Öne Çıkanlar ingiltere londra avrupa muharrem ince maç ne zaman maç hangi kanalda kktc Samsunspor koronavirüs gazete

Bu haber kez okundu.

Usta oyuncu Zeki Alasya sonsuzluğa uğurlanacak

‘Bazı insanlar öldüğünde cenazesi bütün evlerden kalkarmış...’ Ayşen Gruda’nın sözleri, Zeki Alasya’yı tarif ediyor adeta... Genç yaşlı herkes, onun ölümüyle yaşamından bir şeylerin eksildiğini hissetti. Ama hiç kimse adeta onun yarısı olan Metin Akpınar kadar bu acıyı, eksikliği derinden hissetmeyecektir. 72 yıllık ömrüne 100’ü aşkın sinema, dizi ve tiyatro oyunu sığdıran Alasya’nın, bir yandan güldürse de hep hüzünlü bir yanı da vardı. 1974 yapımı ‘Köyden İndim Şehire’ filminde Hayret, Saffet, Himmet ve Gayret kardeşlerin Himmet’iydi... Filmlerinde kimi zaman saf bir Anadolu delikanlısını, kimi zaman mahcup bir âşığı canlandırdı, son dönemlerdeyse babacan rollere büründü. Akasya Durağı’nın Nuri Baba’sı, Küçük Ağa’nın Mehmet Ağası’ydı.

TİYATRO VE SİNEMA YILLARI
İstanbul’da dünyaya gelen Zeki Alasya, liseden sonra sanat hayatına 1959’da Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu’nda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964’te, Arena Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa başladı. 1965’te Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra; 1967’de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalıştı. 1973, sinemaya adım attığı yıldı. Metin Akpınar ile Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 40 yılı aşkın sürede onlarca film ve oyunda yer aldılar. 1977’de de yönetmenlik yapmaya başladı. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan ‘Güle Güle’de oynadı.

DEVEKUŞU KABARE
Türk tiyatrosunun mihenk taşlarından biri olan Devekuşu Kabare, o ve Metin Akpınar’ın kariyerinde dönüm noktası oldu. Politik hicivlerle hafızalara kazındılar. ‘Aşk Olsun’ ve ‘Yasaklar’daki ‘Balayı’, ‘Kız İsteme’, ‘Deliler’, ‘Genelev’, ‘Galaksi Taksi’ ve ‘Sünnet’ skeçleri unutulmazlar arasına girdi. Hayatındaki dönüm noktası ise Metin Akpınar’la tanıştığı 1962 yılı oldu. Yıllarca, Zeki Metin’siz, Metin Zeki’siz düşünülemedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.