci oradan özel haber çıkarmaya çalışır. Diğer gazetecilerin gözünden kaçan bir olayı araştırıp bulmanız gerekir” diye konuştu.Akabinde ise TRT Haber Dijital Yayın Uzmanı Sercan Türkyılmaz, sosyal medya eğitimi ile öğrencilerle buluştu. Türkyılmaz verdiği eğitimde dijital medya uygulamaları ve sosyal medya kullanımı hakkında bilgiler aktardı. Türkyılmaz, etkili ve özgün içerik oluşturma konusuna da değindi.  

DİJİTAL MEDYA KOLAY ULAŞILABİLEN GÜNCEL BİR ALAN

Programın ikinci haftasında ise ilk dersi “internet haberciliği” başlığı ile Memurlar.net Genel Yayın Yönetmeni Edip Üzen verdi. İnternet haberciliğinin diğer alanlardan farkına vurgu yapan Üzen, internet haberciliğinin çağımızdaki önemine dikkat çekti. Dijital medyanın geleneksel medyadan ayrılan özelliklerini paylaşan Üzen, dijital medyaya kolay ulaşıldığını ve her zaman güncel olduğunu dile getirdi. Üzen konuşmasında internet haberciliğinin gelişim sürecinin de altını çizdi.

Eğitimler TRT Kurdi Haber Müdürü Gülabi Eryaman’ın "TV haberciliği" sunumuyla devam etti. Eryaman, haber kavramı, televizyon haberciliğinin dinamikleri ve televizyon dili hakkındaki sunumunu paylaştı. Haber kavramının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Eryaman, günümüze kadar yaşanan süreç içerisinde artan iletişim araçlarının etkisiyle televizyon haberciliğinin daha fazla önem kazandığını ifade etti.

GEÇMİŞTE GAZETE MANŞETLERİYLE TOPLUMSAL MÜHENDİSLİK ÇALIŞMALARI YAPILDI

Programın üçüncü haftasında ise Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran "Algı Yönetimi" sunumu ile öğrencilerle bir araya geldi. Haber alma sürecinde mobil cihazların önem kazandığını bildiren Kıran, bu alana hâkim olan oluşumların etki oranlarının yüksek olduğunu söyledi. Kıran, geçmiş dönemlere ait gazete manşetlerinden örneklerle yapılan toplumsal mühendislik çalışmalarına ve algı operasyonlarına dikkat çekti. Kıran sunumunda medyanın algı yönetimindeki rolüne vurgu yaptı.AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas da "Dijital Medya" eğitimi ile dijital medyaların yönetim stratejisine ilişkin sunumu gerçekleştirdi. Arvas, dijital mecralara ve kullanıcı profillerine yönelik istatiksel bilgiler paylaştı.

SON DÖNEMDE DİPLOMASİ MUHABİRLİĞİ ÖNEM KAZANDI

Akademinin dördüncü haftasında da TRT Haber Dış Haberler Müdürü Özcan Tikit "Diplomasi Muhabirliği" alanında önemli bilgiler aktardı. Son dönemde devletlerin artık diplomasiye daha da önem vermeye başladıklarını vurgulayan Tikit, bu durumdan geniş bir dış politika ağı doğduğunu ve burada da dış politika gazeteciliğinin önem kazandığını bildirdi. Gazeteciyi diğer meslek gruplarından ayıran temel meselenin kamuoyunu bilgilendirme aşaması olduğunu dile getiren Tikit, gazetecinin bir olayın perde arkasını kamuoyu için araştırmakla görevli olduğunu söyledi. Bu olayları araştırırken de manipüle edilmemeye dikkat etmesi gerektiğini belirtti.Medya Akademisi kapsamında İletişim Uzmanı Uğur Korkmaz "Basın Danışmanlığı" eğitimi verdi. Korkmaz bir kurumdaki iletişim kanallarının işleyiş biçimlerini anlattı. Korkmaz, bilginin habere dönüşmesi ve medya kurumları aracılıyla kamuoyuna sunulması aşaması hakkında bilgiler vererek kriz yönetimi konusuna değindi.Akademinin son haftasında ise gazeteci Ahmet Açıkay "Medya Etiği" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Açıkay, medya etiği ve gazeteciliğinin temel ilkeleri çerçevesinde kamuoyuna sunulan; metinlerin, fotoğrafların ve videoların hazırlanma aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurların altını çizdi.

ÇOK GÜZEL BİR ÜLKEDE EĞİTİM ALIYORSUNUZ

Akademinin son dersini ise “TV Programcılığı” başlığı ile TRT Spor Spikeri Hünkâr Mutlu verdi. Mutlu öğrencilere TV programcılığının teknik aşamalarını anlatırken aynı zamanda kendi programlarından ve yayınlarından örneklerle tecrübe paylaşımında bulundu ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Hünkâr, “Çok güzel bir ülkede eğitim alıyorsunuz, bundan sonraki hayatınızda burada elde ettiğiniz tecrübeleri meslek hayatınıza yansıtın” diyerek tavsiyelerde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.