Öne Çıkanlar londra türkiye ingiltere Londradan İtalya turuna londra Türk markaları ingiltere Türk markalarının Londra Büyükelçisi Ertaş Londrada Türk İş Dünyası Türk İş Dünyası Güç Birliği Türk İş Dünyası

Bu haber kez okundu.

Sıfır Problemden zig zag politikasına geçiş

AVRUPA AJANSI (AVA)

 

MAHİR TAN-LONDRA

"Krallar ve Başkanlarla 50 Yıl" adlı üç ciltlik belgesel kitabının İngilizce baskısı için Londra'ya gelen gazeteci ve Orta-Doğu uzmanı Lütfi Akdoğan, "Avrupa" ya 62 yıllık gazetecilik deneyimlerini anlattı. Türkiye'nin ilk savaş muhabiri olarak kabul edilen Lütfi Akdoğan,"Türkiye'nin doğru bir politika olan 'komşularla sıfır problem' politikasını terkederek zig zag politikasına başlamasını tarihi bir hata" olarak değerlendirdi. ABD'nin Orta-Doğu ve Avrasya bölgesinde Süveyş, Hürmüz Boğazı ve Hazar'ın çevrelediği bölgede "kanallar hakimiyeti" politikası izlediğini belirten Akdoğan, "bu bölge gerçekte birbiri ile hiç bir sorunu olmayan 500 milyon nufusa sahip Türk, Arap ve Kafkas halklarının topraklarıdır."dedi. Türkiye'yi çevreleyen Arap ve Kafkasya haklarının ne Türkiye ile ne de kendi aralarında hiç bir problemleri olmadığını bu nedenle bir "barış havzası" olan bu bölgede en güçlü devletlerden biri olan Türkiye'nin bir süre izlediği "0 Problem" politikasının büyük bir destek aldığını söyleyen deneyimli gazeteci "ancak son dönemde Batı güdümlü bir zig zag politikası izleniyor. Ve bu çizginin bizi nereye götüreceği belli değil." dedi. İki cildi basılmış olan "Krallar ve Başkanlarla 50 Yıl "kitabının üçüncü cildinin İngilizce olarak baskısı için Londra'ya gelen Lütfi Akdoğan'ın Osmanlı devletinin çöküş yıllarını inceleyen "Sara" adlı kitabı Türkçe,İngilizce ve Arapça olarak yayınlandı.

TÜRKİYE'NIN GELECEK YÜZYILI

Türkiye'deki gazetecilik ve yazarlık yaptığı 62 yılın büyük bir bölümünü Orta-Doğu ve Dünya'nın savaş bölgelerinde geçiren Akdoğan'ın, bir çok Orta-Doğu ülkesinin geçmiş ve bugünkü liderleri ile çok yakın ilişkileri bulunuyor. Türkiye'nin geleceğinin Orta-Doğu ve Kafkasya bölgesindeki 500 milyon nüfus barındıran ve 22 ülkeyi kapsayan coğrafyada yattığını belirten Lütfi Akdoğan ,önümüzdeki yüzyılda bu ülkeleri kapsayan "Türk, Arap,Kafkas Bağımsız Devletler Topluluğu" yaşama geçmelidir. Bu bölge petrol,doğalgaz,stratejik değer bakımından Dünya'nın en zengin birliğini ortaya çıkaracaktır. Bölge halklarınında isteği budur"şeklinde konuştu. Batı devletlerinin bölgeyi savaştan savaşa sürükleyen çıkar politikalarının sonucu olarak bu halkların dinsel, etnik ayrılıklarla birbirine düşürüldüklerine işaret eden Akdoğan, "Osmanlıcılık adı verilen ifade tarzının boş ve yanlış bir anlatım olduğunu" vurgulayarak, "bölge halklarının eşit ve dengeli bir ekonomik ve kültürel üst yapıya ihtiyacı vardır" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.