Öne Çıkanlar ingiltere Londra IOD Yöneticiler cemal kaşıkçı kktc 24 haziran seçimleri türkiye Dünyaca Ünlü Ambargoed ALEVİ FESTİVALİ LONDRA Sherfield Town FC

Bu haber kez okundu.

Yeşilçam 100. yılını böyle kutladı

Türk Sineması’nın 100. Yılı, Aliağa’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Ediz Hun, Filiz Akın ve Türkan Şoray gibi değerli sanatçılar Aliağa’ya geldi.
SANATÇILARA ÖZEL İLGİ
Enka Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliklere, Türkan Şoray, Ediz Hun, Filiz Akın, Sümer Tilmaç, Cengiz Sezici, Yusuf Sezgin, Ertem Göreç, Agah Özgüç, Yılmaz Atadeniz, Yavuz Işıklar’ın yanı sıra Ufuk Kaplan, Ekin Türkmen, Melda Gür, Bekir Aksoy gibi genç aktör ve aktrisler de katıldı. Geceye katılan Aliağalılar, sanatçılara özel ilgi göstererek hatıra fotoğrafı çektirdi.
SERGİ DUYGULU ANLAR YAŞATTI
Etkinlik, ressam İbrahim Enez’in koleksiyon sahibi Necdet Arıkan’a ait Türk Sinemasının Film afişlerinden oluşan yağlı boya resim sergisinin beğeniye sunulmasıyla başladı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz ve Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan ile birlikte katılımcılar sergiyi gezdi. Sergide özellikle 1960’lı yıllarda, Türkan Şoray’ın başrol aldığı “Beni Osman Öldürdü”, Fatma Girik’in “Sevenler Ölmez” ve Filiz Akın’ın oynadığı “Gurbet Kuşları” gibi sinema filmlerinin afişlerini konu alan yağlı boya tabloları ilgi gördü. Afişlerde yer alan birçok ismin ebediyete intikal ettiğine dikkat çeken Ediz Hun, “Biz bu filmleri zamanında çok zor şartlar altında çektik. Bu eserlerde yer alan meslektaşlarımın çoğu hayata veda etti. Duygulanmamak elde değil” diyerek göz yaşlarını tutamadı.
KÜLTÜR MERKEZİ SÖZÜ VERDİ
Gecenin sunuculuğunu Aliağa Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Volkan Severcan yaptı. Açılış konuşmasında sinemaya emek vermiş değerli sanatçıları Aliağa’da misafir etmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Türk Sinemasının efsane sanatçılarını spor salonunda ağırlamaktan dolayı üzgün olduğunu belirterek, ” Sizleri 2 yıl sonra Aliağa’ya yeniden davet edeceğim ve bir dahaki sefere sizleri Aliağa’ya yakışır güzellikte bir kültür merkezinde ağırlayacağız. Bu konuda Kültür Bakanlığımızdan da destek istiyoruz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül ise, “Sanayi ve ticaret şehri olan Aliağa’yı kültür ve sanat ilçesine dönüştürecek her türlü projeye bakanlık olarak destek vereceğiz” ifadelerini kullandı. Organizasyonda yaşanan bir takım aksaklıklar ise dikkat çekti.
FİLİZ AKIN: “SİNEMA YÜZYILLIK BİR AŞK”
Açılış konuşmasının ardından Türk Sineması’na gönül vermiş sanatçılara ‘Yaşam Boyu Onur’ ödülleri verildi. Yeşilçam’ın masum sarışını Filiz Akın’a ise ödülünü Serkan Acar verdi. Sinemanın yüzyıllık bir aşk olduğunu belirten Filiz Akın şunları söyledi: “Burada birçoğunuz belki bizim filmlerimizle büyüdü. Bizimle aynı yaşta olanlar bizimle aynı tutkuyu yaşadılar. Bizim olduğumuz dönemde fazla eğlence olmadığı için sinema sevenlerle aramızda çok büyük tutkular oluştu. Tüketim toplumuna geçince kaybettiğimiz bir takım değerler var. Masumiyet gibi, romantizm gibi, aile ilişkileri gibi, bunların simgesi olarak bize verdiğiniz değer için hepinize çok teşekkür ediyorum.”
EDİZ HUN: “ALİAĞA’DA BULUNMAKTAN DOLAYI MUTLUYUM”
Ödülünü Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz’ın elinden alan Türk sinemasının yakışıklı jönü Ediz Hun ise; “Sevgili Aliağalılar, şuanda çok büyük bir hassasiyet içerisindeyim. 1963 senesinde sevgili Türkan Şoray ile ‘Genç Kızlar’ filmi ile başlamıştım. Sette elim ayağım titriyordu bu kadar güzel bir bayanın karşısında. Bana çok destek verdi. Çünkü ben çok acemiydim. O yıllarda Almanya’da henüz talebeydim. Şimdi de ne zaman sanatsal bir etkinlik içerisine girsem mutlaka beni arar kutlar. Sevgili sanatçı kardeşlerim, sevgili yönetmenlerim ve yazarlarımla birlikte Aliağalıların huzurunda bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere gecenin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
TÜRKAN ŞORAY: “SİNEMANIN GÜCÜNÜ HİSSEDİYORUZ”
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray ise ödülünü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül’den aldı. Türkan Şoray şöyle konuştu: “Bu coşku ve sevgi dolu yüreğinizden gelen alkışlar için, sıcacık sevginiz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Burada bir kez daha sinemanın gücünü hissediyoruz. Kutsal bir mesleğimiz var, iyi ki sinema sanatçısı oldum. Aliağa’da böyle bir kültür etkinliğinin gerçekleşmesi çok güzel bir şey. Bir sinemacı olarak çok mutlu oldum.”
BAŞKAN ACAR İLE TÜRKAN ŞORAY’IN DANSI
Gece, Sinema Senfoni Orkestrası Yeşilçam’ın efsanevi müziklerinden oluşan repertuarı ile devam etti. Güçlü yorumuyla sahnelerde adından sıkça söz ettiren Deniz Çevik, Türk filmlerinde yer alan unutulmaz şarkıları Aliağalılar için seslendirdi. Deniz Çevik’in Güftesi Sadık Şendil, bestesi Şekip Ayhan Özışık’a ait olan ‘Senede Bir Gün’ şarkısında Başkan Acar Türkan Şoray ile dans etti.
EFSANE FİLM MÜZİKLERİ
Sinema Senfoni Orkestrası eşliğinde şarkılarını seslendiren Deniz Çevik’e Aliağalı vatandaşlar da eşlik etti. Konser sırasında Türk sinemasının klasiklerinden olan Çiçek Abbas, Hababam Sınıfı, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi efsane filmlerden oluşan kesitler barkovizyonda gösterildi. Başkan Acar, orkestra şefine ve sanatçı Deniz Çevik’e gecenin anısına bir buket çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.