Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax London Clinic Pile turk koyu

Bu haber kez okundu.

Nobel Fizik Ödülü Japon bilim insanlarının

Nobel Fizik Ödülü bilgisayar ve akıllı telefonların ekranlarında kullanılan ve kısaca ''LED Işıkları'' olarak bilinen 'ışık yayan diyotları'nı bulan Japonyalı Bilim insanları Prof. Dr. Isamu Akasaki, Prof. Dr. Hiroshi Amano ile Japon asıllı Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Shuji Nakamura'ya verildi. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından konuyla ilgili yaptığı açıklamada buluşun 20 yaşında olduğunu ancak günümüzde tamamen yeni bir madde olan ve herkesin istifade ettiği beyaz ışığın bulunmasına katkıda bulunduğu belirtildi. Nobel Komitesi ise ödülü kazanan bilim insanları için 'herkesin başarısız olduğu bir şeyi başardılar' ifadelerine yer verdi. Söz konusu bilim adamlarının buluşu günümüzde birçok elektronik cihazda kullanılıyor ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemlerine imkan sağlıyor. 85 yaşındaki Japonyalı bilim insanı Isamu Akasaki ülkesindeki Meijo Üniversitesi'nde, 54 yaşındaki Hiroshi Amano Nagoya Üniversitesi'nde, 60 yaşındaki Shuj Nakamura ise Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışıyor. Ödülü kazanan bilim insanlarına 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,1 milyon dolar) ödül verilecek. Geçtiğimiz yıl Nobel Fizik Ödülü büyük patlamanın akabinde maddenin oluşumunu izah eden Higgs parçacığını buldukları için İngiliz Bilim İnsanı Peter Higgs ve Belçikalı meslektaşı Francois Englert'e verilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.