Öne Çıkanlar ingiltere londra kktc avrupa türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gazete İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Avrupa Birliği Kumar Bağımlılığı Tedavisi

Bu haber kez okundu.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40. yıldönümünde KKTC Diyasporasından şükran ziyareti

LONDRA, 18 Temmuz (Avrupa Ajansı) Deniz Kemancı- Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıldönümü vesilesiyle KKTC Londra Temsilciliği ile İngiltere’de yerleşik Kıbrıs Türk derneklerinin temsilcileri 18 Temmuz Cuma günü, saat 16.00’da T.C.Londra Büyükelçiliğine geldiler.  İngiltere'nin başkentinde, 43 Belgrave Square London SW1X 8PA adresinde bulunan T.C.Londra Büyükelçiliğine bir şükran ziyareti gerçekleştiren Kıbrıs Türk derneklerinin temsilcilerine KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı eşlik etti. Heyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç kabul etti.

 

 

KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı’nın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı

KKTC Londra Temsilciliği tarafından Avrupa Gazetesi’ne bir açıklama gönderildi. Açıklamada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı konu edildi. Açıklama şöyle: 

“İngiltere Kıbrıs Türk Toplumunun Değerli Mensupları, Sevgili Kardeşlerim, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974’de gerçekleştirdiği ve Kıbrıs Türk Halkını özgürlüğüne kavuşturan Barış Harekatının 40. yıldönümünde, İngiltere’de yaşamlarını sürdüren tüm vatandaşlarımızın Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.  Kıbrıslı Rumlar, 1960 yılında kurulan ortaklık Cumhuriyeti’nin eşit ortağı Kıbrıs Türk Halkını yok etmek için 1963-1974 yılları arasında her türlü baskı ve saldırıya başvurarak, halkımızı tüm dünyanın gözleri önünde 11 yıl boyunca insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi vermeye zorlamışlardır. Ancak zorlu şartlara rağmen mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayan Halkımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Anadolu Halkının maddi ve manevi desteğiyle onurlu bir direniş göstermiştir. Bu destan yıllarca anılacaktır. Kıbrıs Türk tarafı, dün olduğu gibi bugün de, adada iki toplumlu, iki kesimli, iki halkın siyasal eşitliğine dayalı ve Anavatan Türkiye’nin fiili ve etkin garantisi altında kalıcı bir çözüm bulunması için üzerine düşeni yapmaktadır. 20 Temmuz Barış Harekatı’ndan bugüne kadar geçen 40 yılda Kıbrıs Türk Halkı, Türkiye’nin desteği ve işbirliğiyle her türlü haksız baskı ve izolasyona rağmen imkanları zorlayarak önemli bir kalkınma sağlamıştır. Kıbrıs Türk Halkı, Anadolu Halkının sonsuz desteğini her zaman yanında hissetmekte ve Türkiye Cumhuriyeti ile ülkemizin sarsılmaz bağlarla bağlı ilişkilerinin önemini çok iyi bilmektedir.  20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nı gerçekleştiren Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerini, Mücahit Halkımızı, bize her zaman destek olan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizi ve tüm gazilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, özgürlüğümüz uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun.”

 

 

 

Kıbrıs Barış Harekatı nedir?

Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: Atilla Harekâtı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Türk Barış Harekâtı ya da Kıbrıs Savaşı olarak da bilinir), 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14 Ağustos'ta Türk Birlikleri'nin başkent Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanan askerî harekât. Avrupa Konseyi Parlamentler Meclisi'nin 29 Temmuz 1974 tarihli 573 sayılı kararı ve Atina'daki Temyiz Mahkemesi'nin 21 Mart 1979 tarihli kararı, Türk müdahalesinin yasal olduğunu vurgulamıştır. Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türklerin can güvenlikleri sağlanmış, Rumların Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına gömülmüştür. Bu savaşta; 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava ve 13’ü Jandarma olmak üzere 498 Türk askeri şehit olmuş, 1200’de yaralanmıştır. 70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit olmuş, 1000 Kıbrıslı Türk de yaralanmıştır. BM. Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı Türkiye bu harekatı ile kendi güvenliğini ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğini tehlikeye atacak girişimlere hiçbir zaman seyirci kalmayacağını dünyaya fiilen kanıtlamış oluyordu. 13 Şubat 1975 de Kıbrıs Türk Federe Devlet’i, 15 Kasım 1983 de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilan edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.