Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade

Bu haber kez okundu.

Kutlu Doğum 'Alem O'na Muytaç'

Sunuculuğunu ATİB  Baden Würtemberg bölge sekreteri ve  yönetim kurulu üyesi Şeref Salgın,n  yaptığı programa, uzaktan yakından çok sayıda davetli katıldı.Yoğun ilgi gösterilen programa başta ATİB Plochingen başkanı Ahmet Söylemezoğlu,Salach camii  idare heyetiile birlikte  çok sayıda davetli katıldı.

Efendimiz (SAV)'i anmak değil anlamak ve O'nu hayatımıza örnek almak gayesiyle gerçekleştirilen program ATİB Göppingen  üyelerinden Üzeyir Gökalp hoca ,nın okuduğu Kur-an'ı  Kerim'le başladı. selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye gelen ATİB Göppingen Türk Kültür Merkezi  Başkanı Doğan Tufan ,“Kutlu doğum proğlarımızdaki asil  amacımız,peygamber sevgisini ve ahlakı ile gelecek kuşaklarımızın yetişmesi  ve Aleme hizmet etmesidir.Burada bu gün Panel havasında gececek olan prağramımızda  Efendimizi her yönüyle bugünümüze anlatılması ve daha iyi öğrenilmesi için büyük gayret göstemekdeyiz .Bu mübarek peygamberimizi  anlatmak için gelen ATİB Salach Emir Sultan cami hocası Zeki Ünal‘a  ATİB Plochıngen Merkez Camii hocası Mehmet Yaygin ‚a  ATİB Göppingen Hacı Bayram Veli Camii hocası Hidayet Karahan‘a  Gazeteci ve araştırmacı yazar Hidayet Kayaalp beye  ve bu proğrama uzaktan yakından gelen siz kardeşlerime teşekkür ediyorum „dedi.

ATİB Göppingen ilahi grubu okuduğu ilahilerle katılan vatandaşlarımızdan tam not aldı.Kız kollarımızdan Hilal Salgın,ın  Ali Ulvi hocamızın yazdığı Efendim şiirini okudu .

Şeref Salgın,da Kutlu doğum panelinde ilk sözü Hidayet Karahan hocaya verdi .Hidayet Karahan Pezgamberimizin doğumundan peygamberliğine gelen bütün evreleri bir,bir anlatı, Karahan söyle devam etti;

“Her bakımdan insanların en üstünü olan Muhammed aleyhisselâm, daha gençliği sırasında Mekke halkı arasında diğerlerinden farklı olarak çok sevilmiştir. Güzel ahlâkı, insanlara görülmemiş bir şekilde iyi davranması, sakinliği, yumuşaklığı ve diğer üstün halleriyle insanlar arasında fevkalade farklılığı ile herkes O'na hayran olmuştur. Mekke halkı, O'nda gördükleri şaşılacak derecedeki doğru sözlülük ve güvenilirlikten dolayı da O'na "El-emin (Güvenilir)" dediler ve gençliğinde bu isimle meşhur oldu”.

Ordu Konutanlığını anlatmmak için kürsüye cağrılan  ATİB Salach Cami İmamı Zeki Ünal;

“Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.),savaş stratejisini çok iyi bilen düşmanın savaş planlarını, savaşma şekillerini çok iyi analiz eden ve buna göre düşünerek harekete geçen son derece akıllı, dirayetli bir ordu komutanı idi. Bazen kendi ictihadı ile zaman zaman da ashabının bu konuda ehil olanları ile istişare ederek karar veren iyi ve cesur bir komutan idi. Alemlere rahmet olarak gönderilmiş bir rahmet peygamberinin üstün komutanlığı dünya tarihindeki diğer komutanlarla asla kıyaslanamaz.O'nun rahmet peygamberi oluşu komuta ettiği savaşlara da yansımış, barışçı bir yaklaşımla savaş sırasında sivillerin ve çevrenin korunmasına son derece dikkat etmiştir.Bu minvalde bir savaş hukuku ve stratejisi ortaya koymuştur.Peygamber Efendimizin barışa önem veren cesur bir komutan ve rahmet peygamberi oluşu aşağıdaki Hadis-i Şerifte tüm inceliğiyle gözler önündedir!

'Düşmanla karşılaşmayı, savaşı temenni etmeyiniz ve Allah'tan afiyet dileyiniz. Ama düşmanla, savaşla karşı karşıya kaldığınızda ayağınızı sağlam tutup sebat ediniz ve Allah'ı çokça zikrediniz. Eğer düşmanlar bağıra çağıra naralar atarlarsa siz vakarınızı koruyunuz, sekinet üzere olunuz.'(Darimi, Siyer, 6) Ayet ve hadislerle konuşmasını süsleyen Zeki Hoca günümüz meselerine de değindi.

 

Devlet Başkanlığını  anlatmak için  ise Gazeteci  Hidayet Kayaalp ‚i davet etti.  Kayaalp’dekonusmaşına Ayet ve hadislerin ışığında başldı ve şöyle sürdürdü.

„Hz. Peygamber (sav), Allah’ın (cc) insanları insanlara veya başka şeylere kul ve köle olmaktan kurtarıp sadece Allah’a kul olmalarını öğretmek, eğitmek ve sadece Allah’a kulluk yapmalarını sağlamak için bütün zaman ve mekândakilere gönderdiği elçisi idi.

Hz. Peygamber (sav), önce ilâhî davayı ortaya koydu, sonra inananları talim ve terbiyeden geçirdi daha sonra da Medine’ye hicret neticesinde sayım yaptırdı, ilk anayasa özelliğinde Medine Sözleşmesi’ni gerçekleştirdi, mü’minleri ordu haline getirdi, getirdiği ahkâmı uygulamaya koydu. Bütün bunları; peygamber, mü’min, İslâm davasının başı, mü’minlerden sorumlu bir lider, ahkâmı uygulayan bir hâkim ve kurduğu devletin başkanı olarak yapmaktaydı. Resûlullah Efendimiz (sav) Mekke’de iken devlet başkanı olarak yetiştirildi. Hicret öncesinde, hicret esnasında ve hicret sonrasında yaptığı bütün işlerinde; sayım yaptırması, anayasa yazdırması, getirdiği ahkâmı uygulatması, elçiler kabul edip elçiler göndermesi, ordu kurarak seriyyeler göndermesi, savaşlar yapması ile devlet başkanı bir lider olduğunu gösterdi.“ve  ayetler  den örnekler verdi

Kur’ân-ı Kerîm’de Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey îmân edenler! Allah’a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekirse öylece sakının. Ona layık olduğu tazimi gösterin ve ancak O’na teslim olan müslüman olarak can verin. Hepiniz toptan, Allah’ın ipine (dinine) sımsıkı sarılın, bölünüp ayrılmayın.” 

ATİB Plochıngen  Camii imamı Mekmet Yaygın hoca da Peygamerimizin Veda Hutbesini okudu.

Sakalı Şerif gşsterimi ve ATİB Türk Kültür Merkezinin İkramıyla proğram son buldu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.