Öne Çıkanlar acun ılıcalı İstikbal avrupa İş Adamı Ferhat Akkaya Irak Türkmen Birliği İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş ABD Dışişleri Bakanlığı maç saat kaçta ingiltere

Bu haber kez okundu.

Avrupa’ya yerleşen ilk Türklerden bugüne Avrupa’da Türk tarihi

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın daveti üzerine ‘İngiltere’de Türk Miras Günü‘ ve ‘Avrupa’da Türklerin Politik, Ekonomik ve Tarihsel Mirası Çalışması’nın  kurucusu  yazar Semra Eren-Nijhar, 31 Ocak 2020 Cuma günü Belçika-Bruge’a giderek College of Europe’da ögrencilerle buluştu. Aralarında TC Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’nden birinci müsteşar Günhan Emre Ersoy ve müsteşar Aysel Çamur’un da bulunduğu etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı. 

Semra Eren-Nijhar

College of Europe’da aktif çalışan Turkish Society tarafından ağırlanan Eren-Nijhar, ‘Avrupa’da Türklerin Politik, Ekonomik ve Tarihsel Mirası’ konusu çerçevesinde sunum yaparak, Avrupa’ya ilk giden büyükelçiden, Avrupa’ya yerleşen ilk Türklere kadar örnekler vererek, bugün Avrupa’da Türk tarihinin onaltıncı yüzyıla dayandığını vurguladı. 

Türk göçü tarihi

Türklerin Avrupa’daki tarihi üzerine henüz yeteri kadar araştırma yapılmadığının ve geçmiş ile bugün arasında bağlantı kurulmamasının altını çizen Eren-Nijhar, Avrupa’da Türk göçü tarihinin de bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğinin önemine değindi.

Avrupa’da yetişen gençler 

‘Avrupa’da Türklerin Politik, Ekonomik ve Tarihsel Mirası’ konusunun ele alınmasının ve Avrupa’da yetişen gençlere anlatılmasının aciliyetine de değinin Eren-Nijhar, bu alana maddi destegin yapılması gerektiğini belirterek, konu hakkında çok daha bilinçli olunması gerektiğini vurguladı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Eren-Nijhar aynı zamanda hazırlamış olduğu ve eski fotoğraflardan oluşan bir slayt gösterisi de sundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tamer Kıraç 3 yıl önce

1960 ihtilal sonu Babam Essen'deki maden ocaklarina giden ilk "Gastarbeiter"di. Kendisi gibi 100 işçi Türkiye'den ithal edilmisti. 1961 sonu ben, kardeşim ve Annem onu takip ettik. Essen-Breilsort Str'da savaş sonrası inşaa edilen işçi evlerine tasindik. 6 aile için 3 tuvaleti ve bir yıkanma odası vardi. Elizabeth Schule'ye kayıt olduk.

Pek güzel hatiralarim yok. 8-9 yaşında bir çocuk olarak beni "schwarze kind" olarak kovalayıp dövmeye çalışırlardı. Sınıf arkadaşlarımın herbirinin babası Alman Nazi ordularında asker olan kişilerdi. Öldürüp yaktıkları 6 milyon Yahudiler hakkında hiçbiri konuşmazdı. Kızdığım zaman konuyu açardım.

3 yıl Essen'de yaşadık. 63 sonu Montreal-Kanada'ya göç ettik. Babamın iyi bir karariydi. 1970'de Seattle-ABD'ye göç ettik. Üniversite'yi University of Washington'da okudum, hemen sonra Amerikalı eşim ve 6 aylık kızımız ile Türkiye'ye geri-goc yapıp, Başbakanlık Devlet Planlama Teskilatinda profesyonel hayatıma başladım.

Dönüşüm iyi bir karardı.