Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Engin Sertoğlu Min-Jae Kim

Bu haber kez okundu.

İngiltere Hukuk sitemi ve toplumumuzdaki hukuki bilinç

Ticari ve Şahsi Mülkiyet Hukuku, Göç Hukuku, Uzlaşmazlık Hukuku, Kişisel Yaralanma davaları, Ev Sahibi ve Kiracı ihtilafları, Ev sahibi ve Kiracı davaları, İstihdam hukuku, vasiyet ve tasdikler ve hukuk yardımı alarak yaptığımız Aile Hukuku sorunlarınız için Fortis Rose Avukatlık

İngiltere Hukuk sitemi ve toplumumuzdaki hukuki bilinç 

Avrupa Ajansı (AVA) Ayşe Kambir/Londra- İngiltere’de hukuki kuralları bilerek, sisteme entegre olarak yaşamanın zorlukları var. Hiçbirkimse istemez ama hukuk ve kanun dışı konular, gurbette canımız yakabiliyor. İngiltere’de hem İngilizce bilmeden yaşamak hemde hukuki kuralları, kanunları dil sorununa rağmen bilmek neredeyse zor. Toplumumuza hizmet veren kendi avukatlık firmalarımız olmasa işimiz dahada zorlaşaktı. Dönem dönem toplumumuzun avukatlık firmalarını siz değerli okurlarımıza tanıtıyoruz.

Fortis Rose Avukatlık büyümeye devam ediyor. Avukat Buket Yılmaz ile Fortis Rose Avukatlık Bürosu ve hizmetlerini konuştuk.

Avukat Buket Yılmaz 

Fortis Rose Avukatlık Ofisi ile avukatlarımızı tanıtma serüvenimize devam ediyoruz.Ofis Koordinatörü Avukat Buket Yılmaz bir sohbet yaptık. Sorularımıza tüm samimiteyiyle cevap veren Buket Yılmaz ile eğtimi, avukatlık, İngiltere Hukuk sitemi ve toplumumuzdaki hukuki bilinç hakkında konuştuk

1. Bize biraz kendinizden, aldığınız eğitimden bahseder misiniz?

Ailem ben üç yaşında iken Londra’ya geldiği için okul hayatımı tamamen İngiltere’de geçirdim. A level’larımı Hampstead’de “LA SWAP Sixth Form Consortium” isimli okulda tamamladıktan sonra Essex Universitesinde Hukuk tahsili ve bunu takiben College of Law’da hukuk staji yaptım. Hukuk eğitimini bitirir bitirmez bir avukatlık firmasından staj teklifi aldım.  Bu bakımdan kendimi çok sanslı sayıyorum. Malum böyle bir kontrat imkanı bulmak çoğu kez eğitimden daha zor olabiliyor. 2008 yılında hukuk firmasındaki stajımı da tamamlayarak avukatlık sertifikamı aldım. 2011 yılından beri kendi firmamda hizmet vermekten büyük memnuniyet duyuyorum.

 Mesleki yaşantımın yanısıra halen mahalli bir ilkokulda okul yöneticiliği de (School Governor) yapıyorum ve tabii en az bunlar kadar kıymetli başka görevlerim de var. Evli ve  3 yaşında bir erkek çocuk  annesiyim.  Oldukça zahmetli bir meslekte çalışmanın gereklerini yerine getirirken aile yaşantımi da aksatmadan sürdürmek için çok gayret sarfetmem gerekiyor ama bundan asla şikayetçi değilim. Çünkü birkaç işi eş zamanlı yürütmenin kişileri daha üretken ve mutlu koldığına inanıyorum. Sanatı ve edebiyatı çok seviyorum. Boş zamanlarımda edebiyat ve sanat festivallerine katılmaktan, müzelere gitmekten ve resim yapmaktan büyük zevk alıyorum,.Genellikle modern empresyonist  ve naturmort  resimler yapıyorum. Fırsat bulduğum zamanlarda  yardım derneklerinin faaliyetlerine veya bağış toplamak gibi hayır işlerine katılıyorum. 

2- Avukat olmaya ne zaman karar verdiniz? Neden Avukatlık?

17 yaşımda A levellerimi ve üniversite başvurularımı yaparken karar verdim. Hukuk veya tıp gibi köklü bir meslekte kariyer yapmayı arzu ediyordum ancak küçük bir kesikte bile kan görmeye dayanamadığımı farkedince tıbbın benim için uygun olmadığını düşünerek hukuka kaydım. Ayrıca problem çözmeyi ve tartışmayı sevmemin de seçimimde büyük rolü olduğunu söyleyebilirim.  Hukukun, sözünü ettiğim bu becerileri kullanmak için çok uygun bir alan olabileceğini düsündüm.  Küçük yaşlardan beri bilgimi, tavsiyelerimi ve fikirlerimi etrafimdakilerle paylaşmaktan büyük keyif aldım ve avukatlık kariyerinin bildiklerimi  hergün müvekkillerimle paylaşmaya imkan verecegini farkettim.

 3- Sizce mesleğinizin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Mesleğimiz gerçekten zahmetli ve insandan çok şey isteyen, yüksek stresin olduğu bir iş kolu. İster aile meseleleri, borç veya sair finansal zorluklar, ihtilaflar, ticari veya iş riskleri, ister kötü muamele veya insan hakları ihlalleri olsun müvekkillerimizin sorunlarıyla uğraşmak ve bunlara çözüm sunmak durumundayız. Her bir müvekkilin özel durumunu objektif olarak incelemek ve bazan de istenmeyen haberleri iletmek zorundayız. Her ne kadar hukuk sistemi, kişileri korumak ve adaleti sağlamak adına var olsa da her zaman istediğimiz sonuçları alamıyoruz ve elimizden gelenin en iyisini yaptığımız ve adil sonuç için sonuna kadar mücadele verdiğimiz hallerde bile bazen olumsuz sonuçlar alarak aciz kalıyor ve müvekkillerimizin çıkarlarını koruyamadığımız duygusuna kapılıyoruz.  Mesleğimizin pratikteki zorluklari ise çok uzun çalışma saatleri , süresini geçirmeden gerekli müdahaleleri yapma konusunda zaman baskısı altında çalışmak  ve çoğunlukla öfkeli  müvekkillere durumu açıklamaya çalışmak gibi özetlenebilir. Ancak mesleğimizin çok hoş yanları olduğunu da vurgulamam gerekir.  Bir müvekkilimizin ihtilafını başarılı bir şekilde sonuçlandırmak ve hukukun uygulanarak adaletin sağlanmasında ilk yardım noktası olmak mesleğimizin çok özel ve güzel yanlarını oluşturmaktadır. Hukuk mesleğinin belki de herşeyden önemli yönü insan yaşamının tüm alanlarına dokunması, sürekli gelişim göstermesi ve  çok ilginç olması nedeniyle ofiste monoton tek bir gün bile geçirilmesine izin vermemesidir.

4- Mesleğinizin olmazsa olmazları nelerdir?

Bu meslekte olan herkesin süphesiz kabul ettiği üzere, bir avukatta mutlaka bulunması gereken bazı temel özellikler ve beceriler vardır. Bunlar olmadığı takdirde kendimizi ve müvekkillerimizi kötü hizmet ile riske atarız. Avukatlık mesleğinde olanların sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin mükemmel olması, örnek bir müşteri hizmeti sunmaları, analitik ve mantıklı muhakeme yapabilmeleri, hukuki araştırma yapma ve hukuk bilgilerini sürekli geliştirip güncelleme sorumluluğu taşımaları, zamanı iyi kullanıp yönetmeleri, düzenli takım çalışmalarına yakın olmaları gereklidir. Avukatlar olarak, ortak bir amaca ulaşmak için başkalarıyla işbirliği ve koordinasyon yapmamız ve bilgiyi paylaşmamız, politik, kültürel veya etik değerlerimiz ne olursa olsun, tarafsız davranarak meslektaşlarımızla, personelimizle, müvekkillerimizle ve sair 3. Şahıslarla olumlu ilişkiler geliştirme  sorumluluğumuz bulunmaktadır. 

5- İngiltere’de hukuk sistemi sizce gerektiği gibi işliyormu? Varsa eksiklikleri nelerdir?

Bu üzerinde tez yazılabilecek kadar derin bir konudur. İngiltere ve Galler hukuk sistemi dünyada  örf ve adet hukukuna dayalı birçok hukuk sisteminin temelini oluşturmuştur ve  gelişmiş dünyanın birçok hukuk sistemi ile kıyasladığımızda  bu sistemin kesinlikle etkin olduğunu ve olması gerektiği gibi işlediğini söyleyebilirim. Ancak bir hukuk sisteminin herkes için işleyip işlemediğini değerlendiririrken “adil” olan ile “hukuki “olanı karıştırmamak gerekir. Bir kişi için hukuki olan bir başkası için adil olmayabilir. Ayrıca hukukun farklı alanlarını ve hukuk sistemi içinde bireysel durumlara uygulanmasını da dikkate almak gerekmektedir. Her hukuk sisteminde kaçınılmaz olarak boşluklar ve gri alanlar vardır ve bazı kişiler kendilerine  haksızlık yapıldığını veya hukuk sisteminin işlemediğini ya da çıkarlarını korumadığını hissedebilirler. Mevcut durumda ev sahibi kiracı hukukunun kiracı lehine oldugu iddia edilebilir. Kirasını alamayan bir ev sahibi mali zorluk çekerek ipotegini ödeyemeyebilir ancak yine de kiracısını tahliye edebilmek için hukuki prosedürleri izlemek zorundadır.  İhbar mektubu yazmak, mahkeme günlerini beklemek aylarca zaman alabilir ve kötü hazırlanmış bir dava mahkemenin ertelenerek ev sahibinin daha da fazla beklemesine veya mali kaybına yol açabilir. Bu durum ev sahibi tarafindan adil bulunmasa da ev sahibinin hukuki sürece saygılı olmasi beklenir.

6- Fortis Rose Avukatlık Bürosunu bize biraz tanıtıtmısınız? 

Fortis Rose Solicitors gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde çok geniş alanda hukuk hizmeti sunan bir firma olmaktan gurur duymaktadır. Edmonton’da Edmonton County Court’a çok yakın bir yerde hizmet vermek bizim açımızdan büyük avantaj sağlamaktadır. Faaliyet alanlarımız Ticari ve Şahsi Mülkiyet Hukuku, Göç Hukuku, Uzlaşmazlık Hukuku, Kişisel Yaralanma davaları, Ev Sahibi ve Kiracı ihtilafları, Ev sahibi  ve Kiracı davaları, İstihdam hukuku, vasiyet ve tasdikler ve hukuk yardımı alarak yaptığımız Aile Hukuku olarak sayılabilir. Ben şirketin yönetici direktörü olarak tüm bölümlerden sorumluyum. Aile Avukatımız Carol Ryan 20 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Sibel Güngör göç hukukunda ve özellikle Ankara Anlaşması başvurularında son derece başarılı başvuruları ve temyiz davaları ile 10 yılda çok haklı bir yer edinmiştir. Mülkiyet hukuku, bu alanda 30 yılı aşan bir tecrübeye sahip olan Mehmet Beled tarafından idare edilmektedir. Büromuzda ayrıca 4 stajyer avukat ve 2 paralegal  görev yapmaktadır. Önümüzdeki aylarda Fortis Rose Solicitors grubuna tıbbi ihmal davalarında tecrübeli bir avukatın katılımi ile hizmet verdiğimiz hukuk alanlarına bir yenisi daha eklenmiş olacaktır. Fortis Rose olarak sürekli büyümeye ve genişlemeye önem veriyoruz.

7- Halkımız kanunlar hakkında sizce ne kadar bilinçli?

Toplumumuzda kişiler hukuk ve hukukun kendilerini nasil etkilediği konusunda düşünüldüğünden çok daha fazlasını bilmektedirler. Yerel Türk gazetelerinin düzenli yayınları, gazete makaleleri, televizyon programları, toplum faaliyetleri sayesinde kişiler özellikle en büyük ve en fazla değişikliğin olduğu göç hukuku başta olmak üzere politik ve hukuki gelişmeler hakkında  bilgilerini sürekli güncellemektedirler. Kuşkusuz basın yayının bir avukattan alınacak hukuki tavsiyenin alternatifi olamayacağını vurgulamakta yarar görüyorum.

Mülk devri yapan bir avukat olarak mülk alıp satanlar için daha fazla  bilgilendirme olması gerektiği  kanaatindeyim. Zira  talimat veren müvekkillerimin büyük bir kısmı şayet daha erken bir dönemde hukuki tavsiye almış olsalardı bu konuda yaşadıkları ihtilafları önlenebilirdi. Genellikle mülk almak isteyenler özellikle bir işletme de söz konusu ise çok acele etmekte, her iki taraf için de yeterli hukuki koruma sağlanmadan acele ile para devirleri yapılmaktadır. Koşullar tartışılıp kabul edilmeden önce bir avukata danışmak en iyi yöntemdir. Ayrıca bir avukata talimat verdikten sonra soru sormaktan ve hukuk ile ilgili soru sorarak bilgilerinizi artırmaktan ürkmemeniz gerekmektir. 

8- Avukat seçerken nelere dikkat edilmeli? Doğru avukatı nasıl bulmalıyız?

Meslekte geçen 10 yıllık sürede özellikle Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk toplumlarında bir avukatlık firmasının diğerlerine tercih edilmesinin nedenlerinde önemli bir değişiklik gözlemlediğimi belirtmeliyim. Londra’da Türkce konuşan avukatların sayısı son 10 yılda üç misli artmıştır ve kişiler avukatlarını,  konuşulan dile ve Türkiye’nin hangi yöresinden geldiklerine bağlı olarak seçmektedirler. Dikkate alınan diğer faktörler kuşkusuz fiyatlar ile seçilen avukatın meseleyi gerekirse en pratik usulleri kullanarak en hızlı biçimde tamamlayıp tamamlayamadığıdır.

Benim tavsiyem avukatın hukuk bilgisini, tecrübesini, mesleki namına öncelik vermektir. Önem arzeden diğer hususlar avukatla kurulan iletişimdir ve uyumdur.  Avukat ile müvekkili arasında güvenli ve uyumlu bir ilişki çok önemlidir. Müvekkil avukatınızın yanında rahat hissedebilmeli ve iki taraf karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bir ilişki geliştirmelidir. Ayrıca müvekkillerin avukatlık ücretlerine de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Piyasanın altında ücret veren bazı avukatlar hizmet sonunda talep ettikleri ücretlere baştan görünmeyen ilave ücretler yansıtabilmektedirler. Vatandaşlarımızın bir avukata verdikleri yetkiyi  hizmetten memnun kalmadıkları takdirde baştaki kontrat şartlarına uygun bir şekilde her zaman  sonlandırma imkanları olduğunu da hatırda tutmalıdırlar. 

9- Gelecekte bu mesleği seçmek isteyen gençlerimize önerileriniz nelerdir?

Hukuk çok geniş bir alan olup mesleğimiz büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Hukukçu olmak isteyenlere tavsiyem mümkün olduğu kadar farklı alanda tecrübelerini artırmaları ve kendilerine en uygun alanı bulmak için araştırma yapmalarıdır. Akademik tercihler bakımından bir kolejde veya üniversitede hukuk eğitim alınıp alınmamasının çok fazla önemi yoktur. Örneğin tarihte lisans diploması alıp değişim program (conversion) olarak adlandırılan bir lisans üstü program çerçevesinde hukuk lisans diploması (GDL) alma ve bunu takiben Hukuk staji (LPC) yapmak da mümkündür. Günümüzde hukuk mesleğinde rekabet en yüksek düzeyinde olup bir firmada staj kontratı bulmak ya da paralegal olarak iş bulmak giderek zorlaşmaktadır. Akademik başarı ve iş tecrübesi dışında adayların hatırlamalarında fayda olan bir husus da mesleğin sosyal, sözel ve yazılı becerileri ve akadamik olmayan donanım da gerektirdiğidir. Bunun ötesinde mesleğe girenlerin çok çalışmaları, işlerini tutkuyla yapmaları ve profesyonelce davranmaları olmaları halinde ilerlememeleri için hiç bir neden yoktur. 

Fortis Rose Solicitors

79 Fore Street, Edmonton, London, N18 2TW, 

T: 02035000050

W: www.fortisrose.co.uk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.