Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Dr. Ali Tekin Atalar

Bu haber kez okundu.

İngiliz Milletvekili Erdoğan'a 'İfade Özgürlüğü Temel Bir Haktır' dedi

Avrupa Ajansı (AVA) Eda ÜN/Londra/ÖZEL HABER-Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi The Times'da yayımlanan, Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'a yazılan ve Türk Hükümetini kınayıcı mektuptan sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Times gazetesine İngiltere'de dava açacaklarını söyledi.


"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TOLERE EDİLEBİLMELİ"


Londra'da Türk Toplumunun yoğun olarak yaşadığı Enfield Bölgesinin İngiliz Muhafazakar (Conservatives) Parti Milletvekili Nick De Bois, 'Bu ayın başında İstanbulda'ydım ve Taksim'e hem göstericilerle ve hemde polis ile konuşmaya gittim. Barışçıl gösteriler, demokratik bir toplumun önemli bir parçasıdır. İfade özgürlüğü ise temel bir haktır.Yasal reklamlar dahil olmak üzere ki bu reklamlar günün hükümeti için her ne kadar zor olursa olsun, ifade özgürlüğünün tolere edilebilmesi çok önemlidir. Türkiye genç ve yükselen bir demokrasi ve hükümet buna göre ayarlanmak zorunda. Siyasi bir yorum yayımlayan bir gazeteyi dava etmekle tehdit etmek bana göre mantıklı değil ve başarıya ulaşma olasılığıda yok' dedi 


"ADD BANKALARINDA KURUŞ YOK."


Londra'da yaşayan ünlü Yönetmen Fuad Kavur'un açıklaması dünyada yankı uyandırdı. Kavur, The Times Gazetesine verilen ilanın 12 Bin sterlinlik ücretini İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) ödediğini açıklamıştı. Londra Azerbaycan Evi'nin Başkanı ve İngiltere Türk Federasyonu Yönetim kurulu Genel Başkan Yardımcısı Dr.Ali Tekin Atalar "Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) kimseyi finanse edebilecek parası yok" diyerek ADD'nin banka hesaplarında tek kuruş bulunmadığını açılacak her hangi bir davada bunun kolayca anlaşılabileceğini belirtti.

Atalar, " ADD'nin kimseyi finanse edecek bir gücü yok. Finansmanını ADD yaptı diyorlar bu yanlış. ADD sadece haberin duyurulmasına yardım etmiş olabilir en fazla. Benimde bu kampanyayla ilgili haberim sosyal medya üzerinden oldu. Banada mail geldi. ADD bu olayın duyurulmasında rol almıştır. Bildiğim kadarıyla reklam için £12 bin verilmiş. ADD £12 bin yok. £12 bin olsa şimdiye kadar dünyanın işini yapmıştı. ADD günlük çalışan bir dernek. Bağışlarla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar kendi aralarında" dedi.


"BEN BİR ANLAM VEREMEDİM"


Drumglass Lord'u Maginnis olaya dair " Ben olanlara bir anlam veremedim. Çok güzel bir ülke, büyük bir topluluğun sonucu bu protestolar. Yinede Erdoğan'nın neden böyle bir tepki gösterdiğini anlamış değilim. Bu konuda yorum yapmayı doğru bulmuyorum yinede insanları bu şekilde yargılamak iyi değil. Barış dolu bir ülke için herkesin dikkat etmesi gerekir." dedi.


BAŞBAKANIN DAVA AÇMAKTAN ÇOK DAHA ÖNEMLİ İŞLERİ OLMALI


İngiltere'nin tek Kıbrıs Türk ve Müslüman Baronesi Meral Hussein Ece ise " Eğer ortada bir hakaret ve kasızlık var ise Erdoğan dava açmak konusunda haklıdır. Ancak İngiltere'de demokrasi var. İnsanlar düşüncelerini istedikleri gibi tabi saygı çerçevesinde yayınlayabiliyor, söyleyebiliyorlar. Bunda hiç bir problem yok." diyerek The Times Gazetesi'ne verilen ilanı ve AKP hükümetinin tutumunu değerlendirdi.


BU DAVA İKİNCİ OLACAK


Mektupta yer alan AKP hükümetinin yaptığı mitinglere  "Nüremberg Mitingleri'ne" yapılan benzetme nedeniyle, AKP, The Times Gazetesi'ne dava açacağını belirtti.Başbakan Erdoğan daha önce de bir başka İngiliz gazetesi olan The Independent gazetesine de dava açmıştı.


Avrupa Ajansı olarak İngilizlere bu konu hakkındaki görüşlerini sorduk.


"BEN YAPACAĞIMI YAPTIM"


Mektuba imza atanlardan biri olan dünyaca ünlü  yazar Andrew Mango " Ben daha fazla yorum yapmayacağım. Yapacağımı yaptım. Daha fazla konuşmayacağım" dedi.


Sean Penn gibi Hollywood film yıldızlarından Fazıl Say'a dünyaca ünlü 30 isminin altına imza attığı kınayıcı mektubun 24.07.2013 Perşembe günü The Times Gazetesi'nde yayımlanması Türk ve Dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Dünya'nın ilgi ile takip ettiği Gezi Parkı Protestoları sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi 11 kişinin gözlerini kaybetmesi ve 8 bin kişinin ise yaralanmasını konu alan açık mektupta AKP hükümeti çok sert bir dille eleştirildi. Başbakan Erdoğana hitaben yazılan mektupta Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayarak taraf olduğunu hatırlatıldı.


The Times Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.