Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Vladimir Putin acun ılıcalı

Bu haber kez okundu.

Güney Kıbrıs'ta bayram yasağı uygulanıyor

Yurdagül Beyoğlu (AVA- KKTC) Kıbrıs Rum Yüksek Mahkemesi, Güney Kıbrıs'taki İngiliz Okulunda çocukları okuyan velilerin yaptığı Bayramlara saygı gösterilmesi başvurusunu reddedince Güney’deki İngiliz Okulunda okuyan öğrencilerin yüzde 10'unu oluşturan 146 Kıbrıslı Türk öğrenci, bayram iznine çıkamadı. Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan okulun eski öğrencilerinden Erdil Nami, 1963 yılından önce dini bayramlarda Müslüman öğrencilere tatil verildiğini, Hristiyanların dini bayramlarında da Hristiyan öğrencilerin tatil yaptığını söyledi. İngilizlerin eşitliğe çok önem verdiğini kaydeden Nami, normalde günlük 7 ders aldıklarını, Cuma günleri Müslüman öğrenciler için derslerin azaltıldığını, saat 12.00’da okulun paydos edildiğini, o zamanlar Bayraktar camisine yürüyerek gidip namaz kıldıklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) genel sekreteri Şener Elcil ise 1997 yılından sonra Güney Kıbrıs’ta bir günlük resmi tatilin iptal edildiğini ifade ederek, o tarihten sonra Rum tarafında da Türk öğrenci kalmadığını söyledi. 2004 yılında Kıbrıslı Türk öğrencilerin tekrar İngiliz okulunda eğitim almaya başladığını, bu nedenle bayram tatili konusunun gündeme geldiğini ifade eden Elcil, basının olayı yanlış aksettirdiğini ileri sürdü.

VELİLER MAHKEMEYE BAŞVURDU

Kıbrıslı Türk veliler, 2013-14 ders yılından evvel uygulanmakta olduğu gibi, Bayramların ilk gününün tatil olarak verilmesi talebinde bulundular. Başvuru, yıllardır Bayramın resmi eğitim tatili olarak tanınması konusunda çabalayan Kıbrıslı Türk öğrencilerin velileri tarafından yapıldı. 

Velilerin başvurusu, Ombudsman Eliza Savvidou'nun Ekim 2013 tarihli, İngiliz Okulunun Yönetiminden Bayramın tatil olarak dikkate alınmasını içeren mektubuna dayandırıldı. Kıbrıs Rum Yüksek Mahkemesi verdiği yanıtta Ombudsmanlığın tavsiyelerinin yasal bir bağlayıcılığı olmadığı ve bu nedenle de Yüksek Mahkemenin Okul İdaresine böylesi bir talimat veremeyeceği yönünde karar üretti ve Müslüman dini bayramlarının İngiliz okulunun tatil takvimine alınması başvurusuna, Yüksek Mahkemenin yasal olarak İngiliz Okuluna böylesi bir işlemi yapması talimatı veremeyeceği gerekçesi ile ret kararı verdi. 

PAZARTESİ İDARİ İZİN!

Öte yandan, İngiliz Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Magda Nicholson, tüm Müslüman öğrencilerin ve personelin, 3 günlük dini bayramın son günü olan 6 Ekim Pazartesi gününü tatil olarak kullanmalarına izin vereceğini, söz konusu günde yapılan yoklamada "gelmemiş olarak" kayda geçirilmeyeceklerini ve öğretmenlerinde söz konusu günde yeni bir konu işlemeyeceklerini ve sınav yapmayacaklarını belirtti. Nicholson ayrıca, kuruluş tüzüğüne göre İngiliz Okulu'nun, öğrencilerinin dini inanışlarını barındırmaya gayret gösteren dogmatik olmayan nitelikte bir Hristiyan Okulu olduğunu vurguladı.

“BU ÇÖZÜM UMUTLARINA VURULAN BİR DARBEDİR…”

Dini öğretilerin, eğitimin parçası sayıldığı bir okulun, bugün gösterdiği çifte standart çözüm umutlarına vurulan bir darbe olarak nitelendirildi. Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan İngiliz Okulu’nun eski öğrencileri, “1963 yılı öncesinde, her yıl 50 Rum, 25 Türk’ün kabul edildiği okulda, öğrencilerin dini günlerine göre izinler düzenlenirken, Müslüman öğrenciler Cuma namazına gönderiliyordu. Ayrıca 1960 yılında bağımsızlık kazanıldıktan sonra İngiliz Okulunun yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılması ile ilgili özel bir yasa geçirilmiştir. Eğitim Bakanlığı değil ama hükümet, İngiliz Okulunun yönetilmesini, İngiliz Okulu Yönetim Kurulunun Bakanlar kurulu tarafından atanması olarak addetmektedir. Anayasa madde; 3.1) ‘Cumhuriyetin Resmi dilleri Elence ve Türkçedir. 5)  Elen Cemaati Yun an milli bayramlarını ve Türk Cemaati Türk milli bayramlarını tesit etmek hakkına haizdirler’ der” ifadelerini kullandı.

ELCİL: “RUM EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞİL, ÖZERK KOMİTE OKULU YÖNETİYOR”

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) genel sekreteri Şener Elcil, İngiliz Okulunun 1900 yılında kurulduğunu kaydetti. İngilizler tarafından kurulan okulun özel bir kuruluş olduğunu belirten Elcil, Kıbrıslı Rumlar ile Türklerin beraber 1963 yılına kadar eğitim gördüklerini söyledi. Elcil, “1963 yılında yaşanan olaylardan sonra Lefkoşa’nın kuzeyinde Türk Maarif Koleji kuruldu ve Türkler eğitimine burada devam etti.1968 yılından 1974 yılına kadar Türkler İngiliz Okulu’nda yeniden okumaya başladı. İngilizler adadan ayrılınca okulun yönetimini özerk bir komiteye devretti.11 kişiden oluşan özerk komitede bir Türk, Ermeni, Maronit ve Rumlar var. Bu komitenin başkanı Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, İngiliz Okulu’nda bir miktar kaynak aktarıyor. Bir miktar da öğrencilerden alınıyor. Okul, özerk bir kuruluş olduğu için Rum Eğitim Bakanlığı müdahale edemiyor” dedi.

İNGİLİZ OKULU TÜM DİNLERE VE KÜLTÜRLERE SAYGILI

İngiliz Okulu’nun dinlere ve kültürlere saygı duyan, İngiltere’deki okullarla yarışan ve İngiltere’de üniversitelere öğrenci gönderen ilk 50 okul arasında yer alan ve dünyaca ünlü Kıbrıslıların bu okuldan mezun olduğunu kaydeden Elcil, son derece kaliteli bir eğitim verdiğini belirttiği İngiliz Okulu’nda 1997 yılına kadar bir gün resmi tatil yapıldığını söyledi. Elcil, bu tatilin Rum devlet dairelerini, Rum okullarını kapsadığını ve İngiliz Okulu’nun da bu resmi tatile uyarak öğrencilerine bir gün tatil hakkı tanıdığını ifade etti.

“AYRIMCILIK YOK, HALK YANILTILIYOR”

Elcil,1997 yılından sonra Güney Kıbrıs’ta bir günlük resmi tatilin iptal edildiğini ifade ederek, zaten o tarihten sonra Rum tarafında da Türk öğrenci kalmadığını söyledi. 2004 yılında Kıbrıslı Türk öğrencilerin tekrar İngiliz okulunda eğitim almaya başladığını, bu nedenle bayram tatili konusunun gündeme geldiğini ifade eden Elcil, “Şimdiki uygulamada Müslüman öğrenciler dini bayramların ilk günü okuldan muaf tutuluyorlar. Bu bayram da aynı uygulama yapıldı. Ancak bu bazı kesimleri memnun etmedi. Bir grup kişi mahkemeye başvurarak ara emri almak istedi. Ancak ara emri alınmadı. Güney Kıbrıs’ta bulunan Ayrımcılıkla Mücadele Derneği ile Rum Ombudsman bir rapor hazırladı. Bayram tatilleri önümüzdeki dönemde sorun olmaktan kalkacak” dedi. Elcil, bazı devlet ajanslarının yalan bilgiler yayarak, İngiliz Okulunda ayrımcılık olduğuna dair haber yapıp halkı yanılttığını öne sürdü.

NAMİ, “HERKESE SAYGI VARDI”

İngiliz Okulu’nun eski öğrencilerinden Erdil Nami ise Okuldan 1959 yılında mezun olduğunu ifade ederek, 1963 olaylarından sonra iki bölgeliliğin ortaya çıktığını, İngiliz Okulu’nun Rum tarafında kaldığını ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin okuldan ayrıldıklarını söyledi. Nami,1963 yılından 2004 yılına kadar Türk öğrencilerin İngiliz Okulu’nda eğitim görmediklerini, 2004 yılında Türk öğrenciler için kontenjan açıldığını ifade etti. Şu anda 146 öğrencinin İngiliz Okulu’nda eğitim gördüğünü kaydeden Nami, 1963 yılından önce dini bayramlarda Müslüman öğrencilere tatil verildiğini, Hristiyanların dini bayramlarında da Hristiyan öğrencilerin tatil yaptığını söyledi.

“İNGİLİZLER EŞİTLİĞE ÖNEM VERİRDİ”

İngilizlerin eşitliğe çok önem verdiğini kaydeden Nami, Müslümanlar için önem taşıyan Cuma günlerinde ise normalde günlük 7 ders aldıklarını, Cuma günleri Müslüman öğrenciler için derslerin azaltıldığını, saat 12.00’da okulun paydos edildiğini, o zamanlar Bayraktar camisine yürüyerek gidip namaz kıldıklarını ifade etti.

“RUMLARIN DEDİĞİ OLUYOR”

Nami sözlerini şöyle sürdürdü: “İngilizler dini günlerimize ve bayramlarımıza özen gösterip, hakkımızı verirdi. Sadece Müslüman öğrenciler değil, diğer dinlere mensup öğrenciler de haklarını alırdı. Şimdi okulun yönetimi Rumların eline geçti. Okulun 11 kişilik yönetim kurulunda sadece bir Türk var, gerisi ise Rumlardan oluşuyor. Ayrıca Rumlar okula kaynak aktarıyor. Bu nedenler okulun tatil sistemi onların istediği gibi oluyor. Bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için çok mücadele edilmesi gerekiyor. Ancak Rumların her yerde hakim olma isteğinden dolayı dengeler sağlanamıyor. Biz eşitlik ve adalet istiyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.