Öne Çıkanlar acun ılıcalı İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş maç saat kaçta Fenerbahçe Uefa ceza Rishko Beauty Center london Beauty Rishko Beauty london RISHKO BEAUTY Kozmetolog london

Bu haber kez okundu.

KKTC Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi 17 maddelik karar aldı, işte kararlar ?

AVRUPA AJANSI (AVA) LONDRA-KKTCSağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, koronavirüsle mücadele için dünkü toplantısında 17 maddelik karar aldı. Komite bazı yeni kararlar alırken halen uygulamada olan bazı önlemleri de uzattı. Yılbaşı gecesinden beri uygulanan ve süresi bugün dolacak kısmi sokağa çıkma yasağı ise uzatılmadı. Restoran, cafe, pastane, kuaför, spor salonu gibi yerlerin saat 22.00’de sonra faaliyetlerinin durdurulması ve restoranların bu saatten sonra sadece paket servisi hizmeti vermeleri kararı uzatılırken bu sektörlerde çalışanlara iki haftada bir PCR testi zorunluluğu getirildi. Kuzey ile Güney Kıbrıs arasındaki tüm geçişlerin 10 Ocak’a kadar karantinaya tabi tutulması kararlaştırıldı. BM, AB, İngiliz Üsleri, Ara Bölge, Kayıp Şahıslar Komitesi ve Barış Gücü çalışanları son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR testi sunarak karantinasız geçiş yapabilecek. Güneyde tedavi görenlerin de negatif test sonucu sunma şartıyla günübirlik karantinasız geçişlerine izin verilecek.
Pile’de yaşayan veya burada çalışanlar da aynı koşulla karantinasız geçebilecek.


Eğlence yerleri ve toplu organizasyonları yasaklayan kararını 10 Ocak’a kadar uzatan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi cenaze törenlerinin sadece birinci derece yakınlarının katılımı ile yapılmasına karar verdi. Komite kararları arasında takım spor müsabakalarının seyircisiz yapılması da bulunuyor.
Komite, risk grubunda bulunan ve hizmetlerine elzem ihtiyaç duyulan sağlık çalışanları ve polis mensuplarının sosyal yaşamlarında toplu faaliyetlere katılmaması ve maske, sosyal mesafe ile hijyen kurallarına azami dikkat etmelerinin hayati önem taşıdığını da vurguladı.


Kararlar


Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan kararların tam metni şöyle:
1.Saat 22:00’dan sonra cafe, restoran, pastane, bet ofisi, kuaför salonu, güzellik merkezi, kıraathane, kahvehane,  spor salonu, pide salonu, simitçi, berber salonu alanlarındaki faaliyetlerin durdurulmasına ilişkin alınan kararın aynı şekilde devam etmesine karar verilmiştir. 22:00’dan sonra yalnızca paket servis hizmetlerinin açık kalması uygun görülmüştür. Bu sektörlerde görev yapan kişilerin on dört günde bir PCR testlerinin yinelemeleri gerekmektedir.
2.Pile’de ikamet eden veya Pile’de çalışan kişiler, 72 saat içerisinde yapılan güncel negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapabileceklerdir.
3.Meyhane, masaj salonları, bar, club ve benzeri eğlence yerlerinin kapatılma kararının 10 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.
4.Ülkemizde yerel vakaların artış göstermesi nedeniyle BM, AB, İngiliz Üsleri, Ara Bölge, Kayıp Şahıslar Komitesi ve Barış Gücü çalışanları son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın giriş yapabileceklerdir.
5.Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden ve Güney Kıbrıs’ta rutin tedavi gören/tedavileri başlanmış hastaların mağduriyet yaşamaması ve tedavilerinin tamamlanabilmesi amacıyla Güney Kıbrıs'a günübirlik karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapmaları uygun görülmüştür. Sağlık amacıyla geçiş yapacak olan hasta ve refakatçisinin (gereği halinde) girişte son 3 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca tedavi sonrasında ülkemize dönen hasta ve refakatçiler ülkeye girişlerinin yedinci ve on dördüncü günlerinde yeniden PCR testlerini yaparak sonuçlarını Bakanlığımıza iletilmesi gerekmektedir.
6.Kuzey’de ikamet edip Güney Kıbrıs’ta çalışan kişilerin geçişlerinin 10 Ocak 2021 tarihine kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir.
7.Güney’de ikamet edip Kuzey Kıbrıs’ta çalışan kişilerin geçişlerinin 10 Ocak 2021 tarihine kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir.
8.Kuzey’de ikamet edip Güney Kıbrıs’ta eğitim gören öğrenci ve velilerinin geçişlerinin 10 Ocak 2021 tarihine kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir.
9.Güney’de ikamet edip Kuzey Kıbrıs’ta eğitim gören öğrenci ve velilerinin geçişlerinin 10 Ocak 2021 tarihine kadar karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir.
10.Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında temassız ticaret yapan kişilerin karantina uygulaması olmaksızın ticaret yapmaları uygun görülmüştür.
11.Yeşilırmak Sınır Kapısı’ndan yalnızca sağlık amacı ile ambulansların transit geçişlerde karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapmalarına bunun dışındaki geçişlerin karantinaya tabii olmasına karar verilmiştir.
12.Beyarmudu’nda ikamet eden kişilerin Üsler Bölgesi’nde hayvancılık ve tarım faaliyetlerini yerine getirebilmek amacıyla karantina uygulaması olmaksızın Üstler Bölgesi’ne günübirlik geçiş yapmaları uygun görülmüştür.
13.03 Ocak 2021 tarihine kadar alınan evlerde 10 kişiden fazla kişinin bir araya gelmemesi hususundaki kararın 10 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.
14.Her türlü eğlence faaliyetlerinin, işyeri açılış törenlerinin, düğün, sinema, tiyatro, doğum günü, toplu ibadet, nişan, nikah, mevlit, sergi vb. faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin kararın 10 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.
15.Cenaze törenlerinin sadece birinci derece yakınlarının katılımı ile yapılmasına karar verilmiştir.
16.Takım spor müsabakalarının seyircisiz yapılmasına karar verilmiştir.
17.Risk grubunda bulunan ve hizmetlerine elzem ihtiyaç duyulan sağlık çalışanları ve polis mensuplarının sosyal yaşamlarında toplu faaliyetlere katılmaması ve maske, sosyal mesafe ile hijyen kurallarına azami dikkat etmeleri hayati önem arz etmektedir.”
 
Vize süresi bitmemiş çalışanlar işlemlerini 28 Şubat’a kadar ön izinden muaf yaptırabilecek
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ülkede geçerli ikamet izni veya geçerli yasal vize süresiyle bulunan kişilerin,28 Şubat’a kadar ön izinden muaf işlemlerini yaptırabileceğini duyurdu.
Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, pandemiden dolayı, Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nde gidilen değişiklikle, KKTC’ye giriş yapıp ülke içinde bulunan ve yurtdışına  çıkış yapamayan   çalışanlar 28 Şubat’a kadar ön izinden muaf tutulacak.


Yapılan düzenleme şöyle:


“KKTC’de ikamat izni  ile kalan ancak  Esas Tüzüğün 30’uncu maddesinin 1, 2 ve 5’inci fıkraları kapsamı dışında olan kişilerin, 
Son işyerinde  6 aydan az çalışmış olup, çalışma izni iptal edilen  ve iptal tarihinden sonraki 40 günlük  yasal vize süresi  bitmemiş olan kişiler, 
Öğrenci muhaceret izni olup okuldan mezun olan ve/veya okulla ilişkisini kesen  ve kestikten sonraki  60 günlük  yasal vize süresi  bitmemiş olan kişiler,

2020 Yabancılar ve Muhaceret Emirnamesi’nin yürürlüğe girdiği  tarihten önce, ilgili emirname kapsamında olup  Bakanlığa  dilekçe vererek  KKTC’ye kimlik kartı ile giriş yapmış ve  yasal vize süresi  bitmemiş olan kişiler,KKTC’ye pasaport  ile giriş yapmış ve yasal süresi bitmemiş olan kişilerinÇalışma Dairesi’ne müracaat ettiği tarih,  Bakanlığımız tarafından işe başlama tarihi kabul edilerek,   28 Şubat 2021 tarihine kadar  işlemleri ön izinden muaf tutularak yapılabilecektir”.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.