Öne Çıkanlar acun ılıcalı İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş maç saat kaçta Fenerbahçe Uefa ceza Rishko Beauty Center london Beauty Rishko Beauty london RISHKO BEAUTY Kozmetolog london

Bu haber kez okundu.

Kıbrıs eski Kıbrıs değildir, şartlar ve koşullar değişmiştir, KKKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan açıklama

AVRUPA AJANSI AVA LONDRA-Kendisinin bu göreve seçilmesiyle Türkiye kamuoyunda bir rahatlama olduğunu da ifade eden Tatar, “Bundan 25-30 yıl önceki ‘tek yolumuz çözüm, çözümsüz kalırsak yok olup gideceğiz’ noktasından çok farklı bir noktaya gelmiş durumdayız.  Evet bir çözüme ihtiyaç olabilir ama alternatifsiz değiliz çünkü KKTC devleti vardır” şeklinde konuştu.
Tatar, KKTC’nin Maraş toprağının sahibi olduğunu, Kapalı Maraş’ın iadesinin artık gündemlerinde olmadığını; şu anda elektriğin oraya nasıl götürüleceği üzerinde bir çalışma yapıldığını söyledi.
Geçen pazar 2. Turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %51.69 unu alarak KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı seçilen ve Cumhuriyet Meclisi’nde yemin ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı görevini Cuma günü devralan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı’ndaki mesaisinin ilk saatlerinde Türk Ajansı -Kıbrıs’ın (TAK) sorularını yanıtladı, vizyonunu ortaya koydu.
Partisinin önerisi ve oybirliğiyle alınan kararıyla aday olduğunu anlatan Tatar, “Bir an evvel cumhurbaşkanı olayım diye bir iddiam yoktu ama şartlar öyle gelişti çünkü bu makam önemli, bu makama kimin oturacağı önemli” dedi. 


Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin kendisi için farklı anlamları olduğunu ifade eden Tatar, çocukluğunun buralarda geçtiğini, dedesi Cemal Müftüzade’nin Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün müsteşarı olduğunu, annesini erken yaşta kaybetmesi nedeniyle kendisini ninesiyle dedesinin büyüttüğünü ve çocukken Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oynadığını anlattı. “Düşününüz 5-6 yaşında buralarda oynayan o çocuk 60 yaşında Cumhurbaşkanı oluyor ve Cumhurbaşkanlığı sarayına gelip o koltuğa oturuyor” diyerek, bunun da kendisi için anlamlı olduğunu söyledi.
Tatar, Cumhurbaşkanlığında o yıllarda çekilen, annesinin ve kendisinin Dr. Küçük’ün eşi Süheyla Küçük’ün yanında yer aldığı eski bir fotoğrafı da paylaştı.  


Duygularını aktarırken, “Beni herkes tanıyor, halk insanıyım. Çok çalıştım, çok emek verdim. Yılarca yurt dışında gerek İngiltere gerekse Türkiye’de... 40 yaşında ülkeye döndüm. Dönmek de bir başarıdır çünkü düzeni bozup da geldim” diyen Tatar, döndükten sonra yaptığı çalışmalar, bulunduğu yerleri anlattı. “Muhaliflerimle de çalıştım, oy vermeyenlerle de çalıştım, dolayısıyla bu anlamda halkı kucaklayabileceğime inanıyorum. Her tarafla bağlantılarım ve diyaloğum vardır” şeklinde konuştu.


Seçimi pandemiye rağmen kazandığını söyleyen Tatar, koronavirüs salgınında yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle kazanamayacağı ve çekilmesi yönünde yakınlarından telkinler de aldığını ama hedefinden vazgeçmediğini söyledi.  Tatar şöyle konuştu:


“Bir pandemi yönettim ben. Çok büyük hasar oldu. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de oldu. Dünya kadar insan işini kaybetti, esnafın sıkıntısı hat safhada, dövizin artmasıyla alım gücü bir kez daha düştü. Bütün bunlar seçim propaganda süresi içerisinde bana mal edilmeye çalışıldı çünkü başbakan, hükümeti yöneten ben. Hepsini göğüslemeye çalıştım. Ama onu konuşan yok; Tatar bu seçimi pandemiye rağmen kazandı. 


Hatta bazı kişilerin nisanda kazanabilirdin ama pandeminin vurmasıyla bu kadar sıkıntı varken sen bu seçime girme kazanamayacaksın diye en yakınlarımın telkini oldu. Ben de dedim ki benim bu saatten sonra bu hedeften vazgeçmem doğru olmaz. Bir yola girdik bu yolu şerefimizle, haysiyetimizle tamamlarız. Kazanamasak da söyleyeceklerimiz vardır. Vaatlerimiz, yapacaklarımız vardır”
Cumhurbaşkanı Tatar, karşısında ciddi bir figür olduğunu ve onu da selamladığını ifade etti. Tatar şunları kaydetti:
“Karşımdaki insanı da selamlıyorum. Sayın Akıncı bugün benden farklı bir görüşü olabilir, politikada farklı cephelerde yarışmış olabilir ama bugün baktığınızda, dün kendisinin özgeçmişinde de gördünüz, 45 yıldır siyasette bulunan bir kişi. Bu az hizmet değil… Yani karşımda ciddi bir figür vardı ve bazı oylar oraya gitti. Başka partilerden ciddi oylar da oraya gitti ve bir kamplaşma oldu. Dolayısıyla buna rağmen kazanmam benim adıma büyük bir başarıdır diye düşünüyorum”


Kendisinin siyasete gireli 10 yıl olduğunu ve o günlerde Cumhurbaşkanı olacağının aklından hiç geçmediğini samimiyetle ifade eden Tatar, Milletvekili seçilmesi ve ardından Maliye Bakanı atanması sürecini anlatırken “Derviş Eroğlu’na çok teşekkür etmek istiyorum. Derviş Eroğlu beni elimden tutmasa ben bu bugünlere gelemezdim. Yani gözlerim dolar” dedi. 
Maliye Bakanlığı, Başbakan, parti genel başkanlığı derken önünün açıldığını ve aday sensin denildi” şeklinde konuştu.
Tatar, bir insanın gelebileceği en üst makam olduğuna işaret ettiği Cumhurbaşkanlığı’na gelmesinde emeği olan halka ve destek veren herkese teşekkür etti. 
5. Cumhurbaşkanı olarak nasıl bir politika izlemeyi düşündüğü konusunda ise Tatar, halkı kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olacağını, tarafsızlığını koruyarak halkın tümüne hizmet edeceğini vurgularken “bu makam sadece müzakereyle endekslenmemeli. Burada gençlerin önünü açabilmek, sanata yön verebilmek, kültürümüze sahip çıkmak. KKTC ve Kıbrıs Türk halkının örf adet ve geleneklerini ve diğer zenginlikleri dünyaya anlatmak ve tanıtmak, ille de siyasi anlamda değil, burada biz bir halkız, bu halkın ciddi anlamda özellikleri ve farklılıkları vardır. Bunları dünyaya anlatmak, tanıtmak önemli” diye konuştu.


Tatar, uzun yıllar Türkiye ve İngiltere’de yaşayan bir kişi olarak, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere sahip çıkılmasını da önemsediğini; seçme ve seçilme hakkı noktasında sıkıntıları olduğunu, en azından belli kıstaslarla seçme haklarını verebilmek, kendi öz vatanlarına daha çok bağlayabilmek ve çekebilmek için de çalışmalar yürütmek istediğini vurguladı.


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ile ilişkiler konusunda ise şunları söyledi:


“Benim seçilmemle gerçekten Türkiye kamuoyunda bir rahatlama olmuştur. Türkiye ile sadece devletten devlete değil, aynı zamanda KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki gönül bağlarının güçlenmesi için o şekilde bir anlayış içinde bu görevi yürüteceğim”
Tatar, “Rum tarafına siyasetimizi her fırsatta anlatmak durumundayız. Biz bir ortaklıktan ziyade, egemen eşitlik temelinde, iki devlet diyorum bazıları rahatsız oluyor ama federasyon dediğinizde de iki devlet vardır fakat oradaki sıkıntı, Rum tarafının hala daha hedefi tüm adayı ele geçirmektir. Bu kadar basittir çünkü onlar o hayalle yaşıyorlar. O bakımdan federal temelde iki oluşturucu devlet temelinde anlaşma uzun vadede çoğunluğun azınlığı yutması anlamına gelebilir çünkü hedef odur. 
AB içerisinde serbest dolaşım yerleşim, her türlü sermaye hareketleriyle buradaki yapıyı çok uzun sürmez yetki alanları alına alıp daha sonraki hedeflerine çok kolayca ulaşabileceklerdir çünkü hedef Türkiye’yi buradan çıkarmaktır. Türkiye’nin bütün askeriyle garantörlük haklarıyla buradan uzaklaştırılmasına ve Doğu Akdeniz’de Rum-Yunan ikilisinin büyük Yunanistan hayallerine izin vermemeliyiz” ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’in önemli bir yer haline geldiğini, Kıbrıs’ın eski Kıbrıs olmadığını, şartlar ve koşulların değiştiğini vurgulayarak, “Bundan 25-30 yıl önce tek yolumuz çözüm, çözümsüz kalırsak yok olup gideceğiz noktasından çok farklı bir noktaya gelmiş durumdayız.  Evet bir çözüme ihtiyaç olabilir ama alternatifsiz değiliz çünkü KKTC devleti vardır” dedi.

Tatar şunları kaydetti:


“Doğu Akdeniz önemli bir yer haline gelmiştir. Kıbrıs eski Kıbrıs değildir. Şartlar ve koşullar değişmiştir. Türkiye daha iddialıdır. Türkiye, görüyorsunuz KKTC ile çok daha önemli ilişkiler içine girmeye hazırdır. Bunun mesajlarını veriyorlar. O bakımdan ulusal onurumuzun korunması, Kıbrıs Türk halkının devlet kurma erdemine ulaştıktan sonra bu devleti daha da yüceltmek ve daha da ileriye taşıyabilmek ve kendi halkına onurlu bir yaşam sunabilmesi, bu imkana kavuşmamız bizim için ciddi bir seçenektir diye düşünüyorum. 
Bundan 25-30 yıl önce tek yolumuz çözüm, çözümsüz kalırsak yok olup gideceğiz noktasından çok farklı bir noktaya gelmiş durumdayız. Evet bir çözüme ihtiyaç olabilir ama alternatifsiz değiliz çünkü KKTC devleti vardır. Eroğlu da bunu söyler ben de söylemeye devam edeceğim. Bizim yarın sabah ille de bir çözüme ihtiyacımız yoktur. Devletimiz vardır, güçlendirmek ve ona göre geleceğe umutla yürüyebilmek ciddi anlamda bir alternatiftir. Ama müzakere masasında eğer egemenliğimiz tanıtılarak bu temelde bir anlaşma olabilirse o zaman öyle bir çözüme biz de onay verebiliriz.”
Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’deki petrol, gaz, hidrokarbon zenginliklerinin paylaşımında Türkiye’nin KKTC’yle beraber hareket etme niyetinin önemine işaret ederek, “çünkü ileride bulunacak zenginliklerden biz de payımızı alabileceğimizi görüyoruz ve gerçekten ilgili makamalar ve farklı yerlerden gelen haberlere göre, nasıl Karadeniz’de bulundu milyar dolarlık rezervler, bu bölgede de bulunacağı söylenmektedir. Ciddi anlamda bu yönde bir beklenti vardır” şeklinde konuştu.
Rumlara yapılan ortak komite kurma önerisine yanıt alınamadığını da yineleyen Tatar, bunu onların samimiyet testi olarak değerlendirdi. Kıbrıs adasında zenginlikler ve yetki paylaşımında niyetleri olması halinde bundan başlanabileceğini ancak onların samimi olmadığını gördüğünü, kendilerini adanın tek hükümdarı olarak gördüklerini anlatan Tatar, “dolayısıyla biz bu işi Türkiye ile yürütmek, yönetmek ve hakkımızı en sonunda alabilmek stratejisini tercih ediyoruz ve çalışmalar da bir aşamaya gelmiş durumdadır”
Maraş açılımı konusunda ise Tatar, KKTC’nin Maraş toprağının sahibi olduğunu, Kapalı Maraş’ın iadesinin artık gündemlerinde olmadığını; şu anda elektriğin oraya nasıl götürüleceği üzerinde bir çalışma yapıldığını belirtti.


Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Maraş açılımı konusu hükümetim döneminde, Sayın Özersay’ın da onayladığı -ama o biraz bu envanter çalışmasına takıldı- bir projedir. Halbuki envanter çalışması nasıl olsa biter. Şu andaki açılım esas itibarıyla bu sahil şeridinin, kamu alanlarının ve bazı parkların açılımıdır. Oraya artık girilebiliyor, belediye temizlik yapıyor. Şu anda elektriğin oraya nasıl götürüleceği üzerinde bir çalışma devam etmektedir çünkü altyapısını bu devlet tamamlatacaktır. Bu devlet Maraş toprağının sahibidir. KKTC sınırları içerisindedir. Zaten artık 46 yıl sonra Gazimağusa’nın hemen yanında olan Maraş’ın, hele hele Maraş’ın daha büyük bölümü açık olması nedeniyle Kapalı Maraş’ın iadesi artık gündemimizde yoktur. Bir ara olmuş olabilir -bütünlüklü çözüm arayışları çerçevesinde- eğer bütünlüklü çözüm bulunabilirse Maraş iade edilebilecekti ama onun çok uzağındayız. GAÖ bağlamında da çok fırsatlar geçti Rumların eline, ama hiçbirini kabul etmedi. Çünkü bir inç dahi KKTC’ye bir statü vermek istemediler hala daha aynı noktadadırlar.”


Tatar, Maraş’la ilgili 300 Rum’un başvurusu bulunduğunu, buna Lordos’un da dahil olduğunu kaydederek, insan hakları açısından da bunun doğal olduğunu düşündüklerini, BM kararlarına aykırılığın da olmadığını vurguladı.  
“Biz oradaki malları kendi vatandaşlarımıza hesapsız kitapsız verme düşüncesinde değiliz. Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden malların mülklerin, -tabii Vakıflar İdaresinin haklarına da halel gelmeksizin- iadesiyle bu işi yürütmek isteriz" diyen Cumhurbaşkanı Tatar, "Altyapısını devletimiz tamamlayacak. Yabancılar, Rum da gelip mallarına sahip çıkacaklar. Kendileri işletecekler, yönetecekler, içinde oturacaklar veya satıp gidecekler kendilerine bağlıdır. O artık onların hakkıdır. Bu gibi bir duruma da kimsenin karşı çıkmaması lazım” ifadesini kullandı.
Tatar, ilk resmi ziyaretini bugün Ankara’ya yapacağını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çeşitli konularda değerlendirmeler yapacaklarını ifade etti.
Ersin Tatar, daha sonra da, büyük ihtimalle kasım ayında, bir kahve içmek için Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini kaydetti.  
 
Tatar: "Artık alternatif çözüm modellerinin masaya getirilmesi lazım" 
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, müzakere sürecine ilişkin "Artık alternatif çözüm modellerinin masaya getirilmesi lazım. Egemen eşitlik temelinde, yan yana yaşayan iki devlet ve o devletlerin iş birliğini daha fazla müzakere masasına getirmek için mücadele vereceğim." dedi. 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.