Öne Çıkanlar Emeklilik 24 haziran seçimleri son haber ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi Kıbrıs Kültür Gezisi uygur londra İngiltere Uygur Trs Aytac

Bu haber kez okundu.

Londra'da 15 bin kişi Festival'de buluştu

Arif Bektaş / Londra-Londra’da, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 24. Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde yaptığı Park Şenliğine 15 binden fazla kişi katıldı. Bir ay önce başlayan, piknik, panel, söyleşi, gençlik şenliği, çocuk şenliği, fotograf sergisi ve tiyatro gibi etkinliklerle devam eden, festivalin son etkinliği olan Park Şenliği’ne Londra’da yoğun ilgi oldu.

Pazar sabahı erken saatlerinden itibaren, Kuzey Londra’daki Clissold Park binlerce kişiyle dolmaya başladı. Havanın da sıcaklığının etkisiyle, park birden 15 bin kişilik bir kalabalığa erişti. Proğramında konuşmaların yanı sıra kültürel etkinliğiyle de ilgi gören şenlik, Niyazi Koyuncu’nun coşkulu proğramı ile sona erdi

“Halklarımızın itirazı var”

Festivale konuşmacı olarak katılan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürken, sıcak bir Mayıs ve Haziran ayından geçtiklerini belirterek, Türkiye’deki Gezi direnişinin coşkusuyla Londra’daki emekçileri selamladı.

Son yıllarda Türkiye’deki baskıcı, sömürücü ve savaş uygulamalarıyla AKP hükümetine tepkilerin büyüdürünü ve bütün uygulamalarının, halk düşmanı politikalarına karşı Türkiye halklarının itirazının olduğunu vurgulayarak, mücadeleye atıldığını belirtti.

AKP’nin, işçi ve emekçilere, Kürtlere, Alevilere, kadınlara, gençlere ve birçok uygulama ile halkın bütününe karşı uyguladığı politikalara karşı ortak mücadelenin yükseldiğini ve İngiltere’den de işçi ve emekçilerin birlikte mücadelesinin önemine dikkat çekti.

“Taksim’e selam olsun”

Bu yıl festivale Taksim direnişi damgasını vurdu. Park alanından sık sık “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atılırken, Park alanındaki etkinliklerde de Taksim direnişi öne çıktı. Bir çok pankartın yanı sıra, Taksim Direnişi’ni konu alan fotograf sergisiyle birlikte, Taksim’e destek için Londra’da yapılan eylemlerin fotograflarının olduğu sergi oldukça ilgi gördü.

Onlarca stolun açıldığı şenkliğe katılan kamu sendikası PCS Genel Başkan Yardımcısı Chris Baugh bir konuşma yaparak “Taksim’e selam olsun” dedi. Baugh, DAY-MER ile birlikte önemli şeyler yaptıklarını ve DAY-MER’in düşüncelerini de paylaştığını belirterek, birlikte mücadekle etmenin önemine değindi.

Yerel müzik gruplarının ve halk dansları topluluklarının da sahne aldığı şenlikte İngilizce bir konuşma yapan DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz, İngiltere’deki saldırılara ve kemer sıkma politikalarına değindi. Sağlıktan, eğitime, ulaşımdan sosyal servislere kadar ciddi saldırıların olduğunu ve buna karşı yerli emekçilerle birleşerek mücadele etmenin önemine dikkat çekti.

DAY-MER Başkanı Ahmet Sezgin ise yaptığı konuşmada, emekçilerin birlikte, emeklerini birleştirerek büyük festivaller örgütlediğini ve Londra’da yaşayan emekçilerin de kendilerine verdikleri destekle, bunun her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Dünya’da ve Türkiye’de önemli dönemlerden geçildiğini ve festivalin de bu döneme denk geldiğini belirten Sezgin, direniş ruhuyla mücadelenin her alanda yükseltilmesi çağrısı yaptı.

Festivalin konukları arasında olan Yazar Fehim Işık ve Ali Kenanoğlu da birer konuşma yaptı. Kenanoğlu konuşmasında, etnik ve inançsal taleplerin işçi ve emekçilerin talepleriyle ve demokrasi talepleri ile birleşerek daha önemli noktalara geleceğini beklirterek, ancak bu taleplerin birleştirilerek kazanımları olabileceğini ifade etti.

Fehim Işık ise yaptığı Kürtçe konuşmada, Londra’da yaşayan emekçilerin bir yandan da Türkiye’deki gelişmeler ve mücadeleye gönül verdiğini ve Londra’nın desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, DAY-MER’in bu anlamda ciddi işler yaparak köprü görevi yaptığını söyledi.

Park horonlarla coştu

Gerek kültürel proğrama ve gerekse de konuşmalara olan yoğun ilgi DAY-MER’in 24. Festivali’nde fark edilir bir özellik oldu. Özellikle de Türkiye’deki gelişmelerin de parka yansımış olması, 15 binden fazla emekçinin daha fazla sahne ile bütünleşmesini sağladı.

Özlem Özdil’in de sahne aldığı şenlikte, binlerce kişinin eşlik etmesi ve birlikte türküler söylemesi dikkat çekti.

Şenliğin sonunda sahne alan Niyazi Koyuncu sahneye geldiğinde ise binlerce emekçinin coşkusu doruğa çıktı. Ölümünden hemen önce aynı sahnede proğram yapan Kazım Koyuncu yer yer seyirciler tarafından anıldı. Yoğun isteğe rağmen “Dido” şarkısını çalmayan Niyazi Koyuncu “O abimle daha güzeldi ve onunla kalsın” demesi duygusal anları yaşattı”.

Sahne de bir an bile yerinde durmayan Koyuncu ve ekibini binlerce emekçi de park alanında yanlız bırakmadı. Her an binlerce kişi horon coşkusu içindeydi. Sadece konuşmacılar değil, sanatçıların da Taksim ve mücadeleden bahsetmeleri seyirci tarafından büyük alkış ve sloganlarla karşılık buldu.

Doyasıya eğlenilen şenlik, yine binlerce kişinin ortaklaşa parkı temizlemesiyle sona erdi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.