Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri ingiltere türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax London Clinic

Bu haber kez okundu.

Şeyh Nazım Kıbrısi Yoğun Bakımda

Kıbrıs'ta islam dünyasının önde gelen isimlerinden Şeyh Nazım, müridlerini korkuttu.. Uzun süredir solunum yetmezliği tedavisi gören Şeyh Nazım, aniden fenelaştı. Önce ikamet ettiği Lefke'den Cengiz Topel Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu daha da ağırlaşınca hemen KKTC'nin en büyük özel hastanesi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.. 

Akciğer kontrolü yapılan Şeyh Nazım'ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor..

Şeyh Nazım Kıbrisi kimdir? 

Şeyh Nazım, Kıbrıs'ın Larnaka şehrinde 21 Nisan 1922 yılında doğdu. Şeyh Nazım Adil Kıbrisi Mutasavvıf ve Nakşibendi şeyhidir. Lefke'de yaşıyor ve dergahı dünyanın dört bir yanından müridlerini ağırlıyor.. 

Şeyh Nazım'ın soyu, anne tarafından Mevlevi tarikatı kurucusu MEvlana Celalleddin Rumi'ye, baba tarafında da Kadiri tarikatı kurucusu Abdülkadir Geylani'ye dayanıyor.. 

Eğitim hayatı İstanbul'da geçti Şeyh Nazım Kıbrisi'nin. 1940 yılında, İstanbul'da kimya fakültesinden mezun oldu. . 

İstanbul'da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam'a gidip ŞeyhAbdullah Dağıstani'ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.

Şeyh Abdullah Dağıstani'nin emri ile insanlara tasavuf terbiyesini vermeye başladı. 1973'te  Şeyh'inin vefatı ile onun yerine geçti2011'de oğlu Mehmet Adil Efendi'nin kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.. 

1941'de evlendiği Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu var. Şeyh Nazım Kıbrisi Türkçe, Arapça, İngilizve ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil biliyor.. 

Şeyh Nazım'ın hayatından kısa kısa..  

Ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştır. 

Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştır. Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmiştir. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmiştir. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştür. 

Şeyh Nazım Şili'den yerin yüzlerce metre altında mahsur kalan maden kazasında da adını bir kez daha dünyaya duyurmuştu. Günlerce mahsur kalan madenciler, o zor anlarında karşılarında Şeyh Nazım Kıbrısi'yi gördüklerini ve böyle kurtulduklarını söyleyip, Şili'den Kıbrıs'a geldi. Şeyh Nazım'ı ziyaret edip, müslüman oldular.. Bu yaşananlar, dünya basınında aylarca yer aldı.. 

ajanscyprus.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.