Öne Çıkanlar İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru ingiltere lisansüstü eğitimi burs ingiltere lisansüstü eğitimi

Bu haber kez okundu.

ANADOLUMUZUN YÖRESEL SEMAHLARI SERGİLENDİ

İAKM-Cemevi'nin bu yıl 16-23 Haziran tarihleri arasında düzenlediği "İngiltere Alevi Kültür Festivali" kapsamında 17 Haziran akşamı Cemevi'nin kendi mekanında semah gösterisi yapıldı. Dernek temsilcileri ve toplum üyelerinden oluşan 300'e yakın katılımcının izlediği semah öncesi konuşan İsrafil Erbil, Anadolu'da farklı bir semah anlayışı olduğunu belirterek bu konuda araştırmaları ve kitapları olan Şahkulu Sultan Dergahı'ndan Mehmet Aydoğmuş'u festival konuğu olarak Londra'da ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi.

Erbil, Kuzey Londra'da 8 gün sürecek festivalin, aynı zamanda birçok etkinliğe evsahipliği yapacağını vurgulayarak şunları söyledi:

"Dopdolu 8 gün sürecek festival kapsamında deyişler-semahlar, tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi gibi bir çok kültür sanat ve müzik aktivitesi yer alacak. Festival kapsamında 23 Haziran günü Hackney bölgesinde bulunan Downs Park'ta yapılacak şenlikte türkülerin usta isimleri, Tolga Sağ, Gülcihan Koç, Cemile Sönmez ve Adem Aslandoğan müzikseverlerle bulaşacak. Park Festivali'de ayrıca, Anatolia Müzik Grubu ve Cemevi öğrencileri de sahne alacak" dedi. 

Semah öncesinde Mehmet Aydoğmuş da İAKM-Cemevi semah ekibini kutlayarak "Çok kısa zaman ayırabildiğimiz ön çalışmalarda çok iyi bir performans sergilediler. Bugün burada Anadolumuzun çeşitli bölgelerinden Semahlardan örnekler sunacağız" dedi. 

Aydoğmuş, semahın Anadolu'nun farklı bölgelerinde farklı enstrümanlarla ve değişik biçimde icra edildiğini belirterek "Yöresel farklılıklara rağmen aynı inançla yapılan her semahı uygun kabul etmek gerekir. Bazı kesimler semah sonrası alkışa karşı çıkıyor. Yaptığım araştırmalarda tarihsel olarak alkış karşıtı bir söyleme rastlamadım" diye devam etti.

23 Haziran Pazar günü yapılacak olan park festivalinde bir sunum yapacaklarını kaydeden Aydoğmuş, “Avrupa’daki arkadaşlarımız sürekli semah dönmedikleri için hızlı bir şekşlde yapmaya çalışıyorlar, bir olgunluk olmuyor. Semah dönmek ayrı bir olay, semahı özümsemek ayrı bir şey, Burada semah dönen arkadaşlarımız bunu yakaladı. Semah dönerken, sözlerini de söyleyerek döndüler. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum” dedi.  

Konuşmalar sonrasında İAKM-Cemevi üyelerinin oluşturduğu semah ekibi Ozan Toprak ve arkadaşlarının müziği eşliğinde semah döndüler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.